Τον αποτροπιασμό του για την πολύνεκρη επίθεση στο Παρίσι και την αλληλεγγύη των Ελλήνων στα θύματα, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με δήλωσή του.

Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

«Εκ μέρους των Ελλήνων, εκφράζω τη βαθιά μας θλίψη και τον αποτροπιασμό μας για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι.Οι Έλληνες είμαστε αλληλέγγυοι στις οικογένειες των αθώων θυμάτων και συμμετέχουμε στο πένθος του φίλου Γαλλικού λαού».

Η δήλωση του Αντ. Σαμαρά ακολούθησε μια σειρά από δηλώσεις ευρωπαίων πολιτικών και ηγετών για την τραγωδία στο Παρίσι και στα γραφεία του σατιρικού εντύπου Charlie Hebdo.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για «τη φριχτή τρομοκρατική επίθεση» στα γραφεία της σατιρικής γαλλικής εφημερίδας Charlie Hebdo, στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άνθρωποι.

Ο Μπαν δήλωσε «σοκαρισμένος» από την επίθεση την οποία χαρακτήρισε «ένα φοβερό, αδικαιολόγητο έγκλημα που διαπράχθηκε εν ψυχρώ».

«Αυτή η φρικιαστική επίθεση είχε στόχο να διχάσει», είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Δεν πρέπει να πέσουμε σ’ αυτήν την παγίδα», συμπλήρωσε.

Ο Μπαν, που έκανε τις δηλώσεις αυτές μιλώντας στα γαλλικά, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, τόνισε ότι επρόκειτο για «μια επίθεση εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, δύο στυλοβατών της δημοκρατίας».

«Αυτή τη στιγμή πρέπει να δείξουμε την αλληλεγγύη μας. Σε όλον τον κόσμο, πρέπει να στηρίξουμε με σθένος την ελευθερία της έκφρασης και να αντισταθούμε στις δυνάμεις του διχασμού και του μίσους», κατέληξε.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία θα καταδικάζει επίσης την επίθεση, όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές του Οργανισμού.

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας εξέφρασε «τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στις οικογένειες» των θυμάτων της επίθεσης εναντίον των γραφείων της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, σε ένα μήνυμα που δημοσιεύθηκε στον λογαριασμό της στο Twitter.

«Ο πρίγκιπας Φίλιππος και εγώ στέλνουμε τα ειλικρινά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στην επίθεση στο Παρίσι σήμερα το πρωί. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι σε αυτούς που επλήγησαν», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι καταδικάζει την επίθεση στα γραφεία του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι, χαρακτηρίζοντάς την «αποκρουστική», ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του βρίσκεται στο πλευρό της Γαλλίας στη μάχη της κατά της τρομοκρατίας.

«Οι φόνοι στο Παρίσι είναι αποκρουστικοί. Βρισκόμαστε στο πλευρό του γαλλικού λαού στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και της υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου», ανέφερε ο Κάμερον σε ανακοίνωσή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ καταδίκασε από την πλευρά της το συμβάν χαρακτηρίζοντάς το «επίθεση εναντίον της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου».

«Αυτή η απεχθής ενέργεια δεν είναι μόνο μια επίθεση εναντίον των ζωών των γάλλων πολιτών και της ασφάλειάς τους», ανέφερε η Μέρκελ στην ανακοίνωσή της. «Ηταν επίσης μια επίθεση εναντίον της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου, θεμέλια του ελεύθερου και δημοκρατικού μας πολιτισμού. Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο», υπογράμμισε η καγκελάριος.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε την επίθεση «ένα απίστευτα βίαιο έγκλημα».

Και η Μαδρίτη καταδίκασε «τη χυδαία και δειλή τρομοκρατική ενέργεια» εναντίον του Charlie Hebdo και υπερασπίστηκε την ελευθερία του Τύπου ως «ένα θεμελιώδες δικαίωμα».

«Πληροφορηθήκαμε με τρόμο τα νέα για τη χυδαία και δειλή τρομοκρατική ενέργεια που διαπράχθηκε σήμερα εναντίον των γραφείων του γαλλικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι», ανέφερε η ισπανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

«Η κυβέρνηση, εξ ονόματος του ισπανικού λαού, εκφράζει την καταδίκη της με τον πιο έντονο τρόπο», προσθέτει.

Η Ισπανία «υπερασπίζεται σήμερα με τον πιο σαφή τρόπο από ποτέ την ελευθερία του Τύπου ως ένα θεμελιώδες και αμετάκλητο δικαίωμα», ανέφερε η ανακοίνωση.

Βαθιά σοκαρισμένος από την είδηση της ένοπλης επίθεσης εναντίον των γραφείων του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, δήλωσε και ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

«Είμαι βαθιά σοκαρισμένος από την είδηση της επίθεσης στο Παρίσι. Στέλνουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και στον γαλλικό λαό», έγραψε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο τονίζει ότι πρόκειται για μία «βάναυση επίθεση» που στρέφεται κατά των θεμελιωδών αξιών και κατά της ελευθερίας της έκφρασης που είναι οι πυλώνες της δημοκρατίας.

«Η ΕΕ στέκεται στο πλευρό της Γαλλίας», τονίζει ο Ντ. Τουσκ και προσθέτει: «Η μάχη κατά της τρομοκρατίας, σε όλες της τις εκφάνσεις της, πρέπει να συνεχιστεί χωρίς καμία χαλάρωση. Εκ μέρους της ΕΕ και προσωπικά, θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και στους συγγενείς των θυμάτων και την αλληλεγγύη μου στις γαλλικές αρχές και στους γάλλους πολίτες».

