Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, μιλώντας μετά τις απώλειες που είχαν οι κυβερνητικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία και τις καταγγελίες για παρουσία ρώσων στρατιωτών και τεθωρακισμένων οχημάτων σε ουκρανικό έδαφος, τόνισε ότι η κατάσταση στην εμπόλεμη ζώνη είναι «εξαιρετικά δύσκολη […] αλλά ελέγξιμη» όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Ο Ποροσένκο, μιλώντας στη διάρκεια της συνάντησής του με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας μετά την πτώση της πόλης Νοβοαζόφσκ στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών, είπε ότι ρωσικά στρατεύματα «έσπευσαν να βοηθήσουν» τους αντάρτες μετά τις στρατιωτικές επιτυχίες του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία.

Η κατάληψη του Νοβοαζόφσκ αποτελεί σημαντικό πλήγμα για το Κίεβο, καθώς αφήνει ευάλωτη τη Μαριούπολη.

Εκπρόσωπος του στρατού ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανασυντάχθηκαν για να υπερασπιστούν την παραλιακή πόλη Μαριούπολη, στα δυτικά του Νοβοαζόφσκ, στην Αζοφική Θάλασσα και δήλωσε ότι έχουν αρκετούς στρατιώτες για να αποτρέψουν την κατάληψή της από τους αντάρτες.

Εκπρόσωπος του ουκρανού προέδρου δήλωσε σε μήνυμά του στο Twitter ότι το κεντρικό μήνυμα του Ποροσένκο στους συμβούλους ασφαλείας του ήταν: «Είμαστε ικανοί να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας. Το βασικό είναι να μην υπάρξει πανικός».

Μετά τις καταγγελίες της Πολωνίας ότι υπάρχουν στοιχεία για συμμετοχή ρώσων στρατιωτών στις εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία, στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η Συμμαχία εκτιμά πως περισσότεροι από 1.000 ρώσοι στρατιώτες λαμβάνουν μέρος στις μάχες.

Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι δύο οχηματοπομπές με τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα εισήλθαν από τη Ρωσία στην Ουκρανία. Δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters είδε ρωσικά τανκς χωρίς διακριτικά στη ρωσική πλευρά των συνόρων, περίπου 3 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα.

Εκτάκτως συνεδριάζει στη Βιέννη ο ΟΑΣΕ για την κρίση στην Ουκρανία, ενώ εκτάκτως συνεδριάζει και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των αντιπροσώπων των 28 κρατών του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας για να συζητηθεί η κατάσταση στην περιοχή.

Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να στέλνει τανκς στην Ουκρανία, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός, προειδοποιώντας τη Μόσχα ότι κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με μεγαλύτερες συνέπειες εάν δεν βρεθεί πολιτική λύση στην κρίση.

«Απλά δεν είναι αρκετό να συμμετέχει (η Ρωσία) σε συνομιλίες στο Μινσκ, ενώ τα ρωσικά τανκς συνεχίζουν να περνούν τα σύνορα στην Ουκρανία. Αυτή η δραστηριότητα πρέπει να σταματήσει άμεσα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Αντιδράσεις της Δύσης

«Απαράδεκτη, αν αληθεύει, η παρουσία Ρώσων στην Ουκρανία» λέει ο γάλλος πρόεδρος, ενώ ο αμερικανός πρεσβευτής στο Κίεβο επανέλαβε την κατηγορία σήμερα το πρωί. Παράλληλα, στενός συνεργάτης της Μέρκελ δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει στην κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία, συμφωνώντας να επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας -μια απόφαση που θα μπορούσε να ληφθεί στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το Σαββατοκύριακο.

Παράλληλα, η Λιθουανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προχώρησε σε μια «ολοφάνερη στρατιωτική εισβολή» στην Ουκρανία και απαίτησε να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το θέμα αυτό.

«Η Λιθουανία καταδικάζει έντονα την ολοφάνερη εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας» και «καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει το θέμα αμέσως» ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας.

Σύμφωνα με τη χώρα της Βαλτικής, μη μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ, οι ενέργειες της Μόσχας «παραβιάζουν ανοικτά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και υπονομεύουν την ασφάλεια σε όλη την περιοχή».

Το Βίλνιους κάλεσε τη Ρωσία «να αποσύρει αμέσως τις ένοπλες δυνάμεις της, τα όπλα και τα στρατιωτικά της μέσα από το κυρίαρχο έδαφος της Ουκρανίας».

Εξάλλου και ο πρωθυπουργός της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς σημείωσε ότι «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα έπρεπε να εξεταστεί από το ΣΑ του ΟΗΕ ως μια επιθετική ενέργεια». Ο ΟΗΕ οφείλει να αντιδράσει, «πρόκειται για έναν πόλεμο», σημείωσε ο Ρίνκεβιτς στο Twitter.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Ράντοσλαβ Σικόρσκι έκανε λόγο για «επιθετικότητα» της Ρωσίας. «Πρόκειται σίγουρα για επιθετικότητα» είπε ο Σικόρσκι μιλώντας σε κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό.

«Η θέση της Πολωνίας θα καθοριστεί τις επόμενες ώρες. Δεν χρειαζόμαστε ισχυρές λέξεις εδώ, αλλά πράξεις, και καλύτερα τις πράξεις ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας» τόνισε ο πολωνός ΥΠΕΞ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι πράξεις θα πρέπει να δείχνουν σταθερότητα, αλλά και σύνεση, καθώς οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι «ανεξιχνίαστες».