Πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου εξήγγειλε η Τερίζα Μέι

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/04/2017 12:53 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18/04/2017 15:34 |
Πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου εξήγγειλε η Τερίζα Μέι

Τη διενέργεια πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου ανακοίνωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερίζα Μέι. Καθώς ξεκινάει επισήμως η διαδικασία για το διαζύγιο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η βρετανίδα πρωθυπουργός δικαιολόγησε την απόφασή της για πρόωρες εκλογές επισημαίνοντας ότι η Βρετανία έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ τη σταθερότητα.

Επιμένοντας ότι η βρετανική κυβέρνηση πορεύεται με το σωστό σχέδιο για τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ, η Μέι τόνισε ότι τώρα είναι ανάγκη να υπάρχει ενότητα στο Κοινοβούλιο. Οι πολιτικοί αντίπαλοι κάνουν λάθος να πιστεύουν ότι θα αλλάξουμε πορεία για το Brexit, επισήμανε η βρετανίδα πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η αντιπολίτευση αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης με την ΕΕ.

Σε μία προσπάθεια να ερμηνεύσει τη στροφή 180 μοιρών από προηγούμενες δεσμεύσεις της ότι δεν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, η Μέι κατηγόρησε τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα ότι «παίζουν παιχνίδια», υπογραμμίζοντας ότι αυτό «θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα για ένα επιτυχημένο Brexit και προκαλεί επιζήμια αστάθεια στη χώρα».

«Μόλις πρόσφατα και με δισταγμό κατέληξα σε αυτό συμπέρασμα. Από τότε που διορίστηκα πρωθυπουργός της χώρας, έχω πει ότι δεν θα έπρεπε να γίνουν εκλογές έως το 2020. Κατέληξα όμως ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εγγυηθούμε την ασφάλεια τα χρόνια που έρχονται είναι αυτές οι εκλογές και να ζητήσουμε την υποστήριξή σας για τις αποφάσεις που πρέπει να λάβουμε. Συνεπώς, χρειαζόμαστε εκλογές και τις χρειαζόμαστε τώρα», τόνισε η βρετανίδα πρωθυπουργός.

Στόχος της Μέι είναι να ενισχύσει την ισχνή πλειοψηφία της στο Κοινοβούλιο και κυρίως να λάβει νέα λαϊκή εντολή, πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων του Brexit, οι οποίες θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο, αλλά και προκειμένου να σφραγίσει τις μεταρρυθμίσεις στους τομείς της υγείας και της παιδείας.

Η απόφαση της βρετανίδας πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου πρέπει να επικυρωθεί με πλειοψηφία των δύο τρίτων από το Κοινοβούλιο. Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν ωστόσο έσπευσε να χαιρετίσει την απόφαση της Μέι.

Η Μέι διορίστηκε χωρίς να εκλεγεί εδώ και λιγότερο από έναν χρόνο, αντικαθιστώντας τον ηττημένο στο δημοψήφισμα για το Brexit πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Το Συντηρητικό Κόμμα ωστόσο έχει πλειοψηφία μόλις 17 εδρών στο Ουεστμίνστερ, γεγονός που σημαίνει ότι μία ανταρσία στους κόλπους της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα μπορούσε να απειλήσει εν μέσω κρίσιμων διαπραγματεύσεων την κυβέρνηση.

Ο πειρασμός συνεπώς για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ήταν μεγάλος για την κυβερνητική πλειοψηφία, τη στιγμή μάλιστα που οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν έναν περίπατο για τους Τόρις απέναντι στους Εργατικούς του Κόρμπιν.

Το χρονοδιάγραμμα της Βρετανίας για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επηρεαστεί από την απόφαση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να ζητήσει πρόωρες εκλογές, δήλωσε ο εκπρόσωπός της λίγη ώρα αργότερα, προσθέτοντας ότι θα συνεχιστεί η δουλειά για μια συμφωνία για το Brexit.

«Συνεχίζει ακριβώς ως έχει», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους, ερωτηθείς για το εάν θα επηρεαστεί το έργο αναφορικά με μια συμφωνία για το Brexit. «Οι αξιωματούχοι συνεχίζουν να εργάζονται και θα συνεχίσετε να έχετε υπουργούς που να εργάζονται σε αυτό».

Δήλωσε ότι η Μέι είχε την πλήρη στήριξη των υψηλόβαθμων υπουργών της αναφορικά με τις πρόωρες εκλογές κατά τη σημερινή τους συνάντηση και πρόσθεσε ότι η πρωθυπουργός είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τη βασίλισσα Ελισάβετ.

3
σειζης
20/04/2017 02:59
το να φυγεις απο την μεγαλυτερη αγορα του πλανητη για να ανεξαρτητοποιηθεις ειναι η μεγαλθτερη πολιτικη βλακεια του αιωνα..στην ουσια η βρετανια θα καταστει μια μπαλα του πινγ πονγ μεταξυ αμερικης και ευρωπης..μια μπαλλας που θα χαθει καπου στην διαδρομη γιατι η ευρωπη θα την στελει στο διαολο..χεχε
Mboosh
18/04/2017 13:40
Χθες διάβαζα σε μια δημοσκόπηση ότι οι Συντηρητικοί είναι 20 μονάδες μπροστά σε σχέση με το Εργατικό Κόμμα. Ο Κόρμπυν και οι ακτιβιστές του έχουν διαλύσει την αντιπολίτευση. Η Μέι θα κερδίσει εύκολα. Όχι μόνο θα σωπάσει τους επικριτές της, αυτούς που την καλούσαν "διορισμένη" πρωθυπουργό, αλλά ίσως, στην περίπτωση που ορισμένοι υπερσυντηρητικοί βουλευτές της που κάθονται στα πίσω έδρανα δεν εκλεγούν, να μπορέσει να έχει μεγαλύτερη ευχέρεια ελιγμών στο Brexit.
σειζης
20/04/2017 02:51
οτι και να παρει η μεγαλη βρετανια απο την ευρωπη θα ειναι πολυ λιγοτερο απο αυτο που ειχε σαν μελος της ενωσης..για την αληθεια οι ευρωπαικη παντοκρατορια ηδη αρχισε την διαλυση της μεγαλη βρετανιας με την ανεξαρτιτοποιηση της σκωτιας κα βορειας ιρλανδιας..το θεμα για την ακριβεια ειναι πιος θα διαλυσει πρωτος τον αλλο η βρετανια τη ε.ενωση η ευρωπαικη ενωση την μεγαλη βρετανια