Λίγους μόλις μήνες μετά την αποχώρησή του από τη Δημαρχία της Νέας Υόρκης, ο μεγιστάνας Μάικλ Μπλούμπεργκ επιστρέφει στη δημόσια σφαίρα με μια πρωτοβουλία που αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις στο αμερικανικό κατεστημένο: Ανακοίνωσε πως θα δαπανήσει τουλάχιστον 50 εκατ. δολάρια από την προσωπική του περιουσία προκειμένου να συστήσει μια οργάνωση για τον έλεγχο των όπλων και τον περιορισμό της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, ένα θέμα-ταμπού για πολλούς πολιτικούς.

Οπως σημείωσαν οι New York Times, με αυτή του την κίνηση ο Μάικλ Μπλούμπεργκ έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με την πανίσχυρη Εθνική Ενωση Οπλων (NRA), η οποία έχει βρεθεί σε θέση άμυνας μετά τα τραγικά περιστατικά μακελειών σε σχολεία – με χειρότερο αυτό στο Κονέκτικατ το φθινόπωρο του 2012.

Ο Μπλούμπεργκ σκοπεύει να δημιουργήσει μια νέα οργάνωση-ομπρέλα που θα αποκαλείται «Everytown for Gun Safety» και θα περιλαμβάνει οργανώσεις που ήδη χρηματοδοτεί, όπως την «Δήμαρχοι κατά των Παράνομων Οπλων» και την ομάδα μητέρων «Moms Demand Action for Gun Sense in America».

Πρώτος στόχος της νέας οργάνωσης του Μπλούμπεργκ θα είναι να γίνουν αυστηρότεροι οι έλεγχοι ως προς το ποιθς μπορεί να αγοράσει όπλα τόσο σε επίπεδο Πολιτειών όσο και σε ομοσπονδιακή κλίμακα. Οι πρώτες Πολιτείες που έβαλε στο στόχαστρο είναι το Κολοράντο – όπου είχε συμβεί η τραγωδία με την επίθεση του μανιακού δολοφόνου στον κινηματογράφο το καλοκαίρι του 2012 – και το Τέξας, όπου η κουλτούρα των όπλων είναι κυρίαρχη.

Ο Μπλούμπεργκ μάλιστα είπε στους NY Times ότι η νέα οργάνωσή του θα χρησιμοποιήσει πολλές από τις τακτικές της NRA, απειλώντας τους βουλευτές και τους γερουσιαστές που δεν συμφωνούν με τις απόψεις της.

«Θα πρέπει να τους κάνουμε να μάς φοβηθούν» είπε ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, που πέρυσι έδωσε περί τα 50 εκατ. δολάρια για την προστασία της ωκεάνιας ζωής.