Αντιμέτωπη με αποδοκιμασίες βρέθηκε την Τρίτη η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έδωσε μια διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ.

Η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ συμμετείχε στο φόρουμ «Room for Discussion», το οποίο διοργανώνει μία φορά κάθε εβδομάδα το τμήμα Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Αμστερνταμ.

Ωστόσο η πολυδιαφημισμένη παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ στο φόρουμ δεν είχε καλή εξέλιξη καθώς φοιτητές άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά του ΔΝΤ, διακόπτοντας τη συζήτηση.

Σύμφωνα με το Associated Press, κάποιοι φοιτητές την αποδοκίμασαν για αυτό που θεωρούν σαν πεποίθησή της ότι «οι τεχνοκράτες είναι καλύτεροι από τη δημοκρατία» και την κορόιδεψαν για τις δηλώσεις της ότι «οι Ελληνες πρέπει να βοηθήσουν τον εαυτό τους με το να πληρώνουν τους φόρους τους».

Τελικά οι φοιτητές απομακρύνθηκαν βιαίως από την ασφάλεια και η εκδήλωση συνεχίστηκε.

Πέραν αυτών, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ υπερασπίστηκε τις μεταρρυθμίσεις που ζήτησε το ΔΝΤ για την Ελλάδα, αλλά παραδέχτηκε ότι «υποτιμήσαμε τις συνέπειες, είναι σαφές αυτό».

Η λιτότητα και η ανάπτυξη δεν αποκλείουν η μία την άλλη, επισήμανε, αλλά πρόσθεσε ότι το Ταμείο δεν πιστεύει πως μόνο οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν στην ανάπτυξη.

Ακόμη η Λαγκάρντ επισήμανε πως για να επιτύχει η ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση, πρέπει να συμφωνούν όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ. «Χρειάζεται να έχεις όλους τους παίκτες στο τραπέζι», δήλωσε σχετικά όταν ερωτήθηκε σχετικά με τις ανησυχίες της Γερμανίας.

Ακόμη, επίκρινε την δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ σε πολύ σφιχτή όπως και τα σχέδια μείωσης του χρέους, σαν πολύ απότομα. Προειδοποίησε μάλιστα, ότι αν η Ουάσινγκτον συνεχίσει αυτήν πολιτική, η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,5%.