Φράχτη υψίστης ασφαλείας μήκους τριών χιλιομέτρων κατασκευάζει η Βρετανία γύρω από το λιμάνι του Καλαί στη Βόρεια Γαλλία, στο σημείο όπου συγκεντρώνονται οι νταλίκες για να περάσουν στην άλλη πλευρά της Μάγχης. Εκεί έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες παράτυποι μετανάστες οι οποίοι βρίσκουν τρόπους να μπαίνουν στα φορτηγά, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους, για να βρεθούν σε βρετανικό έδαφος. Ο φράχτης που στήνεται στον τερματικό σταθμό του Κοκέλ, κοντά στο Καλαί, είχε χρησιμοποιηθεί ως ασφάλεια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και πέρυσι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία. Η τοποθέτησή του αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουλίου.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Τζέιμς Μπροκενσάιρ ανακοίνωσε ότι θα έχει επείγουσες συνομιλίες με στελέχη της Κομισιόν καθώς και με διεθνείς μεταφορικές εταιρείες σε μια προσπάθεια να αναγκάσει τις ξένες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν φορτηγά να βελτιώσουν την ασφάλεια στα οχήματά τους. Μετά την αιματηρή επίθεση στην Τυνησία όπου δεκάδες βρετανοί τουρίστες δολοφονήθηκαν από τζιχαντιστή, προειδοποίησε πως υπάρχει ο κίνδυνος ξένοι τζιχαντιστές να προσπαθούν να μπουν στη Βρετανία μαζί με τους περίπου 3.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στο Καλαί. Ο φράχτης είναι άλλο ένα στοιχείο μιας ευρύτερης προσπάθειας να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας μεταξύ Βόρεια Γαλλίας και Βρετανίας. Ο Μπροκενσάιρ δήλωσε ότι το Λονδίνο βρίσκεται σε συνομιλίες με τους Γάλλους για την κατασκευή του φράχτη στο Καλαί αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως η είσοδος του Eurostar και του Eurotunnel.

Η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς την περασμένη εβδομάδα χιλιάδες μετανάστες προσπάθησαν να επιβιβαστούν στα φορτηγά που ήταν ακινητοποιημένα στο Καλαί λόγω της απεργίας των εργαζομένων στην υποθαλάσσια σήραγγα της Μάγχης, που συνδέει τη Βρετανία και τη Γαλλία. Σε μια τυπική ημέρα, 202 παράτυποι μετανάστες πιάνονται στο λιμάνι του Καλαί και στο Κοκέλ. Ομως την περασμένη εβδομάδα πιάνονταν κάθε βράδυ περισσότεροι από 600 ενώ προσπαθούσαν να τρυπώσουν σε κάποια νταλίκα.

Τον τελευταίο χρόνο, οι Αρχές σταμάτησαν 39.000 φορές παράτυπους μετανάστες που προσπαθούσαν να περάσουν τη Μάγχη –αριθμός διπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Κάποιοι οδηγοί έχουν αναφέρει ότι έχουν δεχθεί απειλές από αγνώστους που κρατούν μαχαίρι, πηδούν στην οροφή των φορτηγών, σκίζουν το καναβάτσο και μπαίνουν στην καμπίνα.

Ο νέος φράχτης στο Κοκέλ θα προστατεύει τα τρία χιλιόμετρα από ράγες και πλατφόρμες που χρησιμοποιούν τα τρένα, τα οποία μεταφέρουν τα φορτηγά. Επίσης θα ληφθούν μέτρα προκειμένου να επιταχυνθεί η κυκλοφορία στο Καλαί ώστε να μην είναι εύκολο για τους μετανάστες να πηδούν πάνω στα φορτηγά. Ο υπουργός προειδοποίησε επίσης ότι οργανωμένες συμμορίες προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τους μετανάστες που θέλουν να φθάσουν στη Βρετανία, καθώς τους ωθούν να προβούν σε παρακινδυνευμένες πράξεις και τακτικές χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τον κίνδυνο για τη ζωή τους. Τα στοιχεία της βρετανικής αστυνομίας δείχνουν σημαντική αύξηση στον αριθμό των μεταναστών που μπαίνουν λαθραία στη χώρα πριν συλληφθούν από την αστυνομία. Από τη στιγμή που βρίσκονται σε βρετανικό έδαφος μπορούν να ζητήσουν άσυλο.

Οι βρετανικές Αρχές δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο ζήτημα των τζιχαντιστών που αποπειρώνται να μπουν ανάμεσα στους μετανάστες. «Είναι κάτι που φοβόμαστε» δήλωσε ο Μπροκενσάιρ. «Ζητάμε από τους εταίρους μας στη Νότια Μεσόγειο να αυξήσουν τους ελέγχους μεταξύ όλων εκείνων που φθάνουν στις ακτές τους».

Σχεδόν 3.000 στην Ιταλία

Περισσότεροι από 2.900 μετανάστες έφθασαν στις ακτές της Ιταλίας το τελευταίο 24ωρο, έπειτα από τη διάσωση 21 πλοιαρίων στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Λιβύης. Ετσι ο αριθμός των μεταναστών που έφθασαν στην Ιταλία το πρώτο εξάμηνο του χρόνου ανέρχεται στους 68.000. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί στη διάρκεια του καλοκαιριού καθώς πολλαπλασιάζονταιοι αφίξεις προσφύγων.