Μοιάζει με μια ιστορία βγαλμένη από τον κινηματογράφο και προσαρμοσμένη στην εποχή του Διαδικτύου. Δύο –κατά πάσα πιθανότητα –δίδυμες αδελφές, υιοθετημένες από διαφορετικές οικογένειες και μεγαλωμένες σε διαφορετικές ηπείρους, επανασυνδέθηκαν μέσα από το YouTube. Γεννήθηκαν και οι δύο στη Σεούλ στις 19 Νοεμβρίου του 1987 και υιοθετήθηκαν περίπου τρεις μήνες μετά τη γέννησή τους. Ωστόσο, η Αναΐς Μπορντιέρ μεγάλωσε στα προάστια του Παρισιού, ενώ η Σαμάνθα Φούτερμαν στη Βερόνα στο Νιου Τζέρσεϊ.

Η Αναΐς, τον περασμένο Φεβρουάριο, εντόπισε σε βίντεο αναρτημένο στο YouTube μια ηθοποιό που έμοιαζε με αντίγραφο του εαυτού της: σχεδόν πανομοιότυπη εμφάνιση, παρόμοιες κινήσεις και πολύ οικεία φωνή. Επειτα από τα, επίσης οικεία, στοιχεία για τη ζωή της Σαμάνθα, τα οποία εύκολα ανακάλυψε με λίγο ψάξιμο στο Google και στο IMDB (ανάμεσα στις ταινίες όπου έχει συμμετάσχει η Σαμάνθα είναι και οι «Αναμνήσεις μιας γκέισας»), η Αναΐς, «τρομοκρατημένη και ταυτοχρόνως ενθουσιασμένη», προσέγγισε διαδικτυακά το πιθανό άλλο της μισό. Η απάντηση που έλαβε από τη Σαμάνθα ήταν μια φωτογραφία του πιστοποιητικού γέννησης. «Ενιωσα λες και είχα πάθει έμφραγμα. Παράλληλα, αυτή ήταν η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής μου –ένας καινούργιος κόσμος μού ανοίχτηκε» επισήμανε η 26χρονη ηθοποιός στους «Σάντεϊ Τάιμς».

Οι δυο κοπέλες δεν έχουν στην κατοχή τους κανένα στοιχείο για τους βιολογικούς τους γονείς, κάτι που θα πιστοποιούσε τον δεσμό τους. Ωστόσο, τρεις ώρες συνομιλίας μέσω skype ήταν αρκετές για να αισθανθούν η Σαμάνθα και η Αναΐς μια αβίαστη σύνδεση. Κατόπιν, η Σαμάνθα άρχισε μια εκστρατεία συγκέντρωσης χρηματικών δωρεών στην ιστοσελίδα Kickstarter, ώστε να μαζέψει τα 22.000 ευρώ που χρειαζόταν για το γύρισμα ενός ντοκιμαντέρ, το οποίο θα αφηγείται την ιστορία της επανασύνδεσης. Τελικά, δήλωσαν συμμετοχή περισσότεροι από 1.000 υποστηρικτές και συγκεντρώθηκαν σχεδόν 33.000 ευρώ, ποσό το οποίο κάλυψε και το τεστ DNA των κοριτσιών. Στην πρώτη τους φυσική συνάντηση στο Λονδίνο, «όταν άνοιξε η πόρτα ένιωσα ακινητοποιημένη. Ηταν περίεργο να έχω απέναντί μου τον εαυτό μου» δήλωσε η Αναΐς.

Οι δυο αδελφές οργανώνουν δεύτερη εκστρατεία στο Kickstarter, με νέο στόχο σχεδόν 60.000 ευρώ, για την κάλυψη της τελικής επεξεργασίας του ντοκιμαντέρ. Αυτό θα αρχίζει από την πρώτη συνάντηση των κοριτσιών και θα τελειώνει με την αποκάλυψη των αποτελεσμάτων του DNA, τα οποία δεν έχουν βγει ακόμα στο φως της δημοσιότητας. «Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν θα συνέβαινε αν δεν υπήρχαν το facebook, το YouTube και τα κοινωνικά μέσα» δήλωσε η Αναΐς για τη μοναδική δυνατότητα να ακολουθεί τη Σαμάνθα μέσα από το Διαδίκτυο. Ωστόσο, μένει ακόμα να φανεί αν η ιστορία τους αποτελεί ένα εντυπωσιακό δείγμα του ρόλου του Διαδικτύου στη σύνδεση των ανθρώπων ή αν τελικά είναι μια περίτεχνη φάρσα από αυτές που ευνοεί η φύση των κοινωνικών μέσων.

Η πρώτη συνάντηση

Την έβλεπα μπροστά μου και μου ήταν αδύνατο να κουνηθώ. Υστερα την άγγιξα με το δάχτυλό μου και αρχίσαμε να γελάμε

Η Σαμάνθα για την πρώτησυνάντηση – έπειτα

από 27 χρόνια – με τη δίδυμη αδελφή της Αναΐς