Η Μισέλ Φλαρνόι μετρά περίπου μία εξαετία ενεργούς δράσης στο Πεντάγωνο. Το 2009 έκανε το ντεμπούτο της στην κυβέρνηση Ομπάμα ως τρίτη στην ιεραρχία του Πενταγώνου. Ως όνομα μπορεί να μη λέει πολλά στο ευρύ κοινό. Μετά την παραίτηση του Τσακ Χέιγκελ όμως τη Δευτέρα, λόγω των «διαφορών όσον αφορά τη στρατηγική για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο αναπτύσσεται στο Ιράκ και τη Συρία», η Φλαρνόι έχει πολλές πιθανότητες να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το σύνολο σχεδόν του αμερικανικού Τύπου, η Φλαρνόι βρίσκεται ήδη στην κορυφή της λίστας των επικρατέστερων διαδόχων τού Χέιγκελ. Στην ίδια λίστα βρίσκονται ακόμη ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής από το Ροντ Αϊλαντ Τζακ Ριντ, καθώς και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Αστον Κάρτερ. Σημαντική υποστήριξη εκ των έσω φέρεται πως έχει επίσης ο νυν υφυπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γουόρκ.

Η Φλαρνόι θεωρείται από καιρό φαβορί για τη θέση, ιδίως εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τις εκλογές του 2016 – και μάλιστα με πρόεδρο τη Χίλαρι Κλίντον. Για την ακρίβεια, πολύ λίγοι πολιτικοί αναλυτές πίστευαν ότι όταν η Φλαρνόι αποχωρούσε από το υπουργείο Αμυνας, στα τέλη του 2011, εγκατέλειπε και τις φιλοδοξίες της – έστω και αν ο Ομπάμα την παραμέρισε δύο φορές, για χάρη τόσο του Χέιγκελ όσο και του Λέον Πανέτα. Η αποχώρησή της τότε ήταν μία σχεδόν φυσική συνέχεια της απόφασης της κυβέρνησης Ομπάμα να εγκαταλείψει το ζήτημα με το οποίο εκείνη είχε ταυτιστεί: την ενίσχυση των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.

Απόφοιτος του Χάρβαρντ, η Φλαρνόι είναι συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος του Κέντρου για μία Νέα Αμερικανική Ασφάλεια, ενός ανεξάρτητου ινστιτούτου σκέψης.