Το πρώτο σχολείο αποκλειστικά για ομοφυλόφιλους νέους, λεσβίες, αμφιφυλόφιλους και διεμφυλικούς, που πέφτουν θύματα εκφοβισμού,ενδέχεται να ανοίξει τις πόρτες του στο Μάντσεστερ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια

Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Guardian», αν τελικά πραγματοποιηθούν τα σχέδια της τοπικής οργάνωσης για τη στήριξη των ομοφυλόφιλων ανηλίκων, το σχολείο θα βρίσκεται στο κέντρο του Μάντσεστερ, με σκοπό να φιλοξενήσει 40 μαθητές από την ευρύτερη περιοχή που θα ολοκληρώσουν εκεί την φοίτησή τους, ενώ 20 θέσεις θα φιλοξενήσουν μαθητές που θα έχουν την επιλογή να πηγαίνουν παράλληλα σε σχολείο γενικής εκπαίδευσης.

«Αυτό γίνεται για να σωθούν ζωές», λέει η Αμέλια Λι, διευθύντρια της τοπικής οργάνωσης για τη στήριξη νέων ομοφυλόφιλων στην πόλη. «Παρά τους νόμους που ισχυρίζονται πως προστατεύουν τους γκέι από την ομοφοβική βία, η αλήθεια είναι ότι ιδιαίτερα στα σχολεία, ο εκφοβισμός εξακολουθεί να είναι πολύ συχνό φαινόμενο και προκαλεί τους νέους να αισθάνονται απομονωμένοι και αποξενωμένοι, κάτι που συχνά οδηγεί στο να χάνουν μαθήματα, ενώ υπάρχουν και περιστατικά νέων που αυτοκτόνησαν».

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ένα 14χρονο κορίτσι, η Ελίζαμπεθ Λόου, κρεμάστηκε από ένα δέντρο σε πάρκο στο Μάντσεστερ, διότι φοβόταν να αποκαλύψει στους γονείς της πως ήταν ομοφυλόφιλη. «Αισθάνθηκε πως η μόνη επιλογή ήταν να αυτοκτονήσει. Υπάρχει ένα ακόμα κορίτσι με παρόμοια ιστορία στο Μπόλτον», είπε η Λι.

Παράλληλα με το σχολείο αυτό, λέει η Λι, η οργάνωση θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το δίκτυο σχολείων της πόλης, για να αποτρέψουν τα φαινόμενα ομοφοβίας και εκφοβισμού. «Εργαζόμαστε με 9.000 μαθητές και 1.000 δασκάλους τον χρόνο για να αποφευχθούν αυτά τα φαινόμενα.

»Αλλά έχουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα όπου το 5%-10% των μαθητών αποτυγχάνει εξαιτίας του φόβου, διότι είναι συχνό φαινόμενο να μην υπάρχει αναγνώριση και ενσωμάτωση νέων ανθρώπων που παλεύουν με την ταυτότητά τους. Μπορούμε είτε να ελπίζουμε πως σε κάθε σχολείο δεν θα υπάρχει αποκλεισμός, είτε μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε κάτι τέτοιο, οπότε προς το παρόν χρειαζόμαστε περισσότερα εξειδικευμένα σχολεία», πρόσθεσε.

Το σχολείο θα είναι επίσης ανοιχτό σε άλλους μαθητές, συμπεριλαμβανομένων νέων γονέων, και ατόμων με ψυχικές διαταραχές».

Σχετικά με το σχέδιο, βρίσκεται σε εξέλιξη μία μελέτη με κόστος 81.000 ευρώ, ποσό που οφείλεται σε επιχορήγηση του υπουργείου Κοινοτήτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Φιλανθρωπικές οργανώσεις έχουν επίσης εμπλακεί σε συζητήσεις με το δημοτικό συμβούλιο του Μάντσεστερ σχετικά με το πώς μπορεί να παρέχει μία εναλλακτική εκπαίδευση για τα παιδιά που ανήκουν στην γκέι κοινότητα της περιοχής.

Η Λι, η οποία ελπίζει πως το σχολείο θα λειτουργήσει ως πρωτοπόρο και θα εμπνεύσει και άλλες περιοχές, υποστηρίζει πως θα είναι δύσκολο να λειτουργεί δωρεάν. «Έχουμε ακόμα μακρύ δρόμο να διανύσουμε σχετικά με τις διαβουλεύσεις, αλλά τα δωρεάν σχολεία τείνουν να λειτουργούν σε καθαρά εμπορική βάση από την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ εμείς σκεφτόμαστε περισσότερο έναν εναλλακτικό τρόπο εκπαίδευσης, όπου θα συμμετέχουν μαθητές τους οποίους τα γενικά σχολεία δεν καλύπτουν».

«Ένας χρόνος φοίτησης στο σχολείο που θα χρηματοδοτείται από το κράτος, θα κοστίζει περίπου 20.000 ευρώ, ποσό ίδιο με αυτό άλλων ειδικών σχολείων. Το σχολείο θα έχει ένα ευγενές, υποστηρικτικό περιβάλλον. Το πρόγραμμα σπουδών του θα είναι στενά προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε παιδιού και θα ενσωματώνει την ακαδημαϊκή εργασία με τις τεχνικές της εργασίας, όπως την οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης και λειτουργικές δεξιότητες δουλεύοντας στο καφέ ή στον κήπο της φιλανθρωπικής κοινότητας. Πρόκειται για προσπάθεια να δημιουργήσουμε κάτι που θα βοηθά τα άτομα, τα οποία χρειάζονται επιπλέον υποστήριξη», καταλήγει η Λι.