Χιλιάδες αστυνομικοί, ελικόπτερα, φουσκωτά που θα περιπολούν στον ποταμό Τίβερη και εκατοντάδες εθελοντές συμμετέχουν στο γιγάντιο έργο της ασφάλειας του νέου Πάπα, όταν εμφανιστεί για πρώτη φορά στους πιστούς.

Η αστυνομία της Ρώμης και η Corpo della Gendarmeria, που έχει την ευθύνη της ασφάλειας στην επικράτεια του Βατικανού, προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο, αν και δεν γνωρίζουν τι πρόκειται να αντιμετωπίσουν ακριβώς. Ούτε πόσοι θα σπεύσουν να δουν από κοντά τον Ποντίφικα ούτε από πού θα έρθουν ούτε καν πότε θα αφιχθούν, αφού το Κονκλάβιο των καρδιναλίων μπορεί να συσκέπτεται επ΄ αόριστον.

Μόλις βγει πάντως άσπρος καπνός από την Καπέλα Σιξτίνα, θα σπεύσουν παραδοσιακά χιλιάδες κάτοικοι της Ρώμης στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Αν είναι μάλιστα ο νέος Πάπας Ιταλός, τότε θα σχηματιστούν ατέλειωτα καραβάνια πιστών από όλες τις γωνιές της χώρας με προορισμό την Αιώνια Πόλη.

Η προσέλευση του πλήθους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την καταγωγή του επόμενου προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Για χάρη του παραιτηθέντα Γερμανού Βενέδικτου ΙΣτ’ είχαν ταξιδέψει στη Ρώμη περίπου 100.000 συμπατριώτες του, ενώ αν προέρχεται ο νέος Πάπας από την Λατινική Αμερική, αναμένεται μία τεράστια αερογέφυγα πιστών πέραν του Ατλαντικού.

Σε όλους αυτούς θα πρέπει να προσθέσουμε τους πολυάριθμους τουρίστες, που θα βρίσκονται έτσι και αλλιώς την ημέρα της ενθρόνισης του Πάπα στη Ρώμη και θα θελήσουν να γίνουν μάρτυρες ενός τέτοιου γεγονότος. Αν μάλιστα πραγματοποιηθεί αυτή η τελετή την Κυριακή, τότε περιπλέκεται ακόμη περισσότερο η κατάσταση, καθώς είναι προγραμματισμένος για εκείνη την ημέρα ένας Διεθνής Μαραθώνιος με περίπου 100.000 δρομείς. Η διαδρομή του περνά γύρω από την πλατεία του Αγίου Πέτρου και εφόσον συμπέσει με την εκλογή του νέου Ποντίφικα, θα αλλάξει και θα μετατεθεί χρονικά από το πρωί στο απόγευμα.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στις 17 Μαρτίου γιορτάζει ο προστάτης των ιρλανδών καθολικών Αγιος Πατρίκιος και διοργανώνεται προς τιμήν του στη Ρώμη ένα διεθνές τουρνουά ράγκμπι, όπου αναμένονται χιλιάδες φωνακλάδες Ιρλανδοί!

Τα πλάνα της ιταλικών δυνάμεων ασφαλείας προβλέπουν περιπολίες χιλιάδων αστυνομικών και φουσκωτών σκαφών στον Τίβερη, ενώ θα χρησιμοποιηθούν δεκάδες εκπαιδευμένοι σκύλοι για τον εντοπισμό εκρηκτικών υλών. Στον ουρανό της Ρώμης θα ίπτανται ελικόπτερα της αστυνομίας, ενώ περίπου 500 ιδιώτες εθελοντές θα βρίσκονται στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και στους σταθμούς του μετρό της Ρώμης για να καθοδηγούν τους πιστούς προς το Βατικανό.

Ανάμεσα στο πλήθος θα υπάρχουν και πολλοί αστυνομικοί με πολιτικά, ώστε να καταγράφουν κάθε ύποπτη κίνηση.

Μία πρόβα τζενεράλε βίωσε η ιταλική αστυνομία κατά την τελευταία δημόσια εμφάνιση του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ. Εκείνη την ημέρα είχαν κατακλύσει την τεράστια πλατεία του Αγίου Πέτρου περισσότερα από 150.000 άτομα δημιουργώντας το αδιαχώρητο. Πολλοί από τους πιστούς αναγκάστηκαν να σταθούν σε δρόμους γύρω από την πλατεία και παρακολούθησαν την ομιλία του παραιτηθέντα Ποντίφηκα από τις οθόνες τηλεοράσεων.

Όλα πήγαν πάντως καλά με εξαίρεση ορισμένα μικρά περιστατικά, όμως στην πρώτη εμφάνιση του νέου Πάπα αναμένονται τουλάχιστον 100.000 περισσότεροι πιστοί. Πρόκειται για μία άλλη τάξη μεγέθους, η οποία κάνει την αστυνομία της Ρώμης να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα.