Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύτηκε την Δευτέρα ότι «θα χυθεί άπλετο φως» στις κατηγορίες για παιδεραστία από υψηλόβαθμους πολιτικούς τις δεκαετίες του 1980-1990 και για τη μετέπειτα φερόμενη συγκάλυψή τους, εν αναμονή της έναρξης έρευνας για το θέμα από την υπουργό Εσωτερικών Τερέζα Μέι.

«Είμαι απολύτως αποφασισμένος να χυθεί άπλετο φως στις κατηγορίες αυτές και να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για να αποκαλυφθεί η αλήθεια γι’ αυτό που συνέβη, αυτό έχει ουσιαστική σημασία», σημείωσε ο Κάμερον.

«Είναι σημαντικό η αστυνομία να ξέρει ότι μπορεί να πάει παντού όπου την οδηγεί η έρευνά της», πρόσθεσε.

Οι υποψίες για απόπειρα «συγκάλυψης» πράξεων παιδεραστίας στην καρδιά της πολιτικής εξουσίας της Βρετανίας απασχολούν τον βρετανικό Τύπο εδώ και ημέρες, μετά την αποκάλυψη της μυστηριώδους εξαφάνισης των αρχείων που αφορούσαν στο ζήτημα αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας έχασε περισσότερα από 100 έγγραφα που αφορούν στο σκάνδαλο παιδεραστίας στο οποίο εμπλέκονται και πολιτικοί τη δεκαετία του ’80. Περισσότερα από δέκα πρώην ή νυν πολιτικά πρόσωπα είναι ύποπτα για παιδεραστία, ανέφερε σε δημοσίευμά της η Daily Telegraph και πρόσθεσε ότι η αστυνομία ερευνά υποθέσεις που συνδέονται με τέσσερα πρόσωπα.

Αλλοι 20 πολιτικοί και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου – τη Βουλή των Λόρδων και τη Βουλή των Κοινοτήτων – ενδέχεται να γνώριζαν για το σκάνδαλο και να το απέκρυψαν, σύμφωνα με την Telegraph.

«Εχει ουσιαστική σημασία όλος ο κόσμος να αντλήσει τα διδάγματα που πρέπει από αυτήν την αρνητική εξέλιξη», υπογράμμισε ο Κάμερον, η χώρα του οποίου εξακολουθεί να φέρει το τραύμα της υπόθεσης Τζίμι Σάβιλ, πρώην παρουσιαστή του BBC, ο οποίος έχει πλέον πεθάνει και κατηγορήθηκε για εκατοντάδες σεξουαλικές επιθέσεις εν πλήρη ατιμωρησία, χάρη στην ιδιότητά του τηλεοπτικού αστέρα.

Το υπουργείο Εσωτερικών αναγνώρισε ότι 114 φάκελοι σχετικοί με τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών μεταξύ του 1979 και του 1999 έχουν εξαφανιστεί.

Τα έγγραφα που εξαφανίστηκαν περιλαμβάνουν κυρίως έναν φάκελο, ο οποίος αφορά, σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες, την εμπλοκή βουλευτών και πολιτικών φυσιογνωμιών σε ένα κύκλωμα παιδεραστίας. Φημολογείται πως αυτός περιλαμβάνει «εκρηκτικές» κατηγορίες για οκτώ ισχυρές δημόσιες προσωπικότητες.

Ο φάκελος αυτός είχε παραδοθεί το 1983 από έναν βουλευτή των Συντηρητικών στρατευμένο κατά της κακομεταχείρισης των παιδιών, τον Τζέφρι Ντίκενς, στον Λίον Μπρίταν, τότε υπουργό Εσωτερικών της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Αυτός δήλωσε τη Δευτέρα ότι είχε πάρει «ένα πακέτο με έγγραφα που περιείχαν κατηγορίες για σοβαρά ανάρμοστες σεξουαλικές συμπεριφορές» και τον παρέδωσε στους αρμόδιους υπουργικούς αξιωματούχους ακολουθώντας την «φυσιολογική διαδικασία».

Εως το μεσημέρι της Δευτέρας περίπου 72.000 άνθρωποι είχαν υπογράψει μια αίτηση με την οποία αξιώνουν την διεξαγωγή εθνικής έρευνας για την υπόθεση.