Επιστροφή στο μέλλον ήταν οι χθεσινές εξελίξεις στην Αίγυπτο καθώς ο στρατός ανέλαβε το τιμόνι της χώρας που είχε επί 60 χρόνια, μόλις έναν χρόνο μετά την ορκωμοσία του εκλεγμένου ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι. Λιγότερο από έναν χρόνο ως αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, ο στρατηγός Αμπντούλ Φατάχ αλ Σίσι αναδείχθηκε το πρόσωπο στο οποίο επένδυσαν όλες τις ελπίδες τους οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές και έγινε ο νέος ισχυρός άνδρας της χώρας.

Οταν ο Πρόεδρος Μόρσι διόρισε τον Αλ Σίσι γενικό διοικητή των στρατιωτικών δυνάμεων της Αιγύπτου και υπουργό Αμυνας στις 12 Αυγούστου του 2012, αντικαθιστώντας τον πανίσχυρο έως τότε στρατηγό Ταντάουι, οι πολιτικοί αναλυτές διέβλεψαν μια προσπάθεια να διεκδικήσει την πολιτική εξουσία από τον Στρατό που είχε τον έλεγχο της χώρας μετά την ανατροπή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Ομως σε ανακοίνωσή του την 1η Ιουλίου, ως απάντηση σε ένα Σαββατοκύριακο μαζικών διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα, ο στρατηγός προειδοποίησε για άλλη μια παρέμβαση του Στρατού εάν η κυβέρνηση δεν κατόρθωνε να ανταποκριθεί «στη θέληση του λαού».

Στους μήνες που ακολούθησαν τον διορισμό του, ο Αλ Σίσι διατήρησε μια ήρεμη δημόσια εικόνα. Σε αντίθεση με το στερεότυπο του αυστηρού στρατιωτικού, ο 58χρονος πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής αντικατασκοπίας, θεωρείται χαρισματικός επικοινωνιακά, εμφανίζεται συχνά να χαμογελά και είναι γνωστός για τις συναισθηματικές ομιλίες του. Στη διάρκεια μιας εξ αυτών σε μια συναυλία τον Απρίλιο, κάποιοι από τους καλλιτέχνες επί σκηνής ξέσπασαν σε δάκρυα.

Η σημερινή του δημοτικότητα δείχνει μια μεγάλη αλλαγή της δημόσιας εικόνας του Σίσι. Τον Απρίλιο του 2012 οι Αιγύπτιοι έμαθαν γι’ αυτόν όταν εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υπερασπιζόταν την συμπεριφορά στρατιωτών στη διάρκεια των μεγάλων διαδηλώσεων στην Πλατεία Ταχρίρ το 2011. Αφότου οι στρατιώτες έδιωξαν τους συγκεντρωμένους στις 9 Μαρτίου, συνέλαβαν 17 γυναίκες, τις κακοποίησαν, τους έκαναν ηλεκτροσόκ και τις υπέβαλαν σε τεστ παρθενίας, απειλώντας τεις με την απαγγελία κατηγοριών για πορνεία. Ο Σίσι ισχυρίσθηκε ότι «τα τεστ παρθενίας έγιναν για να προστατεύσουν τα κορίτσια από βιασμό και τους στρατιώτες από αντίστοιχες κατηγορίες», μια δήλωση που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις.

Γεννημένος στο Κάιρο, ο Αλ Σίσι είναι το μόνο μέλος του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου της Αιγύπτου που δεν έχει πολεμική εμπειρία. Παρ’ όλα αυτά ανέβηκε γρήγορα τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας ενώ διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με αμερικανούς αξιωματούχους τόσο σε διπλωματικό όσο και στρατιωτικό επίπεδο καθώς έχει σπουδάσει στην Ουάσιγκτον. Από την άλλη, δημοσιογράφοι τον έχουν κατηγορήσει για τις στενές του σχέσεις με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, επειδή η σύζυγός του κυκλοφορεί με καλυμμένο ολόκληρο το σώμα της και ένας από τους θείους του είναι μέλος της Αδελφότητας. Σύμφωνα με έναν άλλο στρατηγό, πάντως, ο Σίσι «είναι απλώς ευσεβής και θρήσκος και δεν συνδέεται με κανένα κόμμα αλλά υπηρετεί το συμφέρον της Αιγύπτου».

Σημαίες από αέρος

Σε μια κίνηση που είχε στόχο να αυξήσει το γόητρο του στρατεύματος, ο Αλ Σίσι έδωσε εντολή τις τελευταίες ημέρες να πετάξουν ελικόπτερα του Στρατού πάνω από τη γεμάτη διαδηλωτές Πλατεία Ταχρίρ και να ρίξουν στους συγκεντρωμένους αιγυπτιακές σημαίες.