Παραιτήθηκε το βράδυ της Τετάρτης ο συνιδρυτής του ισλαμοφοβικού κινήματος Pegida στη Γερμανία, ο οποίος ανήρτησε στη σελίδα του στο Facebook μία φωτογραφία όπου ποζάρει σαν τον Αδόλφο Χίτλερ.

«Ναι, παραιτούμαι από την ηγεσία του κινήματος», δήλωσε ο Λουτς Μπάχμαν στην εφημερίδα Bild, πληροφορία που επιβεβαιώθηκε και από την εκπρόσωπο του Pegida, Κατρίν Έρτελ.

Η προκλητική φωτογραφία δημοσιεύθηκε σε πολλές γερμανικές εφημερίδες, την ίδια ώρα που οι εισαγγελικές Αρχές της Δρέσδης ανακοίνωναν ότι διεξάγουν έρευνα για τις ρατσιστικές δηλώσεις που είχε κάνει ο Μπάχμαν εναντίον των αλλοδαπών στη Γερμανία.

Η φωτογραφία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Ο 41χρονος Λουτς Μπάχμαν ανήρτησε τη φωτογραφία από το κομμωτήριο, όπου είχε επισκεφθεί, με μουστάκι και κόμμωση που παραπέμπει στον Χίτλερ, ενώ φέρει και την λεζάντα: «Είναι ξανά εδώ». Η φράση προέρχεται από το μυθιστόρημα «Er ist wieder da» του Τίμουρ Βερμές για τον Αδόλφο Χίτλερ.

Τη φωτογραφία ανακάλυψε αναγνώστης της εφημερίδας Morgenpost που βρίσκεται στη Δρέσδη, όπου δεκάδες χιλιάδες άτομα έχουν συμμετάσχει σε διαδηλώσεις του κινήματος κατά του Ισλάμ.

Η εφημερίδα αποκάλυψε και συνομιλία του Μπάχμαν με μία επαφή του στο Facebook, στην οποία συνομιλία οι μετανάστες περιγράφονταν ως «βοοειδή», «καθάρματα» και «σκουπίδια». Στην ίδια ανάρτηση ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχουν πραγματικοί πρόσφυγες πολέμου».

Η φωτογραφία είχε αναρτηθεί στις 19 Σεπτεμβρίου, περίπου δύο μήνες πριν από την πρώτη πορεία του κινήματος Pegida στη Δρέσδη.

Η εφημερίδα Morgenpost επικοινώνησε με τον Μπάχμαν και λίγο αργότερα η φωτογραφία είχε εξαφανιστεί από το προφίλ του συν-ιδρυτή του Pegida.

Μιλώντας, πάντως, στην εφημερίδα Bild, ο Μπάχμαν παραδέχθηκε ότι ανήρτησε τη φωτογραφία.

«Τράβηξα τη φωτογραφία στο κομμωτήριο για την έκδοση του ηχητικού βιβλίου του σατιρικού (μυθιστορήματος) «Είναι ξανά εδώ». Πρέπει να μπορείς να κάνεις πλάκα για τον εαυτό σου πότε – πότε» είπε.

Ερωτηθείς, πάντως, για τα σχόλιά του για τους μετανάστες, ο Μπάχμαν είπε: «Δεν θα σχολιάσω περαιτέρω προσωπικά ζητήματα».

Η εφημερίδα Morgenpost δημοσίευσε μία ακόμα ανάρτηση που αποδίδεται στον Μπάχμαν, στην οποία αναφέρει: «Τρία Κ την ημέρα κρατούν μακριά τις μειονότητες». Το σχόλιο είναι μία αναφορά στην Κου Κλουξ Κλαν.

Η αποκάλυψη αυτή δημιουργεί ερωτηματικά σχετικά με τη σχέση του Pegida με την Ακροδεξιά. Ο ίδιος ο Μπάχμαν υποστηρίζει ότι το Pegida έχει «μετριοπαθείς» απόψεις.

Μία διαδήλωση ακυρώθηκε την Δευτέρα στη Δρέσδη, μετά από απειλές που δέχθηκε το κίνημα. Παράλληλα, το βράδυ της Δευτέρας δεκάδες χιλιάδες άτομα σε ολόκληρη τη Γερμανία διαδήλωσαν κατά του ρατσισμού.