Οι αντάρτες κατέλαβαν την Κυριακή την πόλη Ταλ Αφαρ στο βορειοδυτικό Ιράκ, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται ότι οι ΗΠΑ, οι οποίες ενισχύουν με προσωπικό ασφαλείας την πρεσβεία τους στη Βαγδάτη και μετακινούν υπαλλήλους της σε άλλες χώρες, είναι διατεθειμένες να ξεκινήσουν απευθείας διάλογο με τον Ιράν με θέμα την ασφάλεια στο Ιράκ.

Αρκετοί άνθρωποι με τους οποίους υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία, ανέφεραν ότι μαχητές της σουνιτικής αραβικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε επιτέθηκαν στην πόλη και την έθεσαν υπό τον έλεγχό τους ύστερα από μάχες με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Νωρίτερα, σε βομβαρδισμούς που εξαπέλυσαν οι αντάρτες στην Ταλ Αφαρ προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον δέκα ανθρώπων και τον τραυματισμό 40, σύμφωνα με τοπικές πηγές και αξιωματικούς της αστυνομίας.

Η Ταλ Αφαρ, μια σημαντική πόλη στην οποία διαμένουν σιίτες Τουρκμένοι, ήταν μια από τις ελάχιστες περιοχές της επαρχίας Νινευί που δεν είχαν πληγεί από την προέλαση των ανταρτών στο βόρειο Ιράκ.

Διάλογος με το Ιράν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να ξεκινήσουν απευθείας διάλογο με το Ιράν σχετικά με την ασφάλεια και την κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ, υποστηρίζει σε άρθρο της η εφημερίδα Wall Street Journal.

Επικαλούμενη δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων των ΗΠΑ, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα, με αφορμή την κατάληψη μεγάλων περιοχών του βόρειου Ιράκ από σουνίτες μαχητές.

Η κίνηση αυτή γίνεται παράλληλα με τις προσπάθειες των ΗΠΑ και άλλων μεγάλων δυνάμεων για επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν στο θέμα του περιορισμού του πυρηνικού του προγράμματος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Κυριακής ότι θα στείλουν ενισχύσεις για την ασφάλεια της πρεσβείας τους στη Βαγδάτη και θα προχωρήσουν σε μετακινήσεις ορισμένων μελών του προσωπικού της πρεσβείας σε άλλες περιοχές, σε απάντηση για την προέλαση των τζιχαντιστών στο Ιράκ.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ

«Δεδομένης της αστάθειας και της βίας σε ορισμένα μέρη του Ιράκ, η πρεσβεία μας στη Βαγδάτη εξετάζει τη λήψη μέτρων ασφάλειας σε συνεννόηση με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Θα ενισχυθεί το προσωπικό ασφαλείας στη Βαγδάτη και άλλοι εργαζόμενοι θα μετακινηθούν προσωρινά», δήλωσε η Τζένιφερ Ψάκι, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η πρεσβεία θα «συνεχίσει να λειτουργεί» και να συνεργάζεται με την ιρακινή ηγεσία «για να την στηρίξει στην προσπάθειά της να ενισχύσει τη συνταγματική διαδικασία και να προστατεύσει τη χώρα από επικείμενες απειλές», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Ωστόσο, τόνισε ότι ορισμένοι εργαζόμενοι θα μετακινηθούν στα προξενεία στη Βασόρα και στο Ερμπίλ.

«Σε γενικές γραμμές το μεγαλύτερο μέρος της αμερικανικής παρουσίας στην πρεσβεία στο Ιράκ θα παραμείνει στη θέση του και η πρεσβεία θα εξοπλιστεί για να συνεχίσει να εκπληρώνει την αποστολή της, της εγγύησης της ασφάλειας», πρόσθεσε η Ψάκι καλώντας τους αμερικανούς πολίτες που ταξιδεύουν στην περιοχή να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Οι ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν ότι «ανέλαβαν πρωτοβουλία» απέναντι στους τζιχαντιστές που επωφελήθηκαν, σύμφωνα με τον πρώην μεσολαβητή του ΟΗΕ Λαχντάρ Μπραχίμι, από την αδράνεια της διεθνούς κοινότητας στη Συρία για να αποκτήσουν δύναμη και να καταλάβουν ιρακινά εδάφη.