Ολο και περισσότερο στενεύει ο κλοιός της γαλλικής Δικαιοσύνης γύρω από την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την Κριστίν Λαγκάρντ, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει επί του παρόντος ποια θα είναι η κατάληξη για την πρώην υπουργό Οικονομικών του Νικολά Σαρκοζί που κλήθηκε να αποκαταστήσει την τιμή και την υπόληψη του ΔΝΤ μετά την παραίτηση του Ντομινίκ Στρος-Καν –ή και για τον ίδιο τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας… Κατόπιν εντολής του Ειδικού Δικαστηρίου της Γαλλίας (CJR), του μόνου αρμόδιου να δικάζει υπουργούς για τις ενέργειές τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, η γαλλική Αστυνομία διενήργησε χθες έρευνα στην οικία της Λαγκάρντ στο 16ο Διαμέρισμα του Παρισιού, στο πλαίσιο της περιβόητης πια υπόθεσης Ταπί, που χρονολογείται από το 2008, αλλά από ό,τι φαίνεται θα συνεχίσει να απασχολεί για καιρό την επικαιρότητα.

Η ιστορία έχει ως εξής: ως υπουργός Οικονομικών του Σαρκοζί, το 2008 η Λαγκάρντ είχε προκρίνει τη λύση της διαιτησίας προκειμένου να διευθετηθεί μια παλιά αντιδικία ανάμεσα στον γάλλο αμφιλεγόμενο επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί και στην τράπεζα Credit Lyonnais. Χάρη σε ένα δάνειο της Credit Lyonnais, το 1990 ο Ταπί είχε αγοράσει το 80% της Adidas. Ωστόσο το 1992 αναλαμβάνοντας υπουργός αρμόδιος για Θέματα Πόλης πιέστηκε από τον τότε πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν και τον πρωθυπουργό Πιερ Μπερεγκοβουά να πωλήσει τις μετοχές του στην εταιρεία. Ανέθεσε την πώληση στην Credit Lyonnais, κατόπιν όμως υποστήριξε πως η τράπεζα τον εξαπάτησε. Το Εφετείο τον δικαίωσε το 2005, αλλά ένα χρόνο αργότερα το Ακυρωτικό Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση. Ακολούθησε, το 2007, η εκλογή του Νικολά Σαρκοζί. Ενα χρόνο αργότερα, η Λαγκάρντ ενέκρινε διακανονισμό 285 εκατ. ευρώ υπέρ του επιχειρηματία· το ποσό έφτασε με τους τόκους τα 400 εκατ. ευρώ. Από το καλοκαίρι του 2011, όμως, η επικεφαλής του ΔΝΤ διερευνάται από το CJR με την υποψία της «συνενοχής στην κατάχρηση δημόσιου χρήματος».

Οι Αρχές μοιάζει να εντείνουν, τελευταία, τις έρευνες. Στις 24 Ιανουαρίου ερευνήθηκαν οι οικίες του Ταπί και του Στεφάν Ρισάρ, πρώην διευθυντή του υπουργικού γραφείου της Λαγκάρντ. Στις 25 Ιανουαρίου διερευνήθηκε η οικία του δικηγόρου του Ταπί, στις 28 Ιανουαρίου οι κατοικίες των τριών δικαστών που είχαν αναλάβει τη διαιτησία, στις 27 Φεβρουαρίου η κατοικία και το γραφείο του πρώην γενικού γραμματέα της Γαλλικής Προεδρίας Κλοντ Γκεάν. Σύμφωνα με τον γαλλικό ραδιοσταθμό RTL, το Ειδικό Δικαστήριο της Γαλλίας μπορεί σύντομα να καλέσει τη Λαγκάρντ για κατάθεση. Επισήμως δεν ανακοινώνεται τίποτα, επίμονες πληροφορίες θέλουν όμως τη Δικαιοσύνη να αναζητεί πιθανά ίχνη παρέμβασης στην υπόθεση από ψηλά, από τον ίδιο τον Νικολά Σαρκοζί –προσωπικό φίλο, παρεμπιπτόντως, του Μπερνάρ Ταπί.