Χρειάστηκαν τρία 24ωρα για να μετατραπούν οι υποψίες σε κατηγορίες. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κατήγγειλε χθες πως το ρωσικό πυραυλικό σύστημα SA11 (ή Buk) που χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη του Boeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών με τους 298 επιβάτες στην Ανατολική Ουκρανία έφτασε στα χέρια φιλορώσων αυτονομιστών μέσω Ρωσίας. Τρία 24ωρα όμως δεν ήταν αρκετά για πάψει να επικρατεί χάος στον τόπο του εγκλήματος, να αποκτήσουν οι διεθνείς παρατηρητές ελεύθερη πρόσβαση και να ξεκινήσει ο επαναπατρισμός των θυμάτων. Μαύροι σάκοι που περιείχαν 192 σορούς και 8 ανθρώπινα μέλη παρέμεναν στοιβαγμένα σε τέσσερα βαγόνια-ψυγεία υπό τον έλεγχο των ανταρτών στην πόλη Τόρεζ, ενώ η οργή της διεθνούς κοινότητας για τη μεταχείριση των νεκρών αλλά και οι φόβοι ότι οι αντάρτες έχουν αφαιρέσει ή αλλοιώσει αποδεικτικά στοιχεία κορυφώνονται.

Ξένοι δημοσιογράφοι που επιχείρησαν να προσεγγίσουν τον τόπο της τραγωδίας το Σάββατο έγιναν αυτόπτες μάρτυρες της προσπάθειας ανταρτών να παρεμποδίσουν την πρόσβαση διεθνών παρατηρητών του ΟΗΕ. Ουκρανοί διασώστες οι οποίοι περισυνέλεγαν επί ώρες πτώματα και διάσπαρτα ανθρώπινα μέλη στα χωράφια κάτω από τον καυτό ήλιο δύο ημέρες έπειτα από τη συντριβή που σοκάρισε ολόκληρο τον πλανήτη κατήγγειλαν πως υποχρεώθηκαν να τα παραδώσουν στους αυτονομιστές. Η ουκρανική κυβέρνηση είχε ήδη προετοιμάσει ένα κέντρο αντιμετώπισης της καταστροφής στο Χάρκοβο, 300 χιλιόμετρα βόρεια της συντριβής, αναμένοντας την αποστολή των σορών, αλλά ο ηγέτης των ανταρτών στο Ντονέτσκ Αλεξάντρ Μποροντάι δήλωνε πως τα βαγόνια με τους νεκρούς δεν επρόκειτο να μετακινηθούν ούτε εκατοστό μέχρι να φτάσουν οι διεθνείς εμπειρογνώμονες που έχουν υποσχεθεί διάφορες χώρες. Και ένας άλλος ηγέτης των ανταρτών, ο Αντρέι Πούρτζιν, ειρωνευόταν πως οι εμπειρογνώμονες θα πρέπει να «έρχονται περπατώντας από το Κίεβο».

Η Ολλανδία, πατρίδα των 193 από τους 298 επιβάτες στο αεροσκάφος που είχε απογειωθεί από το Αμστερνταμ αλλά δεν έφτασε ποτέ στην Κουάλα Λουμπούρ, δήλωνε «έξαλλη» με το τραβολόγημα των νεκρών και ζητούσε από το Κίεβο να βοηθήσει ώστε να επιστρέψουν «οι άνθρωποί μας» στην πατρίδα τους. Εκκλήσεις – προειδοποιήσεις προς τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να υποχρεώσει τους αυτονομιστές να «επιτρέψουν επιτέλους στους διασώστες και τους εμπειρογνώμονες ελεύθερη και απόλυτη πρόσβαση στο σημείο» έφταναν ταυτόχρονα από Παρίσι, Βερολίνο και Λονδίνο. Μαζί κατέφταναν και απειλές. Πως είναι η «τελευταία ευκαιρία» της Μόσχας να συνεργαστεί, ειδάλλως «κινδυνεύει να γίνει ένα κράτος – παρίας» και μπορεί να έρθει άμεσα αντιμέτωπη με περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις.

Το Κίεβο επέρριψε εξαρχής την ευθύνη για την κατάρριψη του αεροσκάφους στους φιλορώσους αυτονομιστές. Αυτοί ανταπέδωσαν την κατηγορία. Ο Πούτιν δεν συνηγόρησε, επέρριψε απλώς τη συνολική ευθύνη στο Κίεβο εξαιτίας της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησής» του στην Ανατολική Ουκρανία.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ. Αλλά οι ενδείξεις ότι πίσω από την τραγωδία, που έχει φτάσει να συγκρίνεται δυσοίωνα από ορισμένους αναλυτές με τη δολοφονία του δούκα Φερδινάνδου στο Σαράγεβο το 1914, βρίσκονται οι αυτονομιστές γίνονται όλο και ισχυρότερες. Για «ισχυρές ενδείξεις» έκανε χθες λόγο και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. «Είναι αρκετά σαφές ότι πρόκειται για ένα πυραυλικό σύστημα που μεταφέρθηκε από τη Ρωσία και παραδόθηκε στους αυτονομιστές», δήλωσε. «Γνωρίζουμε πως οι Ουκρανοί δεν διέθεταν ένα τέτοιο σύστημα στα πέριξ εκείνη τη στιγμή» πρόσθεσε. Σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο, αμερικανοί ειδικοί επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητα μιας τηλεφωνικής συνομιλίας ανάμεσα σε δύο ηγέτες των ανταρτών, την οποία υπέκλεψαν οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών και επιβεβαιώνει την ευθύνη τους. Ακόμη περισσότερα θα μπορούσαν να πουν τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους. Οι αυτονομιστές (όμως) επιβεβαίωσαν χθες ότι βρίσκονται «υπό τον έλεγχό τους».