Τον φόνο που πριν 13 χρόνια έκλεισε τον πανομοιότυπο δίδυμο αδελφό του στη φυλακή, ομολόγησε πως είχε κάνει ένας άνδρας στο Σικάγο. Η ομολογία προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση στον δίδυμο αδελφό του, αλλά και αμφιβολίες στο δικαστήριο για το αν οι ισχυρισμοί του είναι αληθινοί.

Ο εν λόγω άνδρας είναι ο 38χρονος Κάρλ Σμιθ, ο οποίος εκτίει και ο ίδιος ποινή φυλάκισης για άσχετη υπόθεση, ήδη από το 2008.

Τα δύο αδέλφια, που είχαν από παλιά μπλεξίματα με το νόμο, αφού ήταν μέλη συμμορίας και διακινούσαν ναρκωτικά, είχαν συνήθειο να παριστάνουν ο ένας τον άλλον, υποστήριξε ο Σμιθ. Συνέχισε λέγοντας ότι ήταν αχώριστοι μεγαλώνοντας, αφού «όπου ήταν αυτός ήμουν κι εγώ και κάναμε ο ένας τον άλλον. Προσποιούταν ότι ήταν εγώ, και εγώ προσποιούμουν πως ήμουν αυτός.»

Παρόλα αυτά ο Σμίθ δεν παραδέχτηκε την υποτιθέμενη ενοχή του, ακόμα και κατά τη διάρκεια της δίκης του αδελφού του. Μέχρι πριν από τρία χρόνια, όπου και έγραψε ένα γράμμα στον αδερφό του ομολογώντας, όπως υποστήριξε στο δικαστήριο, ότι αυτός ήταν ο ένοχος και ότι δεν είχε πει τίποτα επειδή δεν μπορούσε «να βρει τη δύναμη» να το παραδεχτεί. Αλλά πλέον ήθελε να πει την αλήθεια και να ζητήσει τη συγχώρεση του αδερφού του.

Εφόσον το δικαστήριο αποδεχτεί την ομολογία του Σμιθ, θα οριστεί νέα δίκη για την υπόθεση.

Η ιστορία του όμως δεν έπεισε τη δημόσια κατήγορο, που υποψιάζεται ότι είναι κατασκευασμένη για να χαρίσει την ελευθερία στον αδερφό του.

Ο Σμιθ που τελεί και ο ίδιος ποινή για ένοπλη ληστεία, η οποία οδήγησε στον θάνατο ενός εξάχρονου αγοριού, έκανε πρόσφατα έφεση η οποία απορρίφθηκε. Η φυλάκισή του είναι διάρκειας 99 χρόνων, έτσι η κατήγορος πιστεύει ότι ο Σμιθ «δεν έχει να χάσει τίποτα» αν κατηγορηθεί και για άλλα εγκλήματα. Υποστηρίζει επίσης ότι η ομολογία του δεν ταιριάζει με ό,τι περιγράφουν οι αυτόπτες μάρτυρες του γεγονότος.

Η μητέρα τους, από την πλευρά της, φαίνεται να μην έχει καμία αμφιβολία ότι ο γιος της λέει την αλήθεια. «Δεν θα έλεγε ψέματα για αυτό το πράγμα» δήλωσε.