Ο πρώην πρόεδρος Λούλα, ο ιστορικός ηγέτης της κεντροαριστεράς της Βραζιλίας, θα προσαχθεί ενώπιον δικαστηρίου για απόπειρα παρακώλυσης της δικαιοσύνης στο πλαίσιο του σκανδάλου της Petrobras, ενώ η διάδοχός του στην προεδρία, η επιλεγμένη από τον ίδιο, άλλοτε προστατευόμενή του Ντίλμα Ρουσέφ, έχει απαλλαγεί από τα καθήκοντά της από τον Μάιο.

Ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα (πρόεδρος της Βραζιλίας την περίοδο 2003-2010) διώκεται λόγω μιας «απόπειρας παρακώλυσης της δικαιοσύνης» στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς γύρω από την Πετρομπράς, διευκρίνισε την Παρασκευή ένα στέλεχος της εισαγγελίας στη Μπραζίλια μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο Λούλα είχε αποπειραθεί να εξαγοράσει τη σιωπή ενός πρώην διευθυντή της Πετρομπράς, της κρατικής επιχείρησης πετρελαίου της Βραζιλίας, του Νέστορ Σερβερό, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση τον Ιανουάριο του 2015 στο πλαίσιο της έρευνας για το τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο.

Η απαγγελία κατηγοριών καταγράφεται μία εβδομάδα πριν αρχίσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που ανατέθηκαν το 2009 στη Βραζιλία εν μέρει λόγω των προσπαθειών που κατέλαβε ο χαρισματικός Λούλα, πρώην συνδικαλιστής, κι ενώ η χώρα του κατέγραφε ταχύτατη οικονομική ανάπτυξη με εκατομμύρια ανθρώπους να βγαίνουν από τη φτώχεια. Κατόπιν όμως, η Βραζιλία ολίσθησε σε οικονομική ύφεση και η Ρουσέφ, η οποία επανεξελέγη το 2014, είδε τη δημοτικότητά της να κατακρημνίζεται.

Είναι η πρώτη φορά που ο Λούλα—ο οποίος εγκατέλειψε την εξουσία με ένα ποσοστό δημοτικότητας δίχως ιστορικό προηγούμενο, στο 80%—θα κληθεί ενώπιον δικαστηρίου για το σκάνδαλο διαφθοράς στην Πετρομπράς.