Η αρνητική ψήφος στο βρετανικό κοινοβούλιο για στρατιωτική απάντηση στη χημική επίθεση του καθεστώτος Ασαντ στη Συρία δεν αλλάζει την στάση της Γαλλίας, τόνισε σήμερα, Παρασκευή ο Πρόεδρος της χώρας, Φρανσουά Ολάντ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde ο γάλλος πρόεδρος υποστήριξε μία «σκληρή» τιμωρητική απάντηση στην χρήση χημικών όπλων στη Συρία που έβλαψε «ανεπανόρθωτα» τον άμαχο πληθυσμό της.

Απαντώντας στην ερώτηση αν η Γαλλία θα λάβει μέρος χωρίς τη Βρετανία ο Ολάντα είπε: «Ναι. Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να μετέχει ή όχι στην επιχείρηση κι αυτό ισχύει τόσο για τη Βρετανία όσο και για τη Γαλλία».

Ο Ολάντ δεν δεσμεύεται από καμία κοινοβουλευτική έγκριση και μπορεί να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση από κοινού με τις ΗΠΑ κατά του Ασαντ και πριν από την Τετάρτη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, οπότε και είναι προγραμματισμένη η συζήτηση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση για την κρίση στη Συρία.

«Ολες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι και η Γαλλία επιθυμεί να δώσει σκληρή απάντηση στο καθεστώς της Δαμασκού. Υπάρχουν ελάχιστες χώρες που έχουν την ικανότητα επιβολής κυρώσεων με τα κατάλληλα μέσα, όπως η Γαλλία. Ανήκουμε σε αυτές και είμαστε έτοιμοι να αποφασίσουμε σε συνεννόηση με τους συμμάχους μας».

Στο μεταξύ, το Ισραήλ ανέπτυξε αντιπυραυλικά συστήματα σήμερα στο Τελ Αβίβ την ώρα που η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να επιδιώκει το σχηματισμό ενός «διεθνούς συνασπισμού» για να απαντήσει στην επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται ότι πραγματοποίησε το καθεστώς της Δαμασκού.

Μια αντιπυραυλική συστοιχία αναπτύχθηκε το πρωί στην περιφέρεια του Τελ Αβίβ, σύμφωνα με τον ραδιοσταθμό των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Ο ιστότοπος Ynet διευκρίνισε πως αυτό το σύστημα αναχαίτισης πυραύλων έχει αναπτυχθεί προς βορρά, προς την κατεύθυνση της γειτονικής Συρίας.

Ο ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες το βράδυ πως το Ισραήλ ανέπτυξε αντιπυραυλικά συστήματα για την περίπτωση που υπάρξει ξένη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Ο Νετανιάχου δεν είχε διευκρινίσει πού θα αναπτύσσονταν αυτά τα συστήματα, αλλά σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατιωτικό ραδιοσταθμό ο στρατός ανέπτυξε συστοιχίες της αντιπυραυλικής ασπίδας του Σιδερένιος Θόλος στο βόρειο τμήμα της χώρας, καθώς και μια συστοιχία πυραύλων Πάτριοτ.