Δεν πρόκειται για χειρομαντεία, αλλά για καθαρή επιστήμη. Τα δάκτυλά μας κρύβουν μυστικά για την κλίση μας στον αθλητισμό, την προδιάθεσή μας σε ορισμένες ασθένειες και την σεξουαλικότητά μας. Για να τα ανακαλύψουμε αρκεί ένας χάρακας.


Το μέλλον βρίσκεται στην αριθμητική. Αυτό υποστηρίζει ο καθηγητής Τζον Μάνινγκ, ψυχολόγος και- με μια δική του μέθοδο- «ειδικός δακτύλων», ο οποίος ανέπτυξε μια επιστημονική εμμονή με τα χέρια των άλλων. Ο καθηγητής ισχυρίζεται ότι μελετώντας τα δάκτυλα- ειδικά τον παράμεσο και τον δείκτη- μπορεί να καταλάβει εάν ο κάτοχός τους έχει ταλέντο στο τρέξιμο ή στο ποδόσφαιρο. Μπορεί επίσης να διαπιστώσει εάν έχει προδιάθεση σε ορισμένες ασθένειες, αλλά και να βγάλει συμπεράσματα για την σεξουαλικότητά του. Σαν… χειρομαντεία

Τα ευρήματά του θυμίζουν λίγο τη χειρομαντεία, ο ίδιος ωστόσο επιμένει ότι βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα. Και η

Ο ΤΡΟΠΟΣ

Αν συγκρίνουμε το μήκος του παράμεσου με το μήκος του δείκτη, μαθαίνουμε αν έχουμε εκτεθεί ως έμβρυο σε μεγάλες ποσότητες τεστοστερόνης

επιστήμη μάς λέει τα εξής: Στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, το έμβρυο βομβαρδίζεται με σεξουαλικές ορμόνες (τεστοστερόνη και οιστρογόνα), οι οποίες επηρεάζουν τον τρόπο της ανάπτυξής του. Τα έμβρυα που εκτίθενται σε μεγαλύτερες ποσότητες τεστοστερόνης αναμένεται να γίνουν καλύτεροι αθλητές στο μέλλον. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί να μετρηθεί η ποσότητα της τεστοστερόνης. Ξέρουμε, όμως, ότι αν συγκρίνουμε το μήκος του παράμεσου με το μήκος του δείκτη μπορούμε να έχουμε μια καλή ένδειξη. Εάν ο παράμεσος είναι πιο μακρύς από τον δείκτη σημαίνει ότι το έμβρυο εκτέθηκε σε περισσότερη τεστοστερόνη στη μήτρα. «Ο λόγος των δακτύλων», σημειώνει ο καθηγητής Μάνινγκ, «είναι ένα ζωντανό αποτύπωμα της πρώτης περιόδου της εγκυμοσύνης». Ο λόγος των δακτύλων υπολογίζεται απλά μετρώντας τον δείκτη του δεξιού χεριού, μετά τον παράμεσο και διαιρώντας το πρώτο με το δεύτερο. Οι άνθρωποι με πιο μακρύ παράμεσο έχουν λόγο μικρότερο από 1, ο οποίος αποκαλείται «πρότυπο Καζανόβα». Ο μέσος όρος του λόγου για τους άνδρες είναι 0,98.

Ίσως περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σχέση ανάμεσα στο κλάσμα και τις ασθένειες. «Η θεωρία είναι σχετικά απλή», τονίζει ο καθηγητής. «Η πρώτη έκθεσή μας σε τεστοστερόνη και οιστρογόνα έχει μεγάλη επίπτωση στον τρόπο που σχηματίζονται τα όργανά μας. Και αυτό πρέπει να επηρεάζει την προδιάθεσή μας στις ασθένειες». Ο Τζον Μάνινγκ ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για τις ασθένειες που προσβάλλουν περισσότερο το ένα φύλο από το άλλο και συνέδεσε με αυτές τον λόγο των δακτύλων. Αν και δέχεται ότι η θεωρία του σε αυτό το πεδίο βρίσκεται στα πρώτα της στάδια, ο καθηγητής έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες με «αρσενικό» λόγο (γύρω στο 0,9) έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση να εμφανίσουν οστεοαρθρίτιδα.

Σπορ και σεξ

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τη σεξουαλικότητα και τις ικανότητες στα σπορ, ο καθηγητής είναι πιο σίγουρος για τη θεωρία του. Όπως αποδεικνύεται, οι ομοφυλόφιλοι έχουν «θηλυκό» λόγο δακτύλων, δηλαδή μεγαλύτερο από 1. «Μια μεγάλη έρευνα που κάναμε με το ΒΒC έδειξε ότι οι ομοφυλόφιλοι είχαν εκτεθεί σε μικρότερες ποσότητες τεστοστερόνης. Δεν ξέρουμε, όμως, γιατί συμβαίνει αυτό», λέει ο καθηγητής. Εξίσου βέβαιος εμφανίζεται και στην αποτελεσματικότητα της μέτρησης για το ταλέντο στον αθλητισμό. Ίσως σύντομα οι κυνηγοί ταλέντων αναγκασθούν να βγουν στη σύνταξη. Για το κυνήγι των αυριανών πρωταθλητών θα αρκεί ένας χάρακας.

© Τhe Τimes,2008