Τα λόγια μου είναι τα δάκρυά μου, έλεγε ο Σάμιουελ Μπέκετ. Και από αυτή την άποψη οι πολιτικοί μας φαίνεται να κλαίνε γοερά. Οχι πάντα όμως με αποτέλεσμα που τείνει στον θρήνο. Το αντίθετο μάλιστα. Τα δάκρυα-λόγια τους συνθέτουν συχνά ανυπέρβλητες κωμωδίες.

Η φετινή σοδειά, έως τώρα τουλάχιστον, ήταν πλούσια. Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, ερμηνευτής εξτροντινέρ μεγάλων σουξέ, ανακάλυψε χθες τα «ροδάκινα-ούφο» ανοίγοντας νέους δρόμους στη διαγαλαξιακή έρευνα, έναν άλλο επιστημονικό τομέα στον οποίο διαπρέπει τον τελευταίο καιρό έπειτα από εκείνον της απευθείας ανταλλαγής απόψεων με ζαρζαβατικά. Αυτό τουλάχιστοναποκάλυψε με την περίφημη φράση του «θα διαβουλευθώ με τα αγγουράκια, τα λαχανάκια, τις ντοματούλες» για την άνοδο των τιμών. Και όλα αυτά διότι είναι «καλός ακουστικά τύπος». Ο υφυπουργός Ανάπτυξης. Και του αρέσουν οι κουβεντούλες. Ακόμα και με τα είδη μαναβικής. Ή έστω με εξωγήινους παράγοντες.

Αγαπητός, εν Βουλή, αδελφός ο Μιχάλης Ταμήλος, γνωστός για την άρνησή του να κάθεται σε συνεδριάσεις επιτροπών για τις οποίες δεν πληρώνεται, φώτισε τα καλοκαιρινά μας βράδια με τη διαπίστωση ότι το ρεύμα δεν αποτελεί κοινωνικό αγαθό και μπορούμε όλοι να επιστρέψουμε στις στάνες μας και να ανάψουμε τις γκαζόλαμπες. Με μια βιρτουόζικη κίνηση γνωστοποίησε στο αδαές κοινό ότι η ΔΕΗ παράγει gigabyte, λίγο μετά τη βουτιά του στην Ιστορία απ’ όπου ανέσυρε έναν χαμένο θησαυρό –εκείνον του άγνωστου δεσμού τού Οδυσσέα με την Κλεοπάτρα.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης είχε άλλες ανησυχίες, αποθεώνοντας τις επιχειρηματικές δραστηριότητες σε αντίθεση «με τα κράτη που τα κάνουν σκατά», υπονοώντας ίσως ότι θα έπρεπε να παραδώσουμε τη διακυβέρνηση της χώρας σε κάποια πολυεθνική με στιβαρούς προϋπολογισμούς. Ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος φρόντισε να απαθανατιστεί φωτογραφικά στο μετρό και δήλωσε έτοιμος να συμμαχήσει με τον διάβολο για να μη χαθούν θέσεις εργασίας –που, φυσικά, συνεχίζουν να χάνονται. Ο Κώστας Χατζηδάκης, πρώην υπουργός Ανάπτυξης, μας κατέθεσε το μεγάλο του παράπονο, ότι η πρώτη ερώτηση που του έκαναν όλοι, όσο βρισκόταν στο υπουργείο, ήταν: «Πού είναι η ανάπτυξη;». Προφανώς θα έπρεπε να του γίνονται άλλες ερωτήσεις, όπως οι προβλέψεις του για το Στοίχημα… Οσο για την κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη, που για να μας κάνει να λικνιστούμε στους ρυθμούς της σάλσα με μια καϊπιρίνια στο χέρι ανακοίνωσε πως «κάνουμε ό,τι και η Κούβα», αποστόμωσε τους πάντες με την απάντησή της: «Υπάρχουν τα λεφτά που υπάρχουν». Και κατάλαβε όποιος κατάλαβε.

Την ώρα που λέγονται όλα αυτά, τι γίνεται στην πράξη; Σάμιουελ, δώσε μας τα φώτα σου: «Εξοχικός δρόμος με δέντρο. Σούρουπο. Εστραγκόν: «Δεν γίνεται τίποτα». Βλαδίμηρος: «Αυτό αρχίζω να πιστεύω κι εγώ»».