Οξύνονται ιδιαίτερα τα πνεύματα στην Ισπανία, καθώς εισαγγελείς απειλούν με σύλληψη εκατοντάδες δημάρχους στην Καταλωνία σε περίπτωση που διευκολύνουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της αυτόνομης επαρχίας την 1η Οκτωβρίου.

Το δημοψήφισμα το οποίο έχουν προκηρύξει η τοπική κυβέρνηση και το τοπικό Κοινοβούλιο δεν έχει νομική ισχύ, καθώς ανεστάλη με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας έπειτα από προσφυγή της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι.

Από το σύνολο των 948 δημάρχων της Καταλωνίας, μέχρι τώρα οι 712 έχουν δηλώσει ότι θα επιτρέψουν να στηθούν οι κάλπες σε δημόσιους χώρους για το δημοψήφισμα. Χθες οι ισπανοί εισαγγελείς έστειλαν κλητεύσεις στους 712 αυτούς δημάρχους και εάν δεν ανταποκριθούν έδωσαν οδηγίες στην αστυνομία να τους συλλάβει. Εάν συμβεί αυτό, θα προκαλέσει, όπως είναι αναμενόμενο, μεγάλες αντιδράσεις παρότι η κυβέρνηση της Μαδρίτης έχει ήδη προειδοποιήσει πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ματαιώσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Ο Νέους Λοβεράς, δήμαρχος της Βιλανόβα ι λα Γκέλτρου, δήλωσε πως οι δήμαρχοι έμειναν άναυδοι από τις κλητεύσεις. «Δεν πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα έχει ποτέ προσπαθήσει να αναγκάσει περισσότερους από 700 δημάρχους να καταθέσουν» είπε σε δημοσιογράφους στην Βαρκελώνη. «Δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε. Οταν πρέπει να πάμε να καταθέσουμε, θα πούμε όσα λέμε τόσες ημέρες, δηλαδή ότι το χρωστάμε στους πολίτες μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε ότι μπορούμε ελεύθερα να εκφραστούμε στην κάλπη».

Το Συνταγματικό Δικαστήριο ενημέρωσε αξιωματούχους της τοπικής κυβέρνησης της Καταλωνίας χθες ότι έχουν στη διάθεσή τους 48 ώρες προκειμένου να δείξουν «με ποιον τρόπο εμποδίζουν τη διεξαγωγή του παράνομου δημοψηφίσματος». Το ίδιο δικαστήριο έκρινε πριν από μερικές ημέρες ότι δεν είναι νόμιμο επειδή το Σύνταγμα της χώρας προβλέπει ότι η Ισπανία είναι αδιαίρετη.

Περίπου 200 δήμαρχοι δεν έχουν ακόμα απαντήσει για το εάν θα υποστηρίξουν την πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος. Μεταξύ αυτών είναι η δήμαρχος της Βαρκελώνης, της πρωτεύουσας της Καταλωνίας, Αντα Κολάου η οποία έχει ζητήσει διαβεβαιώσεις ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα εμπλακούν στη διαδικασία δεν κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους. Οι αναλυτές θεωρούν ότι δεν πρόκειται να πάρει τέτοιου είδους διαβεβαιώσεις και εάν τελικά το δημοψήφισμα δεν διεξαχθεί στη Βαρκελώνη, το πλήγμα θα είναι μεγάλο για τους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας.

Οι περισσότεροι από τους δήμους που έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν το δημοψήφισμα ανήκουν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο επιθυμεί τη διατήρηση της ενότητας της Ισπανίας. Χθες, ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ τάχθηκε στο πλευρό των δημάρχων και δημοτικών συμβούλων του αδελφού κόμματος PSC στην Καταλωνία, οι οποίοι έχουν δηλώσει πως δεν πρόκειται να συμμετέχουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου, ενώ πρότεινε ως βέλτιστη λύση στο ζήτημα τη θέσπιση μεγαλύτερης αυτοδιακυβέρνησης της περιοχής. Οι Σοσιαλιστές δήμαρχοι, χθες, κυκλοφόρησαν ένα μανιφέστο κατά του «παράνομου» δημοψηφίσματος, διαμηνύοντας πως δεν προτίθενται «ούτε να σιωπήσουν ούτε να κρυφθούν» απέναντι «στις πιέσεις, απειλές και προσβολές» που, όπως καταγγέλλουν, εκτοξεύει εναντίον τους η καταλανική κυβέρνηση.

Διέταξαν την κατάσχεση των ψηφοδελτίων

Ο γενικός εισαγγελέας της Καταλωνίας διέταξε την κατάσχεση όλων των ψηφοδελτίων που έχουν τυπωθεί για το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου. Εδωσε εντολή στα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας να κάνουν εφόδους σε χώρους όπου θεωρούν ότι μπορεί να είναι αποθηκευμένα τα ψηφοδέλτια, καθώς και τα φυλλάδια που προτρέπουν τους Καταλανούς να προσέλθουν στις κάλπες.