Στην Κριμαία έφτασε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για να παραστεί στη στρατιωτική παρέλαση για τηνεπέτειο της νίκης του 1945 της ΕΣΣΔ επί της χιτλερικής Γερμανίας.

«Η Ρωσία έγινε ισχυρότερη με την Κριμαία» δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος σε σύντομη ομιλία του, παρακολουθώντας την στρατιωτική παρέλαση στη Σεβαστούπολη.

«Είμαι σίγουρος ότι το 2014 θα μπει στην ιστορία ως το έτος στο οποίο τα έθνη που ζουν εδώ αποφάσισαν να είναι μαζί με τη Ρωσία, επιβεβαιώνοντας την ιστορική αλήθεια και τη μνήμη των προγόνων μας» τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας, αλλά εμείς θα ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες γιατί είμαστε μαζί, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε γίνει πιο ισχυροί».

Επιβαίνοντας σε ένα ταχύπλοο, ο ρώσος πρόεδρος είχε λίγο νωρίτερα επιθεωρήσει τα πλοία του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στο λιμάνι της Σεβαστούπολης κατά την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Κριμαία από την προσάρτησή της από την Ρωσία τον Μάρτιο.

Ο Πούτιν, ο οποίος στεκόταν όρθιος στην γέφυρα του λευκού ταχύπλοου φορώντας ένα μαύρο αδιάβροχο και είχε δίπλα του τον ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, συνεχάρη μέσω ενός μεγάφωνου τα πληρώματα, τα οποία στέκονταν προσοχή, των περίπου 10 πολεμικών πλοίων μπροστά από τα οποία πέρασε, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση.

«Σύντροφοι, σας συγχαίρω για την 69η επέτειο της νίκης στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο», δήλωνε οΠούτιν όταν το ταχύπλοο στο οποίο επέβαινε βρισκόταν μπροστά από κάθε πλοίο.

Το τελευταίο πλοίο που επιθεώρησε ο πρόεδρος Πούτιν ήταν το καταδρομικό «Μασκβά», η ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Οι προκυμαίες του λιμανιού της Σεβαστούπολης ήταν κατάμεστες από κόσμο, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση και με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στο πλήθος.

Μόλις τελείωσε η επιθεώρηση των πολεμικών πλοίων, άρχισαν υπερπτήσεις δεκάδων αεροσκαφών, μεταξύ των οποίων υπερηχητικά βομβαρδιστικά Τουπόλεφ TU-22 και καταδιωκτικά Σουχόι Su-27, τα οποία πραγματοποίησαν επιδείξεις σε σχηματισμό πάνω από την πόλη.

Στη Σεβαστούπολη, έδρα του ρωσικού στόλου στην Κριμαία, παρέλασαν συνολικά 70 πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα και πάνω από 1.000 ρώσοι αξιωματικοί του ναυτικού και στρατιώτες. Επίσης, παρέλασαν οι δυνάμεις ασφαλείας της Σεβαστούπολης και οι τοπικές στρατιωτικές ακαδημίες.

Αντιδράσεις από Ουκρανία και Δύση

Η απόφαση του ρώσου προέδρου να μεταβεί στην Κριμαία – που πρόσφατα αποσκίρτησε από την ουκρανική επικράτεια – είχε ήδη προκαλέσει την ανησυχία της διεθνούς διπλωματίας καθώς μια τέτοια παρουσία εκτιμάται ότι θα ρίξει λάδι στην ήδη φλεγόμενη Ουκρανία. Ο Πούτιν είχε ενημερώσει σχετικά από το βράδυ της Πέμπτης την Ανγκελα Μέρκελ ότι ενδέχεται να μεταβεί στην Κριμαία.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την πρώτη επίσκεψη του ρώσου προέδρου στην Κριμαία από την προσάρτησή της στην Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς την μια σκόπιμη κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών και παραβίαση της κυριαρχίας της.

«Μια τέτοια πρόκληση προσφέρει άλλη μια επιβεβαίωση ότι η Ρωσία επιδιώκει σκοπίμως την περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στις ουκρανορωσικές σχέσεις», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας σε σημερινή του ανακοίνωση.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, από την πλευρά του, χαρακτήρισε «ανάρμοστη» την επίσκεψη του Πούτιν στην Κριμαία από την προσάρτησή της στην Ρωσία.

«Πιστεύω ότι η επίσκεψή του στην Κριμαία είναι ανάρμοστη», δήλωσε ο Ράσμουσεν κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Εσθονίας Ταλίν.

«Θεωρούμε ότι η προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία είναι παράνομη και δεν την αναγνωρίζουμε», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Εξακολουθούμε να θεωρούμε την Κριμαία ουκρανικό έδαφος και όπως γνωρίζω οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν προσκαλέσει τον Πούτιν να επισκεφθεί την Κριμαία, επομένως από αυτήν την άποψη η επίσκεψή του στην Κριμαία είναι μη σύννομη», σημείωσε.

Ο κ. Ράσμουσεν πρόσθεσε εξάλλου ότι δεν έχει καμία ευδιάκριτη επιβεβαίωση για την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την μεθόριο με την Ουκρανία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας είχε αντιδράσει την Πέμπτη στην δήλωση του Ράσμουσεν ότι δεν βλέπει ενδείξεις απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων από την μεθόριο με την Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας τον γ.γ. του ΝΑΤΟ «τυφλό».

Η παρέλαση στη Μόσχα

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Πούτιν παραβρέθηκε στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, όπου χαιρέτισε «την ισχύ του θριάμβου του πατριωτισμού» κατά τη διάρκεια της μεγαλειώδους στρατιωτικής παρέλασης.

Η Ημέρα της Νίκης, η 9η Μαΐου, «είναι η γιορτή του θριάμβου της παντοδύναμης ισχύος του πατριωτισμού, κατά τη διάρκεια της οποίας αισθανόμαστε με έναν ιδιαίτερο τρόπο τι σημαίνει να είσαι πιστός στην Πατρίδα και πόσο σημαντική είναι η υπεράπσιση των συμφερόντων της» , δήλωσε κατά την ομιλία του ενώπιον των βετεράνων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Περί τους 11.000 στρατιώτες συμμετείχαν στην παρέλαση στη Μόσχα, την οποία παρακολούθησαν επίσης, ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου. Παρών ήταν και ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.