Πρώτη ήρθε η είδηση ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας στράφηκε εναντίον του πανίσχυρου θείου του, Γιανγκ Σονγκ Ταέκ. Μετά έφτασε η επιβεβαίωση ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν διέταξε τη δίωξη του Γιανγκ για εγκλήματα μεταξύ των οποίων η δημιουργία φράξιας, καθώς και «έκλυτη και διεφθαρμένη» συμπεριφορά που περιελάμβανε χρήση ναρκωτικών, τζόγο, όργια και οικονομικά σκάνδαλα. Κατόπιν δόθηκαν στη δημοσιότητα πρωτοφανείς εικόνες της στιγμής που ο 67χρονος Γιανγκ συλλαμβάνεται μπροστά σε όλα τα μέλη του πολιτικού γραφείου το οποίο αποφάσισε όχι μόνο για την τύχη του, αλλά και για τη θέση του στην ιστορία: ο Γιανγκ σβήστηκε από όλες τις σκηνές στις οποίες διακρινόταν στο ντοκιμαντέρ «Ο μεγάλος σύντροφος» της βορειοκορεατικής τηλεόρασης. Χθες, ανακοινώθηκε ότι εκτελέστηκε την Πέμπτη.

Σε μια πλήρη αντιστροφή της εικόνας που είχε κατασκευαστεί για τον Γιανγκ Σονγκ Ταέκ ως έναν ευγενικό θείο που συμβούλευε τον νεαρό ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν από το 2012 όταν εκείνος διαδέχθηκε τον πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ιλ, η ανακοίνωση του βορειοκορεατικού πρακτορείου ειδήσεων περιγράφει ότι, αντίθετα, ο Γιανγκ είδε τον θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ, τον Δεκέμβριο του 2011 ως ευκαιρία προκειμένου να υπονομεύσει τον ανιψιό του και να σφετεριστεί την εξουσία. Στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο άνθρωπος που είχε παντρευτεί την αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ιλ, Κουόνγκ Χούι «προσπάθησε να υπονομεύσει το κράτος και να ανατρέψει την κυβέρνηση με κάθε είδους συνωμοσίες και απερίγραπτες μεθόδους φιλοδοξώντας να υφαρπάξει την ανώτατη εξουσία στο κόμμα και το κράτος». Στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ ο κόσμος συγκεντρώθηκε γύρω από πίνακες ανακοινώσεων σε σταθμούς του μετρό που έδειχναν την πρωινή εφημερίδα «Ροντόνγκ Σινμούν» η οποία είχε πρωτοσέλιδη την είδηση της εκτέλεσης με τίτλο «Ο αιώνιος προδότης τιμωρήθηκε αυστηρά».

«Πρόκειται για την πιο σημαντική δημόσια ατίμωση ενός αξιωματούχου σε ολόκληρη την ιστορία της Βόρειας Κορέας», σχολίασε ο Αντρέι Λανκόφ, ειδικός για τη χώρα στο Πανεπιστήμιο Κουκμίν της Νότιας Κορέας.

«Οι διώξεις στο παρελθόν σπανίως άγγιζαν τα μέλη της οικογένειας του ηγέτη. Το μόνο προηγούμενο ήταν στα μέσα της δεκαετίας του ’70 η απομάκρυνση του αδελφού του ιδρυτή της δυναστείας Κιμ Ιλ Σουνγκ. Μας αποκαλύπτει κάποια πράγματα για το στυλ της νέας ηγεσίας: ο νεαρός δείχνει ότι θα είναι σκληρός και βίαιος απέναντι σε όποιον τον αμφισβητεί».

Η είδηση προκάλεσε προβληματισμό σε πολλές πρωτεύουσες. Το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας στη Νότια Κορέα συνεδρίασε εκτάκτως χθες προκειμένου να συζητήσει τις επιπτώσεις της, με τον φόβο ότι μπορεί να σημάνει την αρχή μιας πιο επιθετικής πολιτικής.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ. Υπάρχουν επίσης ερωτήματα για το τι μπορεί να σημαίνει η δίωξη αυτή για τις σχέσεις της Βόρειας Κορέας με τον μοναδικό μεγάλο σύμμαχό της, την Κίνα. Ο Γιανγκ εθεωρείτο ο σημαντικότερος υποστηρικτής των κινεζικής έμπνευσης οικονομικών μεταρρυθμίσεων και σημαντικός σύνδεσμος μεταξύ Πιονγκγιάνγκ και Πεκίνου. Παρότι οι διώξεις στα ανώτατα κλιμάκια της βορειοκορεατικής κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια θα μπορούσαν να δείχνουν την αυτοπεποίθηση του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Βίκτορ Τσα, πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την Ασία, υποστηρίζει ότι μάλλον είναι σημάδια «ότι υπάρχουν πολλοί κραδασμοί στο σύστημα».

«Χειρότερος από σκυλί»

Στην ανακοίνωσητης Πιονγκγιάνγκο Γιανγκ χαρακτηρίζεται «παντοτινός προδότης του έθνους», «χειρότερος από σκυλί» και «κατάπτυστο σκουπίδι» που προετοίμαζε πραξικόπημα. Αναφέρεται επίσης ότι ειδικό στρατιωτικό δικαστήριο τον καταδίκασε σε εκτέλεση για προδοσία.