Οι συγκρούσεις μεταξύ των κούρδων μαχητών και των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους για τον έλεγχο της συριακής πόλης Κομπάνι πυροδότησαν βίαιες διαμαρτυρίες Kούρδων σε όλη την Τουρκία με αποτέλεσμα τουλάχιστον 14 άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Ντιγιάρμπακιρ που θεωρείται η κουρδική «πρωτεύουσα» της Τουρκίας. Νεκροί αναφέρθηκαν επίσης στις πόλεις Μαρντίν, Σιίρτ, Μπατμάν και Μους. Ολες αυτές οι πόλεις της νοτιο-ανατολικής Τουρκίας κατοικούνται ως επί το πλείστον από Κούρδους. Από τις συγκρούσεις των κούρδων διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας αλλά και μέλη ισλαμιστικών οργανώσεων δεκάδες είναι οι τραυματίες ενώ έχουν καταγραφεί εκτεταμένες καταστροφές σε δημόσια κτίρια, αυτοκίνητα, καταστήματα και τράπεζες.

Οι κούρδοι διαδηλωτές κινητοποιήθηκαν κατόπιν έκκλησης του κύριου κουρδικού πολιτικού κόμματος στην Τουρκία, του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (HDP). Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση της Αγκυρας να επέμβει στρατιωτικά για να σώσει την πόλη Κομπάνι η οποία κινδυνεύει να πέσει ολοκληρωτικά στα χέρια των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους.

Η «προφητεία» Οτζαλάν

Ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν είχε προειδοποίησει ότι έαν το κουρδικό Κομπάνι πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών στη βόρεια Συρία, η ειρηνευτική διαδικασία Κούρδων και Αγκυρας «έχει τελειώσει». Με τον πιο αιματηρό τρόπο, οι τουλάχιστον 14 νεκροί στους δρόμους της Τουρκίας επιβεβαιώνουν τον κίνδυνο για την Άγκυρα, η οποία όμως παρακολουθεί άπραγη -ακόμη κι ενώ διαπιστώνει ότι το Κομπανί «πέφτει από στιγμή σε στιγμή»- και θέτει όρους σε μία όλο και πιο ανυπόμονη Ουάσινγκτον: Η στρατηγική πρέπει να περιλαμβάνει και πτώση του Άσαντ, μαζί με επιτήρηση των κουρδικών περιοχών.

Η κατάσταση έχει στρέψει τους Κούρδους και το PKK ξανά στα όπλα, για το Κομπάνι μετά από μήνες ειρηνευτικών συνομιλιών με την Άγκυρα. Κι όχι τυχαία, οι τούρκοι στρατιώτες στα σύνορα εμπόδιζαν κούρδους μαχητές να περάσουν τη μεθόριο για να υπερασπιστούν την πόλη.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάθε άλλο παρά υποβαθμίζει την κρισιμότητα της κατάστασης στο κατώφλι της χώρας, στην κουρδική πόλη Κομπανί πάνω στην τουρκοσυριακή μεθόριο. Το Κομπανί «πέφτει από στιγμή σε στιγμή» είπε τη Δευτέρα, ενώ ισχυρότατες τουρκικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί για την προστασία των συνόρων και η Εθνοσυνέλευση είχε εγκρίνει μερικές ημέρες νωρίτερα ακόμη και τη δυνατότητα επέμβασης.

Πέραν αυτού όμως, η Αγκυρα δεν κινείται: Πίσω από τα τουρκικά τεθωρακισμένα, οι Κούρδοι -και εκείνοι της Τουρκίας και όσοι έχουν διαφύγει από τη βόρεια Συρία- κοιτάζουν με τα κυάλια τους καπνούς από τις εκρήξεις και την διείσδυση της ISIS όλο και βαθύτερα. Η ηρωική αντίσταση των κουρδικών ενόπλων ομάδων, ακόμη και με πρωτοφανείς πράξεις αυτοθυσίας, δεν μπορεί να αντισταθμίσει την υστέρησή τους σε εξοπλισμό.

Απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Ντιγάρμπακιρ

Στο Ντιγιάρμπακιρ, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυροβόλα όπλα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων κούρδων ακτιβιστών με μέλη ισλαμιστικών κινημάτων. Επεισόδια έγιναν επίσης στην Κωνσταντινούπολη στην πρωτεύουσα Αγκυρα, στο παραθαλάσσιο θέρετρο της Αττάλειας και τις πόλεις Μερσίνα και Αδανα όπου η αστυνομία επενέβη με δακρυγόνα και με κανόνια νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές .

Οι τουρκικές αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Ντιγιάρμπακιρ και σε αρκετές περιοχές στο Μαρντίν και στο Βαν όπου έχει επέμβει ο στρατός. Ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά απηύθυνε έκκληση για ηρεμία. «Η βία δεν είναι λύση (…) δεν είναι αποδεκτή» ανέφερε ο τούρκος υπουργός προειδοποιώντας τους κούρδους διαδηλωτές να σταματήσουν αμέσως «αυτές τις παράλογες αντιδράσεις (…) αλλιώς θα υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες».

Οι κούρδοι της Τουρκίας είναι εξοργισμένοι καθώς παρά το πράσινο φως από την Εθνοσυνέλευση για την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών η τουρκική κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να επέμβει και να σώσει το Κομπάνι. Οι Κούρδοι έχουν προειδοποιήσει ότι η πτώση του Κομπάνι θα τερματίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες της Αγκυρας με τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν με τις οποίες σταμάτησε μια εμπόλεμη αντιπαράθεση η οποία είχε αφαιρέσει 40.000 ζωές από το 1984.

Εν τω μεταξύ, με ιδιαίτερη σκληρότητα συνεχίζονται οι μάχες στο Κομπάνι μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων και των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους οι θέσεις του οποίου χτυπήθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές που έχει εξαπολύσει ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.