Η φήμη κυκλοφορούσε έντονα τις τελευταίες ημέρες και χθες επιβεβαιώθηκε: Εμανουέλ Μακρόν και Φρανσουά Μπαϊρού συνάπτουν, ενόψει των προεδρικών εκλογών της άνοιξης, μια συμμαχία του Κέντρου. Βάζοντας τέλος στο σασπένς, ο επικεφαλής του κεντρώου Δημοκρατικού Κινήματος (MoDem) ανακοίνωσε πως για πρώτη φορά από το 2002 δεν θα είναι υποψήφιος για το Ελιζέ και απηύθυνε στον Μακρόν μια «πρόταση συμμαχίας» που ο τελευταίος αποδέχθηκε, μαζί με τους όρους που τη συνόδευαν, πρωτίστως για τους τύπους, λιγότερη από μισή ώρα αργότερα. Ο Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος είχε στηρίξει τον Αλέν Ζιπέ κατά τις προκριματικές εκλογές της Δεξιάς, αιτιολόγησε την απόφασή του επικαλούμενος «τη σοβαρότητα της κατάστασης» τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ευρώπη. Ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για «ένα σημείο-καμπή στην προεκλογική εκστρατεία». Οι δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν πως η «καμπή» αυτή είναι περισσότερο συμβολική παρά ουσίας.

Η αποσαφήνιση της στάσης του Μπαϊρού σίγουρα ανακούφισε τους δημοσκόπους: επιτέλους γνωρίζουν την τελική, πλην απροόπτων, ομάδα των υποψηφίων για τη γαλλική προεδρία. Εβδομάδες τώρα, έδιναν στη δημοσιότητα «διπλά» ποσοστά για την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, τον δεξιό Φρανσουά Φιγιόν, τον «υπεράνω κομμάτων» Εμανουέλ Μακρόν, τον σοσιαλιστή Μπενουά Αμόν και τον ακροαριστερό Ζαν-Λικ Μελανσόν: το ποσοστό που θα αποσπούσαν στην πρόθεση ψήφου αν συμμετείχε ο Μπαϊρού και αν δεν συμμετείχε ο Μπαϊρού. Ο τελευταίος δεν συγκέντρωνε πάνω από 5,5% – στην απόφασή του ίσως να μέτρησε και η πιθανότητα να μην «έπιανε» το όριο του 5% που απαιτείται προκειμένου να αποδοθούν στον υποψήφιο τα έξοδα της προεκλογικής εκστρατείας. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ωστόσο, το ποσοστό του δεν μεταβιβάζεται αυτομάτως στον Μακρόν, κάθε άλλο: ο πρώην υπουργός Οικονομίας, που έχει ξαναπέσει στην τρίτη θέση, πίσω από την ακροδεξιά και τον δεξιό υποψήφιο, κερδίζει μόλις 1,5% και το υπόλοιπο 4% μοιράζεται ισότιμα μεταξύ του Φιγιόν, του Αμόν, του Μελανσόν και της Λεπέν. Η λογική εξήγηση αναζητείται.

Σε κάθε περίπτωση, ο γαλλικός Τύπος χρειάστηκε πολλή λίγη ώρα χθες για να προσπεράσει την επισφράγιση της συμμαχίας του Κέντρου και να θυμίσει όλα όσα έλεγε, μέχρι πολύ πρόσφατα, ο Μπαϊρού για τον Μακρόν: «υποψήφιο των δυνάμεων του χρήματος» τον αποκαλούσε τον περασμένο Σεπτέμβριο. «Πίσω από τον Εμανουέλ Μακρόν υπάρχουν μεγάλα χρηματοπιστωτικά συμφέροντα ασύμβατα με την αμεροληψία που επιβάλλει ένα δημόσιο αξίωμα» δήλωνε. Ο ίδιος «καλύφθηκε» χθες πίσω από τον όρο που έθεσε, να συμπεριλάβει ο Μακρόν στο πρόγραμμά του «έναν νόμο ηθικοποίησης της δημόσιας ζωής, ιδιαίτερα όσον αφορά τη μάχη εναντίον της σύγκρουσης συμφερόντων». Αλλά οι παλαιότερες καταγγελίες του θα συνεχίσουν να αναπαράγονται. Το ίδιο και η έντονη αντίδραση της Κριστιάν Τομπιρά, της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, στην (ατυχέστατη) πρόσφατη δήλωση του Μακρόν πως οι πολέμιοι του νόμου Γάμος για Ολους «εξευτελίστηκαν» κατά τη θητεία Ολάντ γιατί η κυβέρνηση δεν τους «μίλησε» αρκετά.

«Ποιος εξευτελίστηκε; Μήπως αυτή την οποία έλεγαν «μαϊμού» κάθε πρωί; Αυτή που δεχόταν απειλές κατά της ζωής της; Αυτή στην οποία πετούσαν αβγά;» ζήτησε να μάθει η Τομπιρά, η εισηγήτρια του επίμαχου νόμου, αυτή που συγκέντρωσε και τα χυδαιότερα πυρά των αντιπάλων του. Ο Μακρόν έχει πει ήδη το mea culpa του, έχει ξεκαθαρίσει πως στηρίζει απόλυτα και θα υπερασπιστεί, αντίθετα με άλλους υποψηφίους, τον Γάμο για Ολους. Και η Κριστιάν Τομπιρά, μια μεγάλη κυρία της γαλλικής Αριστεράς, που έχει ξεκαθαρίσει τη στήριξή της στον Μπενουά Αμόν, είπε πολλά ακόμα πράγματα στη συνέντευξη που παραχώρησε στη «Monde» με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου. Είπε πως η γαλλική Αριστερά βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ιστορική ευθύνη, πως δεν υπάρχει τίποτα το «ασυμβίβαστο» ανάμεσα στις διαφορετικές πτυχές της, πως «στις σοβαρότερες στιγμές της Ιστορίας οι Αριστερές συνειδητοποίησαν ότι είναι ικανές να εργαστούν από κοινού», πως η εκλογική ήττα δεν είναι αναπόδραστη. Αλλά το μόνο που αναπαρήχθη ήταν η «επίθεση στον Μακρόν».