Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στον απόηχο των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου, θα διεξαχθεί τη Δευτέρα η Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Μπουρζέ, βόρεια του Παρισιού.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου να βρουν ένα πεδίο συνεννόησης, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει ποτέ τέλεια συμφωνία».

Τη Δευτέρα, 150 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα μιλήσουν στη Διάσκεψη, μεταξύ των οποίων ο Φρανσουά Ολάντ, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Σι Τζινπίνγκ, ο Ναρέντρα Μόντι και ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Μάλιστα, συνολικά, 40.000 άνθρωποι, μεταξύ τους 10.000 σύνεδροι, αναμένονται καθημερινά για τη διάσκεψη.

Οι μετέχοντες στη διάσκεψη θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια παγκόσμια συμφωνία για τον περιορισμό στους 2 βαθμούς της αύξησης της θερμοκρασίας σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Στο Παρίσι τα μέτρα ασφαλείας είναι πολύ αυστηρά, με την κινητοποίηση 6.300 αστυνομικών και στρατιωτών. Η κυκλοφορία θα απαγορευτεί ή θα επιβληθούν περιορισμοί σε οδικούς άξονες και οι κάτοικοι έχουν κληθεί να μείνουν στα σπίτια τους, ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν ενόψει της Συνόδου σε όλο τον κόσμο ζητώντας μια φιλόδοξη συμφωνία των 150 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Οι διαδηλωτές απαιτούν αποφασιστική ανάληψη δράσης κατά της υπερθέρμανσης.

Από την Παρασκευή οργανώθηκαν δεκάδες διαδηλώσεις για να ασκηθεί πίεση στις χώρες να λάβουν αυστηρά μέτρα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται την Κυριακή στη Σεούλ, το Ρίο ντε Τζανέιρο, τη Νέα Υόρκη, το Μεξικό αλλά και στην Αθήνα.