Οι Ρεπουμπλικάνοι δήλωσαν ότι έχουν νέες πληροφορίες για να διερευνήσουν σχετικά με τους χειρισμούς του FBI στην έρευνα για τη Ρωσία, μετά τη δεύτερη ημέρα της κατάθεσης της πρώην δικηγόρου του FBI, Λίζα Πέιτζ μεταδίδει το ABC News.

Η Πέιτζ αντάλλασσε μηνύματα με τον πράκτορα του FBI Πίτερ Στρζοκ, ενώ τα μηνύματα αυτά, ήταν επικριτικά για τον (τότε) προεδρικό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ.

Η ίδια, παρουσιάστηκε τη Δευτέρα για δεύτερη ημέρα στο Καπιτώλιο, όπου κι έδωσε κεκλεισμένων των θυρών κατάθεση, στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Στρζοκ έδωσε μία μαραθώνια και δημόσια κατάθεση στο Καπιτώλιο την προηγούμενη εβδομάδα. Μαζί με την Πέιτζ ενσαρκώνουν το πολιτικό επιχείρημα των Ρεπουμπλικάνων για την πολιτική προκατάληψη του FBI και του υπουργείου Δικαιοσύνης, σχετικά με τους χειρισμούς που έγιναν στην έρευνα για την Ρωσία, αλλά και στην έρευνα για την διαχείριση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Χίλαρι Κλίντον.

Ο Τζον Ράτκλιφ, Ρεπουμπλικάνος από το Τέξας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Πέιτζ ήταν περισσότερο συνεργάσιμη από τον Στρζοκ στην διάρκεια της κατάθεσης της, δίνοντας τόσο “πιστευτές απαντήσεις,” όσο και “πιστευτές εξηγήσεις.”

“Σε μερικές περιπτώσεις, η ίδια παραδέχεται ότι τα μηνύματα εννοούν ακριβώς αυτά που λένε, ερχόμενη σε αντίθεση με τον πράκτορα Στρζοκ που υποστηρίζει ότι έχουμε παρερμηνεύσει τα γραφόμενα του, σε όλα τα μηνύματα,” δήλωσε ο Ράτκλιφ.

“Είναι σίγουρα περισσότερο συνεργάσιμη από τον Πίτερ Στρζοκ και οι πληροφορίες που έδωσε συμπλήρωσαν κάποια κενά, αλλά έχουμε να συμπληρώσουμε ένα μεγάλο παζλ λεπτομερειών,” σημείωσε ο Ρεπουμπλικάνος Στιβ Κινγκ από την Αϊόβα.

Ο Κινγκ από την πλευρά του δήλωσε πως έγραψε επιστολή στους ηγέτες της επιτροπής την Δευτέρα, ζητώντας την έκδοσης κλήσης για την διάθεση πρόσθετων πληροφοριών. Μεταξύ του υλικού που ζητάει, είναι και μηνύματα που αντάλλαξαν ο Στρζοκ και η Πέιτζ από τις προσωπικές συσκευές επικοινωνίας τους. Ο ίδιος, προέβλεψε ότι δεν θα καταστεί αναγκαίο για τον πρόεδρο Τραμπ να προχωρήσει σε αποχαρακτηρισμό απόρρητων εγγράφων.

“Θέλω να δω όλα τα ονόματα όσων ενέκριναν την Χίλαρι Κλίντον στις 2 Ιουλίου 2016,” απαίτησε ο Κινγκ. “Θέλω να δω τις σημειώσεις τους. Θέλω να εξεταστεί το ενδεχόμενο να καταθέσουν για το τι έγινε μέσα σε εκείνο το γραφείο. Μετά θέλω να διαπιστωθεί αν οι σημειώσεις και οι καταθέσεις τους, ταιριάζουν με το έγγραφο 302 με το οποίο ο Στρζοκ ενημέρωσε τον πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ,” είπε

Παράλληλα, ο Κινγκ δήλωσε ότι θα ήθελε να μάθει τα ονόματα των δικαστών που ενέκριναν την έκδοση των ενταλμάτων έρευνας FISA, αλλά και τα έγγραφα που υποστήριξαν την έκδοσή τους.

“Ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να είναι ο μοναδικός που έχει την εξουσία να αποκαλύψει όλες αυτές τις πληροφορίες. Ο αμερικανικός λαός αξίζει να έχει πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες. Πρέπει να γνωρίζουμε ποιες πληροφορίες χρησιμοποιήθηκαν και ποιος τις προετοίμασε, επειδή είχαμε μία αλλοιωμένη έρευνα εδώ, που πραγματοποιήθηκε από κάποιους ιδιαιτέρως προκατειλημμένους ανθρώπους,” τόνισε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος Τραμπ μιλώντας στο Ελσίνσκι τη Δευτέρα στο τέλος της συνάντησης που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, επιτέθηκε φραστικά στον Στρζοκ, που κατέθεσε για την ανταλλαγή των μηνυμάτων του με την Πέιτζ, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος λάμβανε μέρος στην διάσκεψη του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

“Αν κάποιος παρακολούθησε την κατάθεση του Πίτερ Στρζοκ το τελευταίο διήμερο, ήμουν στις Βρυξέλλες και την παρακολούθησα. Ηταν μία ντροπή για το FBI και για την χώρα και μπορείς να πεις, ότι ήταν ένα κυνήγι μαγισσών,” δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Κατά την αποχώρησή της από το Καπιτώλιο, η Πέιτζ αρνήθηκε να μιλήσει στους δημοσιογράφους σχετικά με την κεκλεισμένων των θυρών κατάθεσή της. Η ίδια, κατέθεσε για εννέα ώρες μέσα σε ένα διήμερο, απαντώντας σε ερωτήσεις της επιτροπής.