Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενδείξεις ότι το καθεστώς του Σύρου προέδρου Άσαντ ετοιμάζει νέα επίθεση με χημικά και προειδοποιούν ότι, αν αυτό συμβεί, το τίμημα για την Δαμασκό θα είναι βαρύ.

«Όπως έχουμε ανακοινώσει και παλαιότερα, οι ΗΠΑ βρίσκονται στη Συρία για να μπει τέλος στη δράση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ. Αν παρόλα αυτά ο Άσαντ πραγματοποιήσει νέα μαζική δολοφονία με χρήση χημικών, αυτός και οι Ένοπλες Δυνάμεις του θα πληρώσουν βαρύ τίμημα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Τον περασμένο Απρίλιο η διεθνής κοινότητα -πλην Ρωσίας- είχε «δείξει» ευθέως τον Άσαντ για την επίθεση με χημικά που προκάλεσαν το θάνατο δεκάδων αμάχων.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Συρίας είχε χαρακτηρίσει κατασκευασμένες τις κατηγορίες.

Ως απάντηση, ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ προχώρησε σε επίθεση με 59 πυραύλους Τόμαχοκ κατά των εγκαταστάσεων από τις οποίες -σύμφωνα με το Πεντάγωνο- έγινε η επίθεση με χημικά.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν διαθέτει καμία πληροφορία για μια νέα επίθεση με χημικά όπλα στην Συρία. «Δεν γνωρίζω οποιαδήποτε πληροφορία, που να αναφέρει ότι υπάρχει απειλή να χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα. Δεν έχω στην διάθεση μου ακριβείς πληροφορίες και νομίζω πως οι συνάδελφοι από τις ειδικές υπηρεσίες και από το υπουργείο Αμύνης, εάν υπάρξουν τέτοιες πληροφορίες, θα με ενημερώσουν και θα εκθέσουν τις ανησυχίες τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Ο ίδιος προσέθεσε ότι επανειλημμένα καταγράφηκαν περιπτώσεις χρήσης χημικών δηλητηριωδών ουσιών από μαχητές του ISIS και άλλες εγκληματικές οργανώσεις, γι’ αυτό και ασφαλώς υφίσταται πιθανός κίνδυνος να επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά.