Διαβάζει ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν στις ελεύθερες ώρες του το «Ημερολόγιο Καταστρώματος» του Χριστόφορου Κολόμβου; Ή το Οδοιπορικό στη Βραζιλία του ιμάμη Αμπντουραχμάν εφέντι, που μια μεγάλη φουρτούνα είχε ρίξει το πλοίο του στο Ρίο ντε Ζανέιρο στα 1865; Ισως τα άρθρα του τούρκου καθηγητή, ειδικού της ισλαμικής ιστορίας και επιστήμης Φουάτ Σεζγκίν, ο οποίος ισχυρίζεται ότι πρώτοι είχαν φτάσει στην Αμερική μουσουλμάνοι ναυτικοί;

Η σχέση του Ερντογάν με τα βιβλία δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια να σκεφτούμε πως η ανάγνωση σχετικών συγγραμμάτων τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι την Αμερική την ανακάλυψαν μουσουλμάνοι στα 1178, δηλαδή 314 χρόνια πριν τον Κολόμβο. Το πιθανότερο είναι ότι οι σύμβουλοι και οι συντάκτες ομιλιών του σερφάρισαν διαγωνίως στο Διαδίκτυο να βρουν κάτι χτυπητό στο θέμα «Λατινική Αμερική + μουσουλμάνοι», εφόσον ο πρόεδρος Ερντογάν θα εκφωνούσε την καταληκτική ομιλία της 1ης Συνάντησης Κορυφής των Μουσουλμάνων Θρησκευτικών Ηγετών των Χωρών της Λατινικής Αμερικής, που έγινε στην Κωνσταντινούπολη στις 13-16 Νοεμβρίου.

Γιατί όμως έγινε μια τέτοια συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη; Το εξήγησε στη δική του ομιλία ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (ΔΘΥ) της Τουρκίας, Μεχμέτ Γκιορμέζ: «Ολα άρχισαν με δύο επιστολές. Μία του ιμάμη Χανίφ από την Αϊτή κι η δεύτερη του ιμάμη Γιαχιά Πέντρο από την Κούβα, που έλεγαν στείλτε μας ανθρώπους να μας μάθουν την πίστη μας, αλλιώς θα χαθεί… Αυτοί μας θύμισαν τις υποχρεώσεις μας προς τους ομοθρήσκους μας. Σήμερα ο γιος του Χανίφ σπουδάζει θεολογία στην Τουρκία. Εδώ εκπαιδεύσαμε δέκα κουβανούς ιμάμηδες. Ετσι οργανώσαμε αυτή τη συνάντηση με τη συμμετοχή 71 εκπροσώπων από 41 χώρες».

Η ιδρυθείσα το 1924 ΔΘΥ παρέχει θρησκευτικές υπηρεσίες στους τούρκους πολίτες· το 1961 έγινε συνταγματικός θεσμός (άρθρο 154)· το 1979, με ειδικό νόμο ορίστηκε ότι μπορεί να οργανώνεται κι εκτός Τουρκίας, βάζοντας κάτω από τις φτερούγες της και τους ομογενείς και ομοθρήσκους. Τις μεγάλες της δόξες, όμως, τις ζει από τότε που ήρθε στην εξουσία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Τρεις νύξεις αρκούν:

1 Από τον προϋπολογισμό του 2014, στη ΔΘΥ διατέθηκαν 5,5 δισ. τουρκικές λίρες, περίπου 2 δισ. ευρώ, ποσό που ξεπερνάει το σύνολο του προϋπολογισμού 13 υπουργείων, με κοντινότερο αυτόν του υπουργείου Εσωτερικών στο οποίο διατέθηκαν 3,5 δισ. τουρκικές λίρες.

2 Απασχολεί πάνω από 130.000 υπαλλήλους.

3 Με τον σχηματισμό της κυβέρνησης Νταβούτογλου τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε, υπήχθη για πρώτη φορά απευθείας στον πρωθυπουργό.

Τα διεθνή μέσα μπορεί να τα απασχόλησε και να αντέδρασαν στην «αποκάλυψη» του Ερντογάν, αλλά εκείνος εξήγησε στην ομιλία του τι έχει κατά νου: «Σχεδιάζουμε να δώσουμε το 2015 μεγαλύτερο βάρος στην Αφρική και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Την ερχόμενη εβδομάδα, αν θέλει ο Θεός, θα επισκεφτώ την Αλγερία και την Ισημερινή Γουινέα. Στις αρχές του 2015, ινσαλλάχ, θα επισκεφτώ την Κούβα. Γνωρίζουμε, ως Τουρκία, τη βαριά ευθύνη που φέρουμε, καθώς αυτός είναι ο κλήρος που μας έλαχε: να διαδίδουμε ώς την τελευταία μας πνοή τον λόγο του Αλλάχ, να καλούμε τους ανθρώπους στον δρόμο Του».

Ο Κολόμβος, βλέποντας για πρώτη φορά τους χαρακτηριστικούς στα ανατολικά της Κούβας ασβεστολιθικούς λόφους, είχε πει ότι μια από τις κορυφές τού θύμιζε «ωραίο τζαμί». Για τον Ερντογάν, που κατά τον πρόεδρο του Τουρκο – Κουβανικού Συλλόγου Φιλίας Γκιοκσούν Οζκάν, είναι ο «επίδοξος πάτρωνας των απανταχού μουσουλμάνων», η παρομοίωση του Κολόμβου δεν θα μπορούσε παρά να είναι μια ευκαιρία για να προτείνει «να φτιαχτεί στον λόφο εκείνο τζαμί κι εμείς, αν μας επιτραπεί, θα καταβάλλουμε τα έξοδα» και ένα ακόμη βήμα προς την παγκοσμιοποίηση του μηνύματος του –πολιτικού –Ισλάμ που πρεσβεύει.