Τα μάτια στραμμένα στην Αθήνα είχε χθες το Βερολίνο. Μετά το σοκ των εκλογών και την κυβερνητική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, οι προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ήταν το πολυαναμενόμενο πρώτο δείγμα γραφής της νέας κυβέρνησης της Αθήνας. Ωστόσο οι εξαγγελίες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για τη γρήγορη εξεύρεση κοινού παρονομαστή.

Στα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς η γερμανική κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει πρόβλημα, αλλά προτείνει και τη συνδρομή της. Οι οικονομικές εξαγγελίες όμως κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας που απορρέουν από το πρόγραμμα, η ολοκλήρωση του οποίου αποτελεί για το Βερολίνο την αφετηρία για τη διαπραγμάτευση με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει απορρίψει ήδη την πρόταση για «συμφωνία-γέφυρα». Η δήλωση του Πρωθυπουργού ότι δεν δικαιούται να ζητήσει «παράταση του Μνημονίου», περιορίζει τις δυνατότητες ενός διαδικαστικού συμβιβασμού για μια τετράμηνη παράταση προκειμένου να δοθεί χρόνος για τη διαπραγμάτευση νέας συμφωνίας.

Αλλά ούτε το Βερολίνο ήταν διατεθειμένο να συναινέσει εύκολα σε νέα παράταση του προγράμματος. Ο κ. Σόιμπλε είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι νέα παράταση θα δοθεί μόνο στον βαθμό που η νέα κυβέρνηση θα δεσμευτεί ότι θα ακολουθήσει την πορεία που έχει συμφωνηθεί. Αν δεν σκοπεύει να το κάνει, τότε δεν έχει νόημα και η αίτηση για παράταση, είχε πει.

Το κλίμα στους γερμανούς βουλευτές αποτύπωσε ο κοινοβουλευτικός ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Eνωσης Φόλκερ Κάουντερ, στηλιτεύοντας στο «Σπίγκελ» τον τόνο μελών της κυβέρνησης κατά της Γερμανίας. «Η καγκελάριος και η χώρα μας απαξιώθηκαν πολλές φορές στο παρελθόν. Αυτά τα λόγια αντηχούν ακόμα» είπε ο Κάουντερ, καλώντας τη νέα ελληνική να αναγνωρίσει τη βοήθεια 240 δισ. ευρώ από τους εταίρους και τη Γερμανία, «αντί να βάζει σφήνα ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης».

ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ. Η κατάσταση στην ευρωζώνη θα είναι ένα από τα θέματα της συνάντησης που έχουν η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σήμερα στον Λευκό Οίκο. Το ζήτημα της ελληνικής κρίσης δεν είναι στην επίσημη ατζέντα της συνομιλίας Μέρκελ – Ομπάμα, ωστόσο, ο αμερικανός πρόεδρος είχε ζητήσει επανειλημμένως από τη γερμανική κυβέρνηση να χαλαρώσει η πολιτική λιτότητας στην ευρωζώνη. Κυρίαρχο ρόλο στη συνάντηση αυτή θα παίξει η ουκρανική κρίση.