… του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Οι αξιωματούχοι μπορούν να απολαμβάνουν τα κυβερνητικά αυτοκίνητα, απύθμενους τραπεζικούς λογαριασμούς και τη δυνατότητα εσόδων ως μέλη ενός συλλόγου που ελέγχει όλους τους μοχλούς της κυβέρνησης και πολλές από τις πιο προσοδοφόρες επιχειρήσεις της χώρας. Υπάρχει ωστόσο και ένα σοβαρό μειονέκτημα: εάν τα μέλη συλληφθούν να παραβαίνουν τους νόμους – ή ακόμη και αν δυσαρεστήσουν κάποιον ανώτερο – μπορεί να καταλήξουν στα σαγόνια ενός σκιώδους σοβιετικού τύπου πειθαρχικού μηχανισμού, γνωστού ως «σουάνγκουεϊ», που περιλαμβάνει φυσικά βασανιστήρια και βάρβαρες ολονύχτιες ανακρίσεις.

Αυτό ακριβώς…

… φαίνεται πως συνέβη στον Μπο Σιλάι, κάποτε έναν από τους πιο χαρισματικούς και φιλόδοξους πολιτικούς. Ο Μπο έχει να εμφανιστεί δημοσίως από τα μέσα Μαρτίου, όταν καθαιρέθηκε από τη θέση του κομματικού ηγέτη της επαρχίας Τσονγκτσίνγκ, στη Νοτιοδυτική Κίνα. Στη συνέχεια κατηγορήθηκε για «πειθαρχικές παραβάσεις» και απομακρύνθηκε από το πολιτικό γραφείο. Λίγοι από αυτούς που σύρθηκαν στο σύστημα κατάφεραν να αναδυθούν αλώβητοι, αν αναδύθηκαν. Την τελευταία δεκαετία, εκατοντάδες αξιωματούχοι αυτοκτόνησαν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κρατικών μέσων ενημέρωσης, ή πέθαναν κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες έπειτα από μήνες εγκλεισμού σε μυστικές τοποθεσίες. Από τη στιγμή που οι ανακριτές εξασφαλίζουν μία ικανοποιητική ομολογία, λένε οι ειδικοί, οι πολιτικοί κρατούμενοι χάνουν την κομματική τους ιδιότητα και τον πλούτο τους. Ορισμένες υποθέσεις παραπέμπονται στους εισαγγελείς και οδηγούνται σε συνοπτικές δίκες, κλειστές στο κοινό. «Και μόνο η λέξη σουάνγκουεϊ είναι αρκετή για να κάνει τους αξιωματούχους να τρέμουν από φόβο», σχολιάζει ο Ντινκ Σικούι, διακεκριμένος δικηγόρος υπεράσπισης στο Πεκίνο.

Η ηγεσία…

… του Κομμουνιστικού Κόμματος δεν έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με την έρευνά της για τον Μπο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, βαρύνεται με μια σειρά από κατηγορίες. Μεταξύ άλλων, κατηγορείται για διαφθορά, κατασκοπεία και παρακώλυση της Δικαιοσύνης για λογαριασμό της συζύγου του, η οποία εμπλέκεται στον θάνατο του βρετανού συμβούλου επιχειρήσεων Νιλ Χέιγουντ. Αντίθετα, η υπόθεση της συζύγου του Γκου Καϊλάι αντιμετωπίζεται ως κοινό έγκλημα. Στα χαρτιά τουλάχιστον το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης της Κίνας διαθέτει πολλά εχέγγυα κατά των καταχρήσεων. Οι ρίζες του σουάνγκουεϊ βρίσκονται στο αρχαίο αυτοκρατορικό ποινικό σύστημα και το χρησιμοποιούσε ο Κόκκινος Στρατός κατά τη διάρκεια του εμφυλίου για να τιμωρήσει τους απείθαρχους στρατιώτες. Η μυστικότητα, η απομόνωση και η σκληρή ανάκριση παραμένουν σταθερές αξίες του συστήματος, επισημαίνει η Φλόρα Σάπιο, επισκέπτρια καθηγήτρια στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. Η λογική της μυστικότητας είναι να αποκλειστεί ο κινεζικός λαός από λεπτομέρειες που μπορεί να βλάψουν το Κόμμα και να περιοριστούν οι παράπλευρες απώλειες από τις υψηλότερες βαθμίδες. «Είναι σαν να έχεις πέσει σε μια νομική μαύρη παγίδα», εξηγεί η Σάπιο, σημειώνοντας πως όσοι βρίσκονται σε καθεστώς επιτήρησης δεν επιτρέπεται να έρθουν σε επαφή με την οικογένειά τους ούτε να προσλάβουν δικηγόρο.

Αρκετοί αμφισβητούν…

… την αποτελεσματικότητα του σουάνγκουεϊ. «Είναι ανώφελο, γιατί η διαφθορά είναι παντού», υποστηρίζει νεαρός αξιωματούχος. «Μπορεί να τρομοκρατούν κάποιους ηγέτες, οι νέοι όμως θα είναι τόσο διεφθαρμένοι όσο και οι παλιοί ηγέτες».

n Ο Ρούσσος Βρανάς απουσιάζει για προσωπικούς λόγους