Κανονικό Γεφύρι της Αρτας αυτός ο ΕΝΦΙΑ. Ολημερίς τον χτίζανε, το βράδυ… τον αλλάζανε. Με αποτέλεσμα και τα νεύρα των φορολογουμένων να έχουν σπάσει και η δημοτικότητα της κυβέρνησης να έχει πέσει στο ναδίρ.

Και να πεις ότι δεν είχαν χρόνο να τον χτίσουν σωστά.

Ενα σωρό «παλικάρια» το παλεύουνε εδώ και δύο χρόνια. Στην αρχή, για κάνα χρόνο, ήταν η επιτροπή υπό τον Γιώργο Μαυραγάνη, με συμμετοχή στελεχών ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, που συναντιόνταν κάθε τόσο και έκαναν σενάρια για τον τότε ΕΝΦΑ (Ενιαίος Φόρος Ακινήτων), χωρίς όμως να καταλήξουν σε νομοσχέδιο. Υστερα, καθώς ο χρόνος –και η τρόικα –πίεζε, ο Γιάννης Στουρνάρας το ανέθεσε σε άλλη επιτροπή, υπό τον Νίκο Καραβίτη. Ο τελευταίος έκανε τη δουλειά, βάζοντας βεβαίως μέσα και τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια, με αποτέλεσμα να εισπράξει οργίλη αντίδραση βουλευτών της ΝΔ υπό τον Ιορδάνη Τζαμτζή υπέρ αγροτών.

Ο νόμος ψηφίζεται τελικά την τελευταία στιγμή με ελάφρυνση των αγροτεμαχίων –βεβαίως, βεβαίως. Στη γωνία όμως παραμόνευαν τα… οικόπεδα. Συγκεκριμένα τα εντός οικισμού αλλά εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, που έβγαζαν φόρους τέρατα. Το πρόβλημα διαπιστώθηκε την τελευταία στιγμή πριν βγουν τα εκκαθαριστικά –εκτιμήθηκε υπεραπόδοση 500 εκατ. ευρώ! –καθώς είχαν καθυστερήσει 4 μήνες να δοθούν οι προδιαγραφές στο Taxisnet. Ο Γκίκας Χαρδούβελης επιχείρησε μια διόρθωση, αρχές Ιουλίου, αλλά παρέμεινε το πρόβλημα των 4.000 οικισμών που έβγαλε στα κάγκελα τους εν λόγω ιδιοκτήτες.

Ενώ όμως αναμένεται από μέρα σε μέρα η τροπολογία που θα διορθώνει αυτό το λάθος, έχει ανακύψει άλλο θέμα, με τους δικαιούχους απαλλαγών ή εκπτώσεων. Διαπιστώθηκε, πάλι εκ των υστέρων, ότι τα σχετικά κριτήρια που προβλέπει ο νόμος για φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα συνεπάγονται ταλαιπωρία και πρακτικά βγάζουν εκτός πολλούς δικαιούχους. Εχοντας καεί με τον φόρο γενικά, το υπουργείο υπαναχωρεί πλέον ατάκτως και υπόσχεται κατάργηση των κριτηρίων αυτών. Ετσι όμως ο λογαριασμός δεν βγαίνει…

Στο τελευταίο –μέχρι στιγμής –επεισόδιο του σίριαλ, το υπουργείο προσθέτει νέα κριτήρια για τις εκπτώσεις, που έχουν να κάνουν με τη συνολική ακίνητη περιουσία του δικαιούχου. Ισως αυτά να είναι πιο σωστά, αλλά γιατί έπρεπε να φτάσουμε τελευταία στιγμή για να τα σκεφτούν;

Κανένας φόρος δεν είναι ευχάριστος. Αλλά τουλάχιστον μπορεί να είναι δίκαιος και σωστά σχεδιασμένος. Ο ΕΝΦΙΑ, ένας φόρος στη λογική της επιβάρυνσης των κατά τεκμήριο «εχόντων και κατεχόντων», θα μπορούσε να έχει καλύτερη τύχη, έστω και σε μια συγκυρία ύφεσης.

Ωστόσο ένας συνδυασμός μικροκομματικής αντιμετώπισης εξαρχής και έλλειψης υποδομών και συστηματικής προετοιμασίας οδήγησε σε εκρηκτικό αποτέλεσμα.

Η δε κυβέρνηση κατάφερε το ακατόρθωτο: να πληρώνει βαρύ πολιτικό κόστος για έναν φόρο που για την πλειονότητα των φορολογουμένων είναι φέτος μικρότερος από πέρυσι.