Το είχε υπονοήσει στα τέλη Ιουλίου, όταν δήλωνε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι, έχει ανάγκη να κοιμηθεί, να μην κάνει τίποτα και εν πάση περιπτώσει πως «έρχεται μία ώρα που πρέπει να σταματήσεις να τρέχεις, γιατί αν συνεχίσεις θα πέσεις στο κενό». Την Παρασκευή, ο Ζαν Λικ Μελανσόν ανακοίνωσε επισήμως ότι αποχωρεί από την προεδρία του γαλλικού Αριστερού Μετώπου, το οποίο ίδρυσε το 2008.

Ο υποψήφιος του 11,1% στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών το 2012, ο σύντροφος του Αλέξη Τσίπρα στη Γαλλία, φρόντισε ωστόσο να διευκρινίσει ότι δεν υπάρχει «κρίση ή κάτι παρόμοιο».

«Αλλάζουμε σχέδιο δράσης για να υιοθετήσουμε μία νέα στρατηγική», τόνισε προς αποφυγήν άλλων συμπερασμάτων.

«Το κόμμα μας θα αγωνιστεί για την Εκτη Δημοκρατία, τον υποψήφιό μας για το 2017, αυτή είναι η Εκτη Δημοκρατία. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να είμαι πρόεδρος κόμματος», πρόσθεσε.

Ο Μελανσόν δεν είναι άνθρωπος που μπορεί να μην κάνει τίποτα. Η επιλογή του αυτή, αναφέρει η Liberation, επιβεβαιώνει ότι ο γάλλος ευρωβουλευτής και το περιβάλλον του έχουν αποφασίσει να περάσουν σε μία δεύτερη φάση αυτής της πενταετίας, η οποία σημαδεύτηκε από πολλές εντάσεις στο μέτωπο της Αριστεράς, αλλά και από εκλογικές αποτυχίες στις δημοτικές και κυρίως στις ευρωεκλογές (6 μονάδες πίσω από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους Οικολόγους και πολύ πίσω από το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν).