Στην αναστολή του Συντάγματος και στη διάλυση του Κοινοβουλίου, στο οποίο κυριαρχούν οι ισλαμιστές, θα προχωρήσουν οι Ενοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου, σύμφωνα με το σχέδιο που έχουν ετοιμάσει εάν ο ισλαμιστής Πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι και η αντιπολίτευση δεν βρουν πολιτική λύση που να γεφυρώνει τις βαθιές διαφωνίες τους. Αυτό τουλάχιστον προβλέπει ένα προσχέδιο του Στρατού που είδε το φως της δημοσιότητας, ενώ το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων συζητά ακόμα λεπτομέρειες για το τελικό σχέδιο. Ο Στρατός προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι αν μέσα σε 48 ώρες δεν βρεθεί λύση στην πολιτική κρίση, η οποία έχει κατεβάσει στους δρόμους εκατομμύρια διαδηλωτές και χθες είχε ως αποτέλεσμα 7 από αυτούς να χάσουν τη ζωή τους, θα παρέμβει «για το καλό της χώρας» προωθώντας τον δικό του «οδικό χάρτη για το μέλλον της χώρας».

Ο Μόρσι απέρριψε το τελεσίγραφο των στρατιωτικών, αλλά συναντήθηκε και πάλι χθες με τον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, παρουσία και του αιγύπτιου Πρωθυπουργού Χισάμ Καντίλ, χωρίς να γίνει γνωστό τι συζήτησαν. Ωστόσο λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ο αιγύπτιος Πρόεδρος με τηλεοπτικό του διάγγελμα στον αιγυπτιακό λαό αρνήθηκε να παραιτηθεί, λέγοντας ότι θα παραμείνει για να υπερασπίσει τη συνταγματκή νομιμότητα. Η συμμαχία της αντιπολίτευσης αρνείται να συνομιλήσει με τον Μόρσι, απαιτώντας την παραίτησή του.

Η πολιτική πτέρυγα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που υποστηρίζει τον ισλαμιστή Πρόεδρο κάλεσε τους οπαδούς της να κατέβουν στους δρόμους προκειμένου να αντισταθούν στις όποιες κινήσεις του Στρατού, τις οποίες εκπρόσωπος της Αδελφότητας σύγκρινε με το πραξικόπημα του Νάσερ και άλλων αξιωματικών πριν από έξι δεκαετίες, όταν ανέτρεψαν τον βασιλιά Φαρούκ. «Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή της αιγυπτιακής Ιστορίας – αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση παρόμοια με το 1952», είπε ο εκπρόσωπος του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης Μουράντ Αλί. «Οι Αιγύπτιοι κατανοούν πως υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι προσπαθούν να σπρώξουν τη χώρα πίσω στην Ιστορία και πίσω στη δικτατορία».

Σύμφωνα με πηγές, ο Στρατός σκοπεύει να εγκαταστήσει προσωρινή κυβέρνηση, η οποία θα αποτελείται κυρίως από πολιτικούς διαφόρων ομάδων και έμπειρους τεχνοκράτες. Η κυβέρνηση αυτή θα έχει την εξουσία έως ότου φτιαχθεί ένα νέο Σύνταγμα μέσα στους επόμενους μήνες. Τότε θα ακολουθήσουν νέες προεδρικές εκλογές, θα καθυστερήσουν όμως οι βουλευτικές εκλογές έως ότου τεθούν σε ισχύ αυστηροί όροι για την επιλογή των υποψηφίων.

Οι επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων σκοπεύουν να ξεκινήσουν συνομιλίες με το Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας, την κύρια ομάδα της αντιπολίτευσης, και άλλες πολιτικές και θρησκευτικές οργανώσεις καθώς και οργανώσεις νέων, από τη στιγμή που θα λήξει σήμερα το τελεσίγραφο προς τον Μόρσι. Δεν είναι ακόμα γνωστό τι ακριβώς σκοπεύουν να κάνουν οι στρατηγοί εάν ο Πρόεδρος αρνηθεί να αποχωρήσει οικειοθελώς. Σύμφωνα με πηγές, ο «οδικός χάρτης» του Στρατού θα τροποποιηθεί ανάλογα με τις εξελίξεις και τις διαβουλεύσεις. Μεταξύ εκείνων που θεωρούνται πιθανοί να τεθούν επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης είναι ο νέος πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Αντλί Μανσούρ.

Πάντως ο Μοχάμεντ Μόρσι δέχθηκε νέο πλήγμα χθες από τη Δικαιοσύνη, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε νόμιμη την απομάκρυνση του γενικού εισαγγελέα Ταλαάτ Αμπντάλα που είχε διορίσει ο ίδιος και τον επαναδιορισμό τού προκατόχου του.

ΝΕΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ. Σε άλλη μια κίνηση που αποδυναμώνει την κυβέρνηση, χθες, παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Καμέλ Αμρ, έπειτα από τους πέντε υπουργούς – οι οποίοι δεν ανήκαν στη Μουσουλμανική Αδελφότητα –, οι οποίοι είχαν παραιτηθεί την Κυριακή λόγω των μαζικών διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα.