Διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει η εμφάνιση του λαβάρου της «Μεγάλης Αλβανίας» – που συμπεριλαμβάνει εδάφη της Σερβίας, αλλά και της Ελλάδας (μέχρι τη Θεσπρωτία) – την ώρα του αγώνα Σερβία – Αλβανία που διεξήχθη το βράδυ Τρίτη για τα προκριματικά του Euro 2016.

Τη σημαία ύψωσαν Αλβανοί χρησιμοποιώντας ένα τηλεκατευθυνόμενο ελικοπτεράκι που υπερίπτατο πάνω από το γήπεδο του Βελιγραδίου.

Ως υπαίτιος της προβοκάτσιας συνελήφθη ο αδελφός του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Εντι Ράμα, ο οποίος βρισκόταν στις εξέδρες των επισήμων. Το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε, σύμφωνα με το κανάλι RTS, ότι το χειριστήριο του drone βρέθηκε στην κατοχή του Ολσι Ράμα.

Αργότερα ο Ολσι Ράμα αφέθηκε ελευθερος και επέστρεψε αεροπορικώς στα Τίρανα.

Η προβοκάτσια αυτή είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ παικτών και οπαδών και να διακοπεί ο αγώνας.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε την «απογοήτευσή» της για όσα συνέβησαν στο Βελιγράδι, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς έκανε λόγο για «πράξη πρόκλησης», αναφερόμενη στη σημαία με τον χάρτη της «Μεγάλης Αλβανίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ιβιτσα Ντάτσιτς μίλησε για «σχεδιασμένη ενέργεια πολιτικής πρόκλησης».

«Πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου γεγονός σε ποδοσφαιρικό αγώνα και ήταν σχεδιασμένο. Για εμένα, το βασικό ερώτημα είναι τώρα πώς θα αντιδράσουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η UEFA. Εάν κάποιος από τη Σερβία ανέμιζε μια σημαία με τη μεγάλη Σερβία στα Τίρανα ή στην Πρίστινα, θα ήταν ήδη (το γεγονός αυτό) στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» είπε μιλώντας στην εφημερίδα Blic του Βελιγραδίου.

«Ιδιαίτερα αντιφατικό σχετικά με αυτό το περιστατικό είναι το γεγονός ότι προκλήθηκε από τον αδελφό του αλβανού πρωθυπουργού, ο οποίος ήταν εδώ ως επισκέπτης. Όλο αυτό προσδίδει στο επεισόδιο μια πολιτική διάσταση και πρόκειται για ενέργεια πολιτικής πρόκλησης» υπογράμμισε ο κ. Ντάτσιτς.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο himara.gr, τα δύο πρόσωπα που εμφανίζονται στη σημαία είναι αυτό του ιδρυτή του αλβανικού κράτους Ισμαήλ Κεμάλι και του αλβανού πολεμιστή Ισα Μπολετίνι, εθνικού ήρωα των Κοσοβάρων που πρωτοστάτησε στον ανταρτοπόλεμο κατά της Σερβίας το 1910.

Στο κάτω μέρος είναι γραμμένη η λέξη «Autochthonous», δηλαδή «Αυτόχθονες», που δηλώνει ότι οι περιοχές αυτές τους ανήκουν, καθώς ζουν χρόνια σε αυτές και δεν έχουν μετοικήσει.

Το ίδιο σάιτ αναφέρει ότι μετά τον αγώνα αλβανοί εθνικιστές από το χωριό Λαζαράτι μπήκαν με αυτοκίνητα στη Δεβρίτσανη, χωριό της ελληνικής μειονότητας, και απειλούσαν τους κατοίκους ενώ τραυμάτισαν κάποιους από αυτούς.

Βενιζέλος: «Να αποδοκιμάσουν οι δύο χώρες τα γεγονότα»

«Τα αθλητικά γεγονότα πρέπει να είναι γεγονότα φιλίας, συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των λαών και των εθνών. Οποιος αντιστρέφει τη λειτουργία των αθλητικών γεγονότων σφάλλει», δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος σχετικά με τα επεισόδια και τη διακοπή του αγώνα ποδοσφαίρου Σερβία – Αλβανία.

Παράλληλα ο Βαγγέλης Βενιζέλος εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι κυβερνήσεις και των δύο χωρών «όχι απλώς θα αποδοκιμάσουν τα γεγονότα αυτά, αλλά θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία, προκειμένου, με δηλώσεις και με πράξεις, να δώσουν ισχυρή την αίσθηση της περιφερειακής σταθερότητας, του σεβασμού των υφισταμένων συνόρων και της κοινής ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών της περιοχής»