Στη θανάτωση 5.000 ασβών αποφάσισε να προχωρήσει η βρετανική κυβέρνηση με σκοπό να σταματήσει η μετάδοση φυματίωσης στα κοπάδια με βοοειδή.

Η εξολόθρευση του πληθυσμού των ασβών θα γίνει στις περιοχές του Γκλουσεστερσάιρ και στο δυτικό Σόμερσετ. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Όουεν Πέτερσον, η θανάτωση των ζώων θα ξεκινήσει το καλοκαίρι και θα ολοκληρωθεί σε τέσσερα χρόνια. Υπολογίζεται ότι στις δύο περιοχές, οι βρετανικές Αρχές θα θανατώσουν το 70% του πληθυσμού των ασβών.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας έλαβε την απόφαση αυτή, επειδή η συγκεκριμένη νόσος που μεταδίδεται στα βοοειδή, κόστισε την περασμένη δεκαετία στους βρετανούς φορολογούμενους 500 εκατομμύρια λίρες και πως το κόστος αυτό μπορεί να επόμενα χρόνια να εκτοξευτεί στο ένα δισεκατομμύριο λίρες, αν δεν ληφθούν μέτρα περιορισμού της φυματίωσης.

Ο βρετανός αξιωματούχος δικαιολόγησε το σχέδιο εξολόθρευσης των ασβών λέγοντας πως έρευνες που έγιναν στη χώρα έδειξαν πως επί του παρόντος, μόνο με τον τρόπο αυτό μπορεί να περιοριστεί δραστικά η επιμόλυνση των κοπαδιών.

Επισήμανε δε, πως η βρετανική κυβέρνηση θα κατέφευγε στον εμβολιασμό τόσο των ασβών όσο και των βοοειδών αν υπήρχαν οικονομικά και αποτελεσματικά εμβόλια. Ωστόσο, επειδή όπως ανέφερε, κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να γίνει τα προσεχή χρόνια, η θανάτωση των ασβών προβάλει ως μοναδική λύση για την ανάσχεση της ασθένειας που μπορεί να έχει τραγικά αποτελέσματα για την οικονομία της χώρας.

Η απόφαση αυτή ωστόσο, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα, που ζητούν να εμβολιαστούν οι ασβοί και όχι να θανατωθούν.