Θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Σεούλ που δορυφόρος εκτοξεύεται από νοτιοκορεατικό έδαφος -και έρχεται ως απάντηση στην πρόσφατη πυραυλική δοκιμή της Βορείου Κορέας.

To όχημα, εν ονόματι Naro, εκτοξεύτηκε από το Γκογιούνγκ, στο νότιο τμήμα της χώρας. Ο πύραυλος απογειώθηκε με επιτυχία και ο δορυφόρος μπήκε σε τροχιά, σύμφωνα με τη Σεούλ.

Οι προηγούμενες δύο απόπειρες, το 2009 και το 2010, είχαν εγκαταλειφθεί την τελευταία στιγμή εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων. Αυτή τη φορά, μέρος του εξοπλισμού κατασκευάστηκε με ρωσική βοήθεια.

Το πρόγραμμα της Νοτίου Κορέας έχει προκαλέσει οργή στη Βόρειο Κορέα, η οποία θεωρεί άδικη και «μονομερή» τη στάση που κρατά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέναντι στο δικό της πρόγραμμα.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Πιόνγκγιανγκ είχε προχωρήσει με επιτυχία σε πυραυλική δοκιμή για την αποστολή δορυφόρου. Αν και δεν θεωρείται ότι ο βορειοκορεατικός δορυφόρος λειτουργεί, η δοκιμή απέδειξε ότι η Βόρειος Κορέα έχει την τεχνογνωσία να στείλει αντικείμενα σε απόσταση 10.000 χλμ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το διαστημικό πρόγραμμα της Νότιας Κορέας βρίσκεται αρκετά πίσω σε σύγκριση με τις δυνάμεις της περιοχής και -όπως φάνηκε και από τη ρωσική συνδρομή στον πύραυλο που εκτοξεύτηκε την Τετάρτη- πρέπει να βασιστεί στη βοήθεια άλλων χωρών.