Ηταν αναπόφευκτο. Το ερώτημα της πολιτικής αγοράς την περασμένη Παρασκευή, όταν ανακοινώθηκε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο Κώστας Σκρέκας, ήταν «γιατί αυτός;». Στον ψυχισμό των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας το ερώτημα δεν μπορούσε παρά να αντηχήσει ελαφρώς ενισχυμένο: «Γιατί αυτός και όχι εγώ;».

Ηταν αναπόφευκτες τέτοιες αντιδράσεις στην ανάδειξη του 41χρονου βουλευτή από τα Τρίκαλα, που διανύει μόλις την πρώτη του κοινοβουλευτική του θητεία. Στο «γιατί αυτός;» δίνονται στο μεταξύ πολλές απαντήσεις –χύδην, χωρίς ιεράρχηση σπουδαιότητας.

Απάντηση πρώτη: Είναι καραμανλικός. Εντάξει (για να το πούμε με την πιο αξιόπιστη μονάδα μέτρησης του νεοκαραμανλισμού), δεν είναι και Αντώναρος. Αλλά ο πατέρας του, Θεόδωρος Σκρέκας, βουλευτής Τρικάλων μέχρι και την προηγούμενη Βουλή, διατηρεί στενούς δεσμούς με τον πρώην πρωθυπουργό. Η υπουργοποίησή του έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την καραμανλική πτέρυγα. Και το Μαξίμου, για προφανείς λόγους, ήθελε ένα επιδόρπιο αντάξιο του «ενωτικού» γεύματος στο Milos, αλλά, όπως λέγεται, «όχι πάλι Στυλιανίδη».

Απάντηση δεύτερη: Είναι τηλεοπτικός. Εχει γράψει πολλές ώρες στον αέρα των παραθύρων, εξασκώντας ένα ύφος χαμηλόφωνο, χωρίς αδωνικές εξάρσεις. Η ευκολία του με τα media είχε, λένε, φανεί από νωρίς. Από τα πρώτα κοινοβουλευτικά του βήματα αδιαφορούσε για τον εθιμικό κανόνα ότι οι νέοι βουλευτές δεν κάθονται στα μπροστινά έδρανα –όπου, βέβαια, τους χωράει το τηλεοπτικό πλάνο, όταν αγορεύει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Απάντηση τρίτη: Είναι Θεσσαλός. Ιδιότητα που εκτιμήθηκε ως προσόν για ένα κυβερνητικό σχήμα το οποίο πάσχει από έλλειμμα Τρικάλων και πλεόνασμα τηλεοπτικής Β’ Αθηνών. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η γεωγραφική αντιπροσωπευτικότητα της κατανομής των χαρτοφυλακίων θεωρείται από κάποιους κριτήριο παρωχημένο. Με το σκεπτικό ότι έχουν πια εξατμιστεί τα πελατειακά δίκτυα που την καθιστούσαν εκλογικά απαραίτητη.

Απάντηση τέταρτη: Είναι νέος. Αυτό που κάποιοι τού καταλογίζουν ως μειονέκτημα φαίνεται ότι λειτούργησε υπέρ του. Το Μαξίμου θεωρεί ότι δικαιώθηκε σε κάποιες από τις επιλογές που αρχικά είχαν αντιμετωπιστεί ως ριψοκίνδυνα πειράματα –όπως στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Εστω και αν τέτοια πειράματα απαιτούν περισσότερους από πέντε μήνες για να κριθούν.

Πέρα όμως από τα σχεδιάσματα και τα κουτσομπολιά, υπάρχει και η πραγματικότητα. Υπάρχει το βαρύ χαρτοφυλάκιο που κληρονόμησε από τον Δένδια ο Κώστας Σκρέκας. Το Ανάπτυξης –για να πάρουμε μία μόνο αποστολή του –κατευθύνει την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Εως τον Μάρτιο του 2016 η Ελλάδα φιλοδοξεί να αντλήσει ούτε λίγο – ούτε πολύ 12 δισ. ευρώ. Είναι ένα εγχείρημα στην επιτυχία του οποίου βασίζεται εν πολλοίς η προσδοκία για ανάπτυξη 2,9% τον επόμενο χρόνο.

Μετά την ορκωμοσία του, η προσωπική ιστοσελίδα του Σκρέκα εξαφανίστηκε από το Ιντερνετ. Μεγάλο κρίμα. Κρίμα γιατί εκεί είχε κανείς την ευκαιρία να ξεφυλλίσει στιγμιότυπα μιας ρόδινης ζωής –οικογενειακές πόζες, κοπές πίτας, γαμήλια γλέντια –στην ελληνική ενδοχώρα. Ο κόσμος με τον οποίο αναμετράται ήδη ο Σκρέκας μόνο ρόδινος δεν είναι.