Η Γερμανία δεν μπορεί να «αποποιηθεί των ευθυνών της», έχει και εκείνη «επίσης ανάγκη την ανάκαμψη» της οικονομικής δραστηριότητας, εν μέσω της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας στο σύνολό της, εκτίμησε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς.

«Όλες οι χώρες οφείλουν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και η Γερμανία δεν μπορεί να αποποιηθεί τις δικές της: έχει κι εκείνη επίσης ανάγκη την ανάκαμψη» της οικονομίας, είπε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης σε μια ομιλία του στο συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Λα Ροσέλ, στη δυτική Γαλλία.

Ο Βαλς εξάλλου χαιρέτισε την έναρξη της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), καλώντας ταυτόχρονα τον πρόεδρό της, τον Μάριο Ντράγκι, να πάει «πιο μακριά» σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες τόνωσης της ανάκαμψης.

«Το αναγνωρίζουμε: η νομισματική πολιτική έχει αρχίσει να αλλάζει. Αλλά πρέπει να πάμε πιο μακριά», είπε ο γάλλος πρωθυπουργός, ο οποίος μετά την ανάληψη των καθηκόντων του έχει επανειλημμένα κρίνει ότι είναι υπερβολικά υψηλή η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ.

«Η θέση του προέδρου της ΕΚΤ σήμερα είναι αυτή που υπερασπιζόμαστε, είναι αυτή που είχε εκφραστεί πριν από δύο χρόνια από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ», συνέχισε ο Βαλς.

«Είναι η ίδια την οποία κηρύσσουν πολυάριθμοι διεθνείς θεσμοί, οικονομολόγοι. Είναι αυτή που εκφράζω εδώ και πέντε μήνες», πρόσθεσε ο ίδιος.