Για μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην επαρχία Ιντλίμπ έκανε λόγο το Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ενώ νωρίτερα, ομάδες ανταρτών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού είχαν γνωστοποιήσει ότι προετοιμάζονται να εισβάλλουν με την υποστήριξη της Τουρκίας.

«Υπάρχει μία σοβαρή (πολεμική) επιχείρηση στο Ιντλίμπ σήμερα κι αυτό θα συνεχιστεί» όπως είπε ο τούρκος πρόεδρος απευθυνόμενος στην διάρκεια ομιλίας του, σε στελέχη του κόμματος ΑΚP.

Το μεγαλύτερο μέρος του Ιντλίμπ βρίσκεται υπό τον έλεγχο μιας συμμαχίας τζιχαντιστών. «Πότε δεν θα επιτρέψουμε έναν διάδρομο τρομοκρατίας κατά μήκος των συνόρων μας με την Συρία», είπε ο Ερντογάν.

Ο ίδιος, διευκρίνισε ότι οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν βρίσκονται ακόμη στο Ιντλίμπ, καθώς η πολεμική επιχείρηση διεξάγεται από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό. Η Ρωσία υποστηρίζει την διεξαγωγή της επιχείρησης από αέρος, ενώ οι Τούρκοι στρατιώτες, από τα τουρκικά σύνορα.

Νωρίτερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 13 άμαχοι σκοτώθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο σε αεροπορικές επιθέσεις που αποδίδονται στη συριακή πολεμική αεροπορία εναντίον μιας περιοχής της επαρχίας Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία.

Η περιοχή Χαν Σεϊχούν, στο νότιο τμήμα της Ιντλίμπ, ήταν ο στόχος των αεροπορικών πληγμάτων χθες (Παρασκευή) και σήμερα (Σάββατο) πριν ξημερώσει», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν. «Αυτές οι επιδρομές, που πιθανόν πραγματοποιήθηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις, σκότωσαν 13 άμαχους, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά», δήλωσε.

Η επαρχία Ιντλίμπ συγκαταλέγεται στις τέσσερις «ζώνες αποκλιμάκωσης» που ανακοινώθηκαν το Μάιο από τους διεθνείς συμμάχους της Δαμασκού και των ανταρτών, προκειμένου να επιβληθεί εκεχειρία σε διάφορες περιοχές της Συρίας.

Έπειτα από μια σχετική ηρεμία τους τελευταίους μήνες, η αεροπορία του Μπασάρ αλ-Άσαντ και του ρώσου συμμάχου της, πραγματοποίησαν επιδρομές τις τελευταίες εβδομάδες στην επαρχία Ιντλίμπ, σκοτώνοντας δεκάδες άμαχους, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση.