Την πρώτη σχετικά ήρεμη νύχτα πέρασαν χθες, ανήμερα της Γιορτής των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, οι κάτοικοι του Φέργκιουσον, έπειτα από δύο νύχτες σφοδρών συγκρούσεων και ταραχών που σημειώθηκαν εξαιτίας της απόφασης να μην παραπεμφθεί σε δίκη ο αστυνομικός που σκότωσε τον άοπλο 18χρονο μαύρο Μάικλ Μπράουν. Προχθές ωστόσο, και παρότι οι πορείες διαμαρτυρίας στο Φέργκιουσον ήταν περιορισμένης έντασης σε σχέση με όσα προηγήθηκαν, σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στην Καλιφόρνια, στο Λος Αντζελες και στο Οκλαντ, όπου συνελήφθησαν περίπου 500 άτομα.

Η αγανάκτηση για την απόφαση να μην παραπεμφθεί σε δίκη ο αστυνομικός που σκότωσε τον Μάικλ Μπράουν πέρασε και στην άλλη μεριά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στο Λονδίνο, όπου χιλιάδες άνθρωποι διέσχισαν κεντρικούς δρόμους της πόλης φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πλακάτ κατά της απόφασης, για να καταλήξουν έξω από την αμερικανική πρεσβεία.

Ομως η αμερικανική κοινωνία εμφανίζεται για ακόμη μία φορά σοκαρισμένη εξαιτίας ενός βίντεο που παρουσιάζει ένα πανομοιότυπο περιστατικό: τις τελευταίες στιγμές ενός επίσης μαύρου αγοριού ηλικίας 12 ετών πριν πέσει νεκρό από τα πυρά ενός αστυνομικού. Το βίντεο, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από αίτημα της οικογένειας του θύματος, δείχνει τον ηλικίας 12 ετών Ταμίρ Ράις να παίζει με ένα ψεύτικο όπλο σε ένα πάρκο του Κλίβελαντ. Ενα περιπολικό φτάνει στο σημείο και δευτερόλεπτα μετά ο Ράις πυροβολείται θανάσιμα. Η «Ουάσιγκτον Ποστ» ανέφερε πως η πληροφορία ότι το όπλο ήταν ψεύτικο δεν μεταδόθηκε ποτέ στους αστυνομικούς, ενώ οι τοπικές Αρχές υποστήριξαν ότι το όπλο που κρατούσε ο 12χρονος δεν έφερε την πορτοκαλί ένδειξη που φέρουν όλα τα ψεύτικα όπλα. Ο Ταμίρ Ράις προειδοποιήθηκε τρεις φορές να σηκώσει ψηλά τα χέρια του, αλλά δεν συμμορφώθηκε, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία.

«Πιστεύουμε ότι το γεγονός αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί και ότι ο Ταμίρ έπρεπε να είναι ακόμη εδώ, μαζί μας. Το βίντεο δείχνει ξεκάθαρα ένα πράγμα: ότι οι αστυνομικοί αντέδρασαν γρήγορα» δήλωσαν οι γονείς του άτυχου αγοριού. Αφού εξέτασε το συγκεκριμένο βίντεο, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι από τη στιγμή που ο αστυνομικός κατέβηκε από το περιπολικό έως τη στιγμή που πυροβόλησε τον Ταμίρ Ράις πέρασαν από ενάμισι έως δύο δευτερόλεπτα!