Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει κάθε λόγο να είναι υπερήφανο. Παρά τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και την αβεβαιότητα που έφερε το δημοψήφισμα για το Brexit, έγινε το πρώτο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Βρετανίας που κατακτά την κορυφή της Παγκόσμιας Αξιολόγησης Πανεπιστημίων (World University Rankings) του εκπαιδευτικού ενθέτου των «Times», «Times Higher Education», στα 12 χρόνια ιστορίας της. Και το κατάφερε ρίχνοντας στη δεύτερη θέση το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Καλιφόρνιας (Caltech) για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια. Εχει όμως και λόγο να ανησυχεί. Το παραδέχθηκε χθες η ίδια η αντιπρύτανης Λουίζ Ρίτσαρντσον, προειδοποιώντας πως η παγκόσμια θέση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης θα κινδυνεύσει αν σταματήσουν, μετά το Brexit, οι ευρωπαϊκές ερευνητικές χρηματοδοτήσεις.

Οπως δήλωσε η Ρίτσαρντσον στους «Financial Times», η Οξφόρδη έλαβε πέρυσι ένα 12% των ερευνητικών της κονδυλίων, δηλαδή 78 εκατομμύρια ευρώ, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας. «Με τα ποσά αυτά χρηματοδοτείς πολλή έρευνα και ήταν η έρευνα αυτή που μας οδήγησε σε αυτή τη θέση στην κατάταξη. Φοβόμαστε ότι κάποιοι από τους ακαδημαϊκούς μας που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας θα θεωρήσουν πως η έρευνά τους κινδυνεύει και ενδεχομένως να θελήσουν να μετακινηθούν σε κάποιο άλλο πανεπιστήμιο στην ΕΕ». Σύμφωνα πάντα με την Ρίτσαρντσον, ένα πέμπτο του προσωπικού της Οξφόρδης είναι υπήκοοι της ΕΕ και το πανεπιστήμιο είχε ήδη «πολλές συζητήσεις με άτομα που επανεξετάζουν τη θέση τους» μετά το δημοψήφισμα.

Και το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Οξφόρδη: η Βρετανία είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος ευρωπαϊκών ερευνητικών χρηματοδοτήσεων, λαμβάνει ετησίως περίπου 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν διακοπεί αυτή η υποστήριξη, τα βρετανικά πανεπιστήμια δεν θα χάσουν μόνο μια σημαντική πηγή εισοδήματος, αλλά θα αντιμετωπίσουν ολοένα και μεγαλύτερο ανταγωνισμό από άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια στα οποία θα κατανεμηθεί το βρετανικό μερίδιο. Ακόμα μια δυσοίωνη παράμετρος του Brexit.

ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ. Προς το παρόν, πάντως, η Βρετανία έχει, σύμφωνα με την αξιολόγηση του «Times Higher Education» 91 πανεπιστήμια μεταξύ των καλύτερων 980παγκοσμίως και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μεταξύ των 800 καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ. Οι τελευταίες κυριαρχούν για ακόμα μια χρονιά στη λίστα, με 148 πανεπιστήμια μεταξύ των 980 καλύτερων, 63 πανεπιστήμια μεταξύ των 200 καλύτερων και 7 μεταξύ των 10 καλύτερων. Το ETH Ζυρίχης εδραιώνει τη θέση του στο τοπ 10 καταλαμβάνοντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την ένατη θέση. Καλές είναι και οι επιδόσεις της Γερμανίας, με 41 πανεπιστήμια στο τοπ 980, εκ των οποίων 22 μεταξύ των 200 καλύτερων και εννέα μεταξύ των 100 καλύτερων, από 7 πέρυσι.

Ομως τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και πολλών ακόμη χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης χάνουν έδαφος καθώς η Ασία συνεχίζει την ανοδική της πορεία: συνολικά 289 ασιατικά πανεπιστήμια από 24 χώρες συμπεριλαμβάνονται στα 980 καλύτερα παγκοσμίως, 19 βρίσκονται στο τοπ 200, από 15 πέρυσι. Το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, το καλύτερο της Ασίας, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην 24η θέση, το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου μπαίνει στην ομάδα των 30 καλύτερων παγκοσμίως, καταλαμβάνοντας την 29η θέση από 42ο πέρυσι, ενώ το Πανεπιστήμιο Τσινγκχουά, πάλι στο Πεκίνο, ανεβαίνει στην 35η θέση από 47ο πέρυσι.
Τα 10 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο

1Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Βρετανία

2Τεχνολογικό Ινστιτούτο Καλιφόρνιας (Caltech), ΗΠΑ

3Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, ΗΠΑ

4Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, Βρετανία

5Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), ΗΠΑ

6Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ΗΠΑ

7Πανεπιστήμιο Πρίνστον, ΗΠΑ

8Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου, Βρετανία

9ETH (Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας) Ζυρίχης, Ελβετία

10Πανεπιστήμιο του Σικάγου, ΗΠΑ

Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας,

Μπέρκλεϊ, ΗΠΑ

Η κατάταξη είναι σύμφωνα μετην Παγκόσμια Αξιολόγηση Πανεπιστημίων του εκπαιδευτικού ενθέτου των Times

«Times Higher Education»

Μόνο έξι ελληνικές παρουσίες

Εξι ελληνικά πανεπιστήμια, από επτά πέρυσι, περιλαμβάνονται στα 980 καλύτερα του κόσμου ή, άλλως, στο 5% των καλύτερων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων παγκοσμίως: το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που βρισκόταν στην περυσινή κατάταξη στις θέσεις 501-600, έμεινε φέτος εκτός. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης διατηρεί, αντίθετα, σύμφωνα πάντα με την Παγκόσμια Αξιολόγηση Πανεπιστημίων του Times Higher Education, τα σκήπτρα του καλύτερου ελληνικού πανεπιστημίου: μάλιστα από τις θέσεις 351-400 όπου βρισκόταν πέρυσι, ανέβηκε στις θέσεις 301-350. Σημαντική άνοδο καταγράφει επίσης το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: από τις θέσεις 601-800 όπου βρισκόταν πέρυσι, είναι πλέον στις θέσεις 401-500. Βελτιωμένη είναι και η αξιολόγηση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που κατατάσσεται πλέον στις θέσεις 501-600, από τις θέσεις 601-800 πέρυσι. Στην ίδια κατηγορία, στις θέσεις 510-600, βρίσκονται το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καθώς και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών –που πέφτουν όμως κατηγορία, μιας και ήταν στις θέσεις 401-500 πέρυσι. Σταθερό στις θέσεις 601-800 παραμένει το Πανεπιστήμιο Πατρών.