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Κομισιόν, τόνισε:

«Είμαι βαθιά συγκλονισμένος από τη βίαιη και απάνθρωπη επίθεση στα γραφεία της Charlie Hebdo. Είναι μια απαράδεκτη ενέργεια, μια βαρβαρότητα που μας σοκάρει όλους, ως ανθρώπους και Ευρωπαίους».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς επισημαίνει, ότι πρόκειται για ένα «ειδεχθές έγκλημα, που αποτελεί προσβολή για την πολιτισμένη κοινωνία» κι υπογραμμίζει: «Ως Ευρωπαίοι δεν πρέπει ποτέ να υποχωρήσουμε έναντι των αξιών της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης, της ανοχής και του αμοιβαίου σεβασμού, αξίες που αυτή η επίθεση επεδίωξε να υπονομεύσει. Είναι μια στιγμή βαθιάς λύπης, που απαιτεί μια αξιοπρεπή και σαφή απάντηση. Πέρα από τις απόψεις μας και τις θρησκευτικές μας πεποιθήσεις, καλώ όλους τους πολίτες να υπερασπιστούν από κοινού τις αξίες που πρεσβεύουμε».

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε «με τον εντονότερο τρόπο» την επίθεση εναντίον των γραφείων της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι.

«Όλοι στον Λευκό Οίκο εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στην επίθεση αυτή», είπε ο Τζος Ερνεστ, ο εκπρόσωπος του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι MSNBC.

Ο καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ καταδίκασε την επίθεση εναντίον των γραφείων της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo κάνοντας λόγο για «μια βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια».

«Είμαι συγκλονισμένος από αυτή τη βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια που διαπράχθηκε στη Γαλλία», έγραψε ο Χάρπερ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν από την πλευρά του καταδίκασε την τρομοκρατία «σε όλες της τις μορφές», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Η Ρωσία «καταδικάζει έντονα την τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, διευκρινίζοντας ότι ο Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους Γάλλους.

Ο βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ έκανε λόγο για «σοκ, φρίκη και τρόμο» μετά την επίθεση. «Όλες μας οι σκέψεις είναι με τα θύματα και τους συγγενείς τους», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Ρέντσι μετέβη απόψε στην πρεσβεία της Γαλλίας στη Ρώμη μετά την φονική επίθεση εναντίον της εφημερίδας Charlie Hebdo όπου δήλωσε: «είμαστε όλοι Γάλλοι».

Χαρακτηρίζοντας τη Γαλλία «σύμβολο της ελευθερίας» ο Ρέντσι επισήμανε, μιλώντας στη γαλλική γλώσσα: «είμαστε όλοι Γάλλοι, διότι εμείς πιστεύουμε ότι η ελευθερία είναι ο μοναδικός λόγος της ύπαρξης της Ευρώπης και των Ευρωπαίων πολιτών».

«Δεν θέλω μόνο να εκφράσω την αλληλεγγύη της Ιταλίας και των Ιταλών, αλλά και να στείλω το μήνυμα ότι δεν είναι δυνατόν να επιτρέπουμε στην τρομοκρατία να κερδίσει στην αναμέτρηση εναντίον της ελευθερίας και της λογικής» προσέθεσε ο ίδιος, συνεχίζοντας να μιλάει στα γαλλικά.

«Όλη η Ευρώπη πρέπει να στείλει ένα ενιαίο και πολύ ισχυρό μήνυμα εναντίον όλων των μορφών εξτρεμισμού. Η μάχη για την ελευθερία, αυτός είναι ο σημαντικότερος σκοπός σήμερα» τόνισε ο Ματέο Ρέντσι.

Η Ευρώπη και όλοι της οι θεσμοί πρέπει να είναι ενωμένοι «όχι μόνο προκειμένου να καταδικάσουν αυτό που έχει συμβεί, αλλά επίσης και για να εκριζώσουμε τα στοιχεία του μίσους και του φόβου που εκδηλώθηκαν στο Παρίσι».

Νωρίτερα, μιλώντας στα ιταλικά, ο ιταλός πρωθυπουργός είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι «όλη η Ευρώπη», «όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες πιστεύουν στην ελευθερία».

Ο φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ «καταδίκασε έντονα» την επίθεση, καλώντας όλο τον κόσμο «να ξεσηκωθεί υπέρ της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης».

Στην Τουρκία, ο υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού Ομέρ Τσελίκ δήλωσε στο CNN Türk ότι καταγγέλλει αυτή τη «δειλή επίθεση». «Πρόκειται για μια επίθεση εναντίον της ανθρωπότητας. Αυτή η επίθεση θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην πολιτική και τις κοινωνίες όλου του κόσμου», πρόσθεσε, ενώ επεσήμανε ότι απορρίπτει «κάθε σύγχυση μεταξύ του Ισλάμ και της επίθεσης αυτής».

«Δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε το Ισλάμ με μια τέτοια σφαγή. Η επίθεση αυτή είχε στόχο να ενισχύσει την αρνητική αντίληψη προς τους αλλοδαπούς και τους μουσουλμάνους στο τρέχον κλίμα που κυριαρχεί στην Ευρώπη, όπου η ισλαμοφοβία και ο ρατσισμός αυξάνονται», κατέληξε ο Τσελίκ.