Τρόπους να «εμβαθύνουν τις σχέσεις τους με την ΕΕ» αναζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες ηγετών της Ενωσης, τις οποίες έχει τροφοδοτήσει ο Ντόναλντ Τραμπ και η υποστηρικτική στάση του απέναντι στο Brexit.

Ο αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ανοιχτά τον Ιανουάριο την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ενωση τονίζοντας μάλιστα ότι μπορεί να ακολουθήσουν και άλλα κράτη. Ο Πενς από την πλευρά του πέρασε το Σαββατοκύριακο στη Γερμανία επιδιώκοντας να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους ότι ο Τραμπ είναι δεσμευμένος στο αμυντικό σύμφωνο του ΝΑΤΟ – αν και μερικοί δεν πείστηκαν.

«Είμαι πολύ ευγνώμων που έχω την ευκαιρία να σας επισκεφθώ και να διερευνήσω τρόπους με τους οποίους μπορούμε να εμβαθύνουμε τη σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε συγκεκριμένα ο Πενς μιλώντας με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι πριν από τις συναντήσεις του με τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΝΑΤΟ.

Ο τελευταίος αμερικανός πρεσβευτής στην ΕΕ, ο οποίος παύτηκε από τον Τραμπ, προειδοποίησε τη νέα κυβέρνηση να μην ανατρέψει μια αμερικανική πολιτική δεκαετιών στο πλαίσιο της οποίας οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και πρόσθεσε πως η στήριξη του Brexit ήταν «το αποκορύφωμα της αφροσύνης».