Εγινε γνωστή ως «η σέλφι από το Σουρούτς». Και όταν λέμε «γνωστή», εννοούμε «viral», εξαπλώθηκε με αστραπιαία ταχύτητα στα σόσιαλ μίντια λίγες ώρες μετά τη βομβιστική επίθεση της Δευτέρας σε πολιτιστικό κέντρο του Σουρούτς, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, κατά την οποία σκοτώθηκαν 32 άνθρωποι, οι περισσότεροι φοιτητές, μέλη της Ομοσπονδίας Σοσιαλιστικής Νεολαίας, που ετοιμάζονταν να πάνε στο μαρτυρικό Κομπανί ώστε να βοηθήσουν στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της κουρδικής συριακής πόλης. Απεικονίζει μια ομάδα χαμογελαστών νέων ανθρώπων, σε πρώτο πλάνο τρεις κοπέλες, η μία κάνει στον φακό το σήμα της νίκης. «Η τελευταία σέλφι πριν από την έκρηξη», «Τα χαμόγελα που έσβησαν στο Σουρούτς» είναι μερικοί από τους τίτλους.

Η αλήθεια είναι διαφορετική. Η σέλφι δεν τραβήχτηκε στο Σουρούτς και προφανώς δεν τραβήχτηκε λίγο πριν από την επίθεση που οι τουρκικές Αρχές απέδωσαν στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, της οργάνωσης που κατάφεραν να νικήσουν τον περασμένο Ιανουάριο οι κούρδοι πεσμεργκά στο Κομπανί έπειτα από σκληρές, μακροχρόνιες μάχες. Οπως διευκρίνισε η δημιουργός της, η χρήστρια Madersahi Barajyikan (η νεαρή γυναίκα που στέκεται μπροστά), η φωτογραφία απεικονίζει εορτασμούς για τις 80 έδρες που κέρδισε το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών στις τουρκικές κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. «Εγώ είμαι σώα και αβλαβής» έγραψε η Μadersahi. «Η φωτογραφία είναι παλιά. Η κοπέλα με την άσπρη μπλούζα πίσω μου είναι νεκρή».

Η ίδια ανέβασε τη σέλφι ως φόρο τιμής στη φίλη της, την 20χρονη φοιτήτρια Εζγκί Σααντέτ, αυτή που εικονίζεται να κάνει το σήμα της νίκης, η οποία σκοτώθηκε πράγματι μαζί με τόσους άλλους ακτιβιστές, όλοι τούρκοι πολίτες, πολλοί Κούρδοι, στο Σουρούτς τη Δευτέρα. Αλλά το Ιντερνετ προτίμησε αρχικά ένα (ακόμη) πιο εντυπωσιακό – δραματικό στόρι. «Λες και χρειαζόταν να υπερβάλλουμε για κάτι που ήταν τόσο ακραίο» σχολίαζε χθες στην ιταλική «Λα Ρεπούμπλικα» ο Γκαμπριέλε Ρομανιόλι –για να επισημάνει παράλληλα πως «η κοπέλα με την άσπρη μπλούζα μάς οδηγεί όλους στο Σουρούτς όπου, ας το ομολογήσουμε, δεν μας παρέσυραν τα δυτικά ΜΜΕ με τη δύναμη της πειθούς. Από την Ουτόγια, τους νεαρούς νορβηγούς σοσιαλιστές, είχαμε περάσει. Από το Σουρούτς όμως; Φιλοκούρδοι φοιτητές; Ποιοι είναι αυτοί;».

Οι τουρκικές Αρχές μπλόκαραν χθες για λίγες ώρες την πρόσβαση στο twitter –είναι πια μια κίνηση που κοντεύει να τους γίνει συνήθεια, κάθε φορά που θέλουν να ελέγξουν τη ροή των πληροφοριών. Αυτή τη φορά ήθελαν να εμποδίσουν την αναπαραγωγή φωτογραφιών από την επίθεση της Δευτέρας αλλά και να παγώσουν τις εκκλήσεις για διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης από χρήστες που την κατηγορούν πως δεν έκανε αρκετά ώστε να αποτρέψει την επίθεση. Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έχουν, πράγματι, πραγματοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες σε αρκετές πόλεις της Τουρκίας, στην Κωνσταντινούπολη μάλιστα δεν έλειψαν και τα μικροεπεισόδια.

Τσάι και στρατολόγηση

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο μεγαλύτερος αδελφόςτου φερόμενου ως δράστητης επίθεσης αυτοκτονίαςστο Σουρούτς διατηρούσε τεϊοποτείο όπου το ISIS στρατολογούσε νέα μέλη.