Από ένα βήμα στο οποίο δεν έχει ανέβει κανένας προκάτοχός του, από το βήμα του Αμερικανικού Κογκρέσου, πρόκειται να μιλήσει την Πέμπτη ο Πάπας Φραγκίσκος. Η ομιλία του ποντίφικα έρχεται σε μία περίοδο έντονων κομματικών και ιδεολογικών ζυμώσεων, ορισμένες εκ τις οποίες ενδιαφέρουν πολύ και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και τα 70 εκατομμύρια πιστούς στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την Τετάρτη, δεύτερη ημέρα της πρώτης ιστορικής επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο πάπας Φραγκίσκος προέτρεψε τις Αρχές να βοηθήσουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, και αναφέρθηκε σε άλλα διχαστικά θέματα της αμερικανικής πολιτικής όπως η μετανάστευση και η οικονομική ανισότητα.

Στην ομιλία του στον νότιο κήπο του Λευκού Οίκου, ο Αργεντινός ποντίφικας επαίνεσε τις προσπάθειες του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση, μήνες αφότου ο ίδιος έθεσε το περιβάλλον ως μια από τις προτεραιότητές του με την έκδοση μιας εγκυκλίου-σταθμού στην εκκλησία.

«Μου φαίνεται και εμένα ξεκάθαρο ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί πια να αφεθεί για μια μελλοντική γενιά. Όσον αφορά τη φροντίδα του κοινού μας σπιτιού, ζούμε σε μια κρίσιμη στιγμή της Ιστορίας», δήλωσε στα Αγγλικά.

Στις δηλώσεις του στο Λευκό Οίκο περιέγραψε τον εαυτό του ως παιδί μιας ιταλικής οικογένειας μεταναστών στην Αργεντινή. «Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι ως επισκέπτης στη χώρα αυτή», είπε στο ακροατήριό του, «η οποία κτίστηκε κυρίως από τέτοιες οικογένειες».

Αργότερα ο πάπας χοροστάτησε σε λειτουργία στα Ισπανικά για περίπου 25.000 άτομα που είχαν συγκεντρωθεί μέσα και γύρω από την εκκλησία Εθνικός Ναός της Αμώμου Συλλήψεως και αγιοποίησε τον ισπανό ιεραπόστολο και μοναχό Χουνίπερο Σέρα, που έζησε τον 18ο αιώνα, μια διχαστική απόφαση, γιατί σύμφωνα με κριτικούς ο Σέρα κακοποιούσε και φυλάκιζε τους Ινδιάνους της Αμερικής.