Με ανατροπή του πολιτικού σκηνικού συνοδεύτηκε στη Βρετανία η παράδοση της πρωθυπουργικής σκυτάλης από τον Τόνι Μπλερ στον Γκόρντον Μπράουν. Αν και δέχθηκε τις πρώτες επικρίσεις για τα αντιτρομοκρατικά μέτρα που πρότεινε, ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας πιστώνεται τον τρόπο που χειρίστηκε απανωτές κρίσεις και βλέπει τη δημοτικότητά του να ανεβαίνει- βοηθούντος βεβαίως και του Ντέιβιντ Κάμερον, που φαίνεται να έχει μείνει στην εποχή Μπλερ.


Τριάντα ημέρες συμπληρώθηκαν χθες από την ημέρα που ο Μπράουν ανέλαβεέπειτα από υπομονή δέκα ετών- την πρωθυπουργία και ο νέος ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ απολαμβάνει έναν πραγματικό μήνα του μέλιτος. Σύμφωνα με χθεσινή σφυγμομέτρηση της «Ντέιλι Τέλεγκραφ», οι Εργατικοί συγκεντρώνουν την προτίμηση του 41% του ερωτηθέντων, ενώ οι Συντηρητικοί του Κάμερον συγκεντρώνουν ποσοστό 32%. Με δεδομένο ότι τον Δεκέμβριο του 2006 προηγούνταν τρεις μονάδες οι Τόρις, ο Μπράουν έχει όλο το πεδίο ελεύθερο να γιορτάσει τον μήνα του μέλιτος με πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο, ικανοποιώντας και το σχετικό αίτημα που διατύπωναν επίμονα οι Συντηρητικοί όσο αισθάνονταν πολιτικά κυρίαρχοι.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, οι ψηφοφόροι εγκρίνουν το νέο στυλ διακυβέρνησης του Μπράουν και την αποστασιοποίησή του από την πολιτική του Τζορτζ Μπους, τον οποίο επισκέπτεται στον Λευκό Οίκο αύριο. Εξίσου θετικές ήταν οι αντιδράσεις στον «σοβαρό και ψύχραιμο τρόπο» με τον οποίο αντιμετώπισε ο Βρετανός πρωθυπουργός τις τρομοκρατικές απόπειρες στο Λονδίνο και τη Γλασκώβη, αλλά και τη διπλωματική κρίση με τη Ρωσία που κορυφώθηκε μετά το αίτημα έκδοσης από τη Βρετανία του πρώην πράκτορα Αντρέι Λουγκουβόι. Φαίνεται, επίσης, ότι ο Μπράουν δεν χρεώνεται ούτε τις πλημμύρες που έπληξαν τη Βρετανία την περασμένη εβδομάδα, μολονότι η κυβέρνηση, της οποίας υπήρξε επί δέκα χρόνια υπουργός Οικονομικών, είχε ειδοποιηθεί επανειλημμένα από τις αρμόδιες υπηρεσίες για ελλείψεις στον κρατικό μηχανισμό.

Δεν τον «άγγιξαν» ούτε οι πλημμύρες

«Σύννεφο». Αν κάτι «συννεφιάζει» τον πρωθυπουργικό μήνα του μέλιτος είναι το εξαγγελθέν πακέτο αντιτρομοκρατικών μέτρων. Ο Μπράουν πρότεινε την Πέμπτη να διπλασιαστούν οι απελάσεις των υπόπτων για τρομοκρατία, υποστήριξε την έκδοση ταυτοτήτων και επανέφερε πρόταση των Συντηρητικών για τη δημιουργία συνοριακής δύναμης. Η πρόταση, ωστόσο, που προκάλεσε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις ήταν η παράταση της κράτησης των υπόπτων για τρομοκρατία, χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, από 28 σε 56 ημέρες. «Η εμφάνιση του πρωθυπουργού στη Βουλή ήταν απογοητευτική. Περισσότερο ενοχλητική ήταν η επιθυμία του να ξανανοίξει το θέμα της κράτησης» σημείωσε η «Ιντιπέντεντ», καταδικάζοντας «οτιδήποτε υπονομεύει τις αρχές του habeas corpus».

Στην «κατηφόρα» ο ηγέτης των Τόρις


Μόνον ήττες κατέγραψε τον τελευταίο μήνα ο αντί-Μπλερ ηγέτης των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είχε καταφέρει να φέρει τους Τόρις μπροστά στις δημοσκοπήσεις. Την περασμένη εβδομάδα βρισκόταν σε προγραμματισμένη επίσκεψη στη Ρουάντα και βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν μία δημοσιογράφος τον ρώτησε: «Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι εξακολουθείτε να βρίσκεστε στη Ρουάντα, όταν ένα μέρος του εκλογικού σώματος καταστρέφεται αυτήν τη στιγμή από πλημ μύρες;». Κι έπειτα, μία φωτογραφία, που δημοσίευσε η «Σαν», με τον Κάμερον πάνω σε ποδήλατο (μολονότι ασθμαίνοντα και χωρίς κράνος), μπορεί να ήταν ένα καλό οικολογικό μήνυμα για την εποχή του «επικοινωνιακού» Μπλερ, αλλά δεν έχει καμία αξία στην εποχή του «σοβαρού» Μπράουν. Μέσα στον τελευταίο μήνα, το 21% των ψηφοφόρων άλλαξε προς το χειρότερο την άποψή του για τον Κάμερον- το ίδιο ποσοστό άλλαξε προς το καλύτερο τη γνώμη του για τον Γκόρντον Μπράουν.