Αυτή τη φορά δεν ήταν ένας μοναχικός λύκος. Ολα δείχνουν πως ο Σαλμάν Αμπέντι, ο 22χρονος λιβυκής καταγωγής βρετανός που ανατινάχθηκε το βράδυ της Δευτέρας, μετά το τέλος συναυλίας της αμερικανίδας ποπ σταρ Αριάνα Γκράντε σε μία από τις εξόδους της Manchester Arena σκοτώνοντας 22 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 60, ανάμεσά τους πολλά παιδιά και εφήβους, δεν έδρασε μόνος. Παρά τις διαρροές από τις ΗΠΑ αλλά και τη Γαλλία, που έχουν εξοργίσει τις βρετανικές Αρχές, το παζλ δεν έχει συμπληρωθεί ακόμη. Επτά άτομα ωστόσο έχουν τεθεί ήδη υπό κράτηση στο πλαίσιο των ερευνών, ανάμεσά τους ο μεγαλύτερος και ο μικρότερος αδελφός καθώς και ο πατέρας του Σαλμάν Αμπέντι –ο πρώτος συνελήφθη στο Μάντσεστερ, οι άλλοι δύο στην Τρίπολη της Λιβύης. «Είναι σαφές ότι ερευνούμε ένα δίκτυο» δήλωσε χθες ο γενικός επιθεωρητής της αστυνομίας του Μάντσεστερ. Ενα δίκτυο δυνάμει ικανό να χτυπήσει ξανά. Το επίπεδο του συναγερμού ανέβηκε προχθές το βράδυ στη Βρετανία, πρώτη φορά μετά τον Ιούνιο του 2007, στο κόκκινο, στρατιώτες αναπτύχθηκαν χθες κοντά στο Κοινοβούλιο, το παλάτι του Μπάκιγχαμ και άλλα ευαίσθητα σημεία της χώρας.

Προτεραιότητα των βρετανικών Αρχών είναι να συλλάβουν όλους τους πιθανούς συνεργούς του Αμπέντι, οι οποίοι τον βοήθησαν να κατασκευάσει τη βόμβα που είχε τοποθετήσει στο σακίδιό του («η κατασκευή μιας βόμβας αυτού του είδους προϋποθέτει κάποιο επίπεδο τεχνογνωσίας και ικανότητας» επισήμαινε χθες βρετανική πηγή στο Reuters) και να οργανώσει την επίθεση στον συναυλιακό χώρο. «Αυτή η επίθεση ήταν πιο εξεζητημένη από άλλες» δήλωσε χθες το πρωί η βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Αμπερ Ραντ, επιβεβαιώνοντας δύο στοιχεία που όλοι φοβούνταν: αφενός πως ο καμικάζι «πιθανότατα δεν έδρασε μόνος», αφετέρου πως ήταν ήδη γνωστός στις βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας. Ηδη οι «Τάιμς» είχαν δημοσιεύσει μαρτυρία φίλου του Αμπέντι, σύμφωνα με την οποία ο τελευταίος πριν από τρεις εβδομάδες είχε πάει στη Λιβύη και επέστρεψε πριν από μερικές ημέρες –η Ραντ επιβεβαίωσε το δεύτερο κομμάτι. Παράλληλα, όμως, εξέφρασε την ενόχλησή της για τις διαρροές που έγιναν από αμερικανούς αξιωματούχους προς δημοσιογράφους, παρότι οι βρετανικές Αρχές είχαν καταστήσει σαφές, κατά την ενημέρωση που επιβάλλει η καθιερωμένη ανταλλαγή πληροφοριών, ότι «θέλουν να ελέγχουν τη ροή της πληροφόρησης προκειμένου να προστατεύσουν την επιχειρησιακή ακεραιότητα, το στοιχείο της έκπληξης».

Στην πραγματικότητα, το όνομα του δράστη αποκαλύφθηκε από αμερικανούς αξιωματούχους στον Τύπο την Τρίτη, δύο ώρες προτού (υποχρεωθεί ενδεχομένως να) το αποκαλύψει η βρετανική αστυνομία, το ίδιο και τα βιογραφικά στοιχεία του, το γεγονός ότι γεννήθηκε στο Μάντσεστερ από λίβυους γονείς που είχαν καταφύγει στη Βρετανία προκειμένου να ξεφύγουν από το καθεστώς του Καντάφι. Περίπου την ίδια ώρα που η Ραντ διαμαρτυρόταν δημοσίως για τις διαρροές, ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ αποκάλυπτε στο γαλλικό ραδιόφωνο ότι ο Αμπέντι «ριζοσπαστικοποιήθηκε έπειτα από ένα ταξίδι στη Λιβύη, κατόπιν πιθανότατα στη Συρία» και ότι έχει «επιβεβαιωμένες σχέσεις» με το ISIS, που ανέλαβε την Τρίτη την ευθύνη για την επίθεση. Και λίγες ώρες αργότερα, το αμερικανικό δίκτυο NBC επικαλούμενο αξιωματούχους των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών αποκάλυπτε πως μέλη της οικογένειας του Αμπέντι είχαν προειδοποιήσει τις βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας για αυτόν και τον είχαν περιγράψει ως επικίνδυνο.

Η ενόχληση του Λονδίνου για τις διαρροές θα πρέπει να περιμένει. Εκείνο που επείγει, πέραν της εξάρθρωσης του πιθανολογούμενου «δικτύου», είναι να διαπιστωθεί πώς έφτασε αυτός ο νεαρός που «αγαπούσε το ποδόσφαιρο», ήταν «μεγάλος φαν της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ» και «τακτικός χρήστης κάνναβης» να γίνει δολοφόνος. Η οικογένειά του ήταν θρησκευόμενη. Ο πατέρας του ο Αμπού Ισμαήλ, που κατέφυγε στο Λονδίνο το 1992 προτού εγκατασταθεί στο Νότιο Μάντσεστερ, διάβαζε το κάλεσμα σε προσευχή στο τέμενος Ντίσμπερι της περιοχής και ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Ισμαήλ, εργαζόταν ως εθελοντής στο ίδιο τζαμί. Το 2014 ο ίδιος ο Σαλμάν Αμπέντι άρχισε να σπουδάζει διοίκηση επιχειρήσεων στο κοντινό πανεπιστήμιο του Σάλφορντ, αλλά έπειτα από δύο χρόνια τα παράτησε. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι γονείς του, ο μικρότερος αδελφός του, Χασέμ και η μεγαλύτερη αδελφή του, Τζομάνα, επέστρεψαν στη Λιβύη το 2011 μετά τον θάνατο του Καντάφι. Ο 20χρονος Χασέμ συνελήφθη το βράδυ της Τρίτης στην Τρίπολη ως «ύποπτος σχέσεων με το ISIS»: λίβυος αξιωματούχος υποστήριξε χθες, λίγο προτού ανακοινωθεί η σύλληψη και του πατέρα, πως «γνώριζε για την επίθεση». Ο μεγαλύτερος αδελφός του Σαλμάν Αμπέντι, Ισμαήλ, συνελήφθη στο Νότιο Μάντσεστερ, ένα από τα άτομα που κρατούν οι βρετανικές Αρχές.