Στο εξωτερικό δείχνει αποφασισμένος. Στο εσωτερικό πρέπει να νιώθει απελπισμένος. «Η πορεία έχει καθοριστεί και θα τηρηθεί» διαβεβαίωσε χθες ο Φρανσουά Ολάντ την Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί στη Γαλλία με στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση. Δεν είχε όμως πλάι του τον πρωθυπουργό του, τον Μανουέλ Βαλς, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά: τον άφησε πίσω στο Παρίσι να καλοπιάσει («θεραπεία με χάδια» ήταν η διατύπωση της «Λιμπερασιόν») την κοινοβουλευτική ομάδα των Σοσιαλιστών, δύο ημέρες έπειτα από ακόμα μία βαριά εκλογική ήττα, αυτή τη φορά στις νομαρχιακές εκλογές, που αναζωπύρωσε τις γκρίνιες για την κυβερνητική οικονομική πολιτική και ανέδειξε το ιδεολογικό ρήγμα που υφίσταται στους κόλπους της γαλλικής Αριστεράς.

«Εχω ευθύνη να διασφαλίσω ότι η Γαλλία θα επιτύχει, πως η Γαλλία θα μπορέσει να προχωρήσει προς την κοινωνική δικαιοσύνη και παράλληλα ότι οι επιχειρήσεις της θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας» δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος μετά το πέρας του 17ου γαλλογερμανικού υπουργικού συμβουλίου. «Οι δύο προτεραιότητές μου είναι η υποστήριξη των επενδύσεων και η κοινωνική δικαιοσύνη που ενθαρρύνει την απασχόληση» πρόσθεσε απευθυνόμενος στη γερμανίδα καγκελάριο. Δύο μήνες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, μία εβδομάδα μετά την τραγωδία της Germanwings, οι παρατηρητές διέκριναν σημάδια σύσφιγξης των σχέσεων. «Η Γερμανία και η Γαλλία δοκιμάστηκαν τους πρώτους τρεις μήνες του 2015 και ήρθαμε πιο κοντά η μία στην άλλη» δήλωσε η Μέρκελ. Για «αδελφική εγγύτητα» έκανε από την πλευρά του λόγο ο Ολάντ.

Παρίσι και Βερολίνο ανακοίνωσαν εννέα κοινά επενδυτικά προγράμματα επικεντρωμένα στους τομείς της ενέργειας και της ψηφιακής οικονομίας, συμφώνησαν επίσης να αναπτύξουν, από κοινού με την Ιταλία, ένα νέο ευρωπαϊκό drone. Σχέση ίσων, εν τούτοις, δεν έχουν. Στη 10η χρονιά της ως καγκελάριος, η Μέρκελ χαίρει της στήριξης τριών στους τέσσερις Γερμανούς. Στον τρίτο του χρόνο ως πρόεδρος, ο Ολάντ έχει τη στήριξη ενός στους τέσσερις Γάλλους. Και στο οικονομικό πεδίο αναγκάζεται να διαβεβαιώνει τη γερμανίδα καγκελάριο, όπως και τις Βρυξέλλες, πως θα συνεχίσει τις σοσιαλφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που του ζητούν σε αντάλλαγμα για τη διετή αναβολή που έλαβε ώστε να φέρει το γαλλικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

«Αυτό το πρωί η θέση μου ήταν ανάμεσά σας» δήλωσε χθες ο Βαλς στους σοσιαλιστές βουλευτές, αφήνοντάς τους να μιλήσουν πρώτοι, αντίθετα με τις συνήθειές του. «Ακούω όλα όσα λέτε και με στενοχωρεί να λέγεται πως δεν ακούω» πρόσθεσε. Ο γάλλος πρωθυπουργός προτιμά να επιρρίπτει την ευθύνη για την εκλογική ήττα στους διχασμούς της Αριστεράς –επέμεινε και χθες στην απαραίτητη «συσπείρωση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς». «Δύσκολο όταν ανακοινώνει πως δεν θα αλλάξει πολιτική» σχολίασε η «Λιμπερασιόν».

Σαφής δυσφορία

Οι σοσιαλιστές αντάρτες προτίμησαν να μην αμφισβητήσουν χθες ευθέως τον πρωθυπουργό. Εχουν καταστήσει όμως σαφή τη δυσφορία τους, το ίδιο και οι πρώην κυβερνητικοί εταίροι, οι Οικολόγοι, με τη Σεσίλ Ντιφλό να δηλώνει: «Η αποφασιστικότητα είναι προτέρημα, αλλά το πείσμα είναι ελάττωμα».