Η επίσημη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας χθες από το Κοινοβούλιο της Κριμαίας, μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής στο οποίο οι κάτοικοι τάχθηκαν υπέρ της απόφασης αυτής σε ποσοστό 97%, προκάλεσε την επιβολή των πιο σκληρών δυτικών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ΗΠΑ προχώρησαν σε απαγόρευση έκδοσης βίζας και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε 11 ρώσους και ουκρανούς αξιωματούχους που θεωρούνται υπεύθυνοι για την παρουσία των ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία. Οι κυρώσεις αυτές πάντως, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, δεν αποτελούν σοβαρό πλήγμα για τη Μόσχα, την ώρα μάλιστα που ο ρώσος πρόεδρος έδειχνε να τις αγνοεί σπεύδοντας χθες το απόγευμα να υπογράψει διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζει την Κριμαία ως «κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος».

Ο εκτελών χρέη προέδρου της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα για την κρίση στην Κριμαία, δεν πρόκειται όμως να αποδεχθεί την πιθανή προσάρτηση της περιοχής στη Ρωσία –είναι δύσκολο όμως να φανταστεί τι μπορεί να κάνει το Κίεβο απέναντι σε μια τέτοια εξέλιξη. Το Κοινοβούλιο της Κριμαίας προχώρησε χθες γρήγορα σε άλλες κινήσεις, «κάνοντας πρόταση στη Ρωσική Ομοσπονδία να δεχθεί την Κριμαία με το καθεστώς δημοκρατίας», ενώ ψήφισε την εθνικοποίηση των εταιρειών ενέργειας Chornomornaftohaz και Ukrtransgaz. Την προηγούμενη εβδομάδα, αξιωματούχος της περιοχής είχε δηλώσει ότι οι τοπικές Αρχές ενδέχεται να πωλήσουν τη Chornomornaftohaz σε κάποια ρωσική εταιρεία «όπως η Gazprom», μόλις εθνικοποιηθεί. Επίσης, το Κοινοβούλιο προχωρά γοργά στην ενοποίηση του χρηματοπιστωτικού της συστήματος με εκείνο της Ρωσίας, καθώς μεταξύ των άλλων υπογράφτηκε διάταγμα για την υιοθέτηση του ρουβλίου ως επίσημου νομίσματος, παρότι η Κριμαία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την ουκρανική χρίβνια έως το 2015. Χθες ιδρύθηκε κεντρική τράπεζα της Κριμαίας η οποία, όπως δήλωσε αξιωματούχος, αργότερα θα λειτουργήσει ως τοπικό παράρτημα της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Πρόσθεσε ότι «τις επόμενες ημέρες» η Ρωσία θα στείλει στην Κριμαία ένα δισ. ρούβλια (30 εκατ. δολάρια) προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομική της κατάσταση.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε χθες διάταγμα για την επιβολή κυρώσεων σε ρώσους και ουκρανούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο εκδιωχθείς ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν καθώς και σύμβουλοι του Πούτιν. Αυτή η κίνηση, όπως δήλωσε, δείχνει «ότι υπάρχουν επιπτώσεις για τις εξελίξεις στην Κριμαία», ενώ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν και άλλες κυρώσεις αν χρειασθεί. Λίγο αργότερα, ο Ρογκόζιν προέβη σε άλλη μία κίνηση πρόκλησης γράφοντας στο twitter ότι τα μέτρα δεν πρόκειται να επηρεάσουν όσους δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό: «Πρόεδρε Ομπάμα, τι θα κάνεις γι’ αυτούς που δεν έχουν ούτε λογαριασμούς ούτε σπίτια στο εξωτερικό; Ή μήπως δεν το σκέφτηκες αυτό;». Στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ αποφάσισαν τις κυρώσεις και όπως δήλωσε ο βρετανός υπουργός Γουίλιαμ Χέιγκ, είναι πιθανό να προστεθούν και άλλοι ρώσοι αξιωματούχοι στον κατάλογο, «ανάλογα με το πώς θα συμπεριφερθεί η Ρωσία στη συνέχεια».

Στη Μόσχα ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ επέκρινε τις κυρώσεις λέγοντας: «Η Κριμαία είχε ενωθεί με την Ουκρανία σύμφωνα με τους σοβιετικούς νόμους χωρίς να ζητηθεί η γνώμη του λαού, γι’ αυτό και τώρα ο λαός διόρθωσε αυτό το λάθος».

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος

«Η κοινή ευρωπαϊκή θέση είναι πολύ καθαρή. Η ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να είναι πάντα μια πολιτική αρχών. Στόχος μας είναι, ταυτόχρονα, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και η διαφύλαξη της σταθερότητας και της ειρήνης. Συνεπώς, το μήνυμά μας είναι ένα μήνυμα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ταυτόχρονα και της ανάγκης να διατηρηθούν και να λειτουργήσουν οι πολιτικοί και διπλωματικοί δίαυλοι» δήλωσε ο Βαγγέλης Βενιζέλος μετά το τέλος της άτυπης συνάντησης των 28 ΥΠΕΞ της ΕΕ.

Σήμερα το διάγγελμα

Σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα απευθύνει διάγγελμα προς την Ομοσπονδιακή Συνέλευση της χώρας, που αποτελείται από τα δύο σώματα της ρωσικής Βουλής, καλώντας τους βουλευτές να επιταχύνουν τις διαδικασίες προσχώρησης στη Ρωσική Ομοσπονδία της Κριμαίας ως νέου –84ου –μέλους της. Η ομιλία θα γίνει στην Αίθουσα του Αγίου Γεωργίου παρουσία εκπροσώπων των Αρχών της Κριμαίας